7 Mayıs 2012 Pazartesi

PORTAKALLI MERCİMEK ÇORBASI

filizceyemekler


Malzemeler
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 havuç
1 patates
1 portakal suyu
1 limon suyu
tuz, karabiber,kuru nane


Mercimeği çok iyi yıkayın. Bütün malzemeleri tencereye ilave edin, Tavuksuyunu, portakal ve limon suyunu da 
koyup kaynatın.Daha sonra blenderdan geçirin.Diğer tarfta yağ ile yaktığınız naneyi çorbaya ilave edin.
Afiyet olsun....

(Ben tavuk suyunu şöyle yaptım: 5-6 tavuk budunu,1 soğan,2 diş sarımsak,3-4 karanfil (karanfili soğana sapladım), 
biraz tuz, tavuklar pişene kadar kaynattım.İçindekileri çıkartıp mercimekleri ilave ettim)Afiyet olsun....

CACIK

filizceyemekler

KİRPİ PASTA

filizceyemekler

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ




filizceyemekler



Malzemeler
4-5 kereviz
2 havuç
1 patates
2 soğan
2-3 diş sarımsak

3-4 kesmeşekerzeytinyağ1 limon suyu
1 portakal suyu
dereotu veya kereviz yaprakları






Yapılışı
Soğanı rondoda kıyın(çok ince değil) ,havuçları küp küp doğrayın. 
Tencereye biraz zeytinyağı koyup soğan ve havuçları kavurun. 
Diğer tarafta kerevizleri doğrayıp 1 limon ve biraz sirke koyduğunuz 
suda biraz bekletin. Havuçlar biraz yumuşayınca sudan çıkarttığınız 
kerevizleri ve küp doğradığınız patatesi ve sarımsakları ilave edin. 
Biraz tuz ve şeker,limon ve portakal suyunu,dereotunu ve biraz da sıcak su
ilave edin ve 30-35 dk.pişirin.

Soğuyunca servis yapın,afiyet olsun...
(Kerevizin bekletme suyuna sirke konursa kararmadan beyaz kerevizleriniz olur.)







5 Mayıs 2012 Cumartesi

PAMUK POĞAÇA

filizceyemekler

MALZEMELER
1 paket yas maya
1 su bardagi ilik sut
1 su bardagi sivi yag
yarim cay bardagi toz seker
1 tatli kasigi tuz
Aldigi kadar un
Uzeri icin yumurta sarisi

YAPILISI
Ilik sut ile bir kasede mayayi eritin,ben sekerin bir kismini da mayayla karistiriyorum.Biraz mayayi bekletiyorum, diger tarafta unu eliyorum, una siviyag,seker,tuz ve mayayi katip yoguruyorum.Unun olcusunu kendinize gore ayarlayin,elinize yapismayacak kadar ama yumusak bir hamur olmali.Hamur toplandiktan sonra yogurdugunuz kabin uzerini kalin bir bezle ortup 1 saate yakin mayalanmasi icin bekletin.Hamur sisince yani mayalaninca elinize yumurta buyuklugunde parcalar kopartip yuvarlayin ve yagli kagit serilmis tepsiye yerlestirin.Biraz mayalanmalari icin tepside de bekletin ve uzerine yumurta sarisi surun.Uzerine susam,corekotu,hashas(ben hashas serpmistim) serpin ve onceden isitilmis 175\180 derece firinda 30-35 dk pisirin.
(Ben bazilarinin icine sosis koymustum, cocuklar sevdigi icin, siz de istediginiz malzemeyle yapabilirsiniz)

Afiyet olsun....

KARISIK RENKLİ SALATA

filizceyemekler

MALZEMELER
Roka
göbek marul
kıvırcık
turp
konserve mısır
salatalık
domates
nar
ceviz

SOS
Zeytinyağ
kekik
nane
tuz karabiber
nar ekşisi
limon
sirke
tuz

YAPILIŞI
Bütün yeşillikler güzelce yıkanır ve kurutulur. İnce ince kıyılır.Salatalık ,domates, turp küp küp doğranır. Sırayla bütün malzemeler salata tabağına yerleştirilir.Üzerine mısır,nar ve ceviz serpiştirilir.
Sosu yemeğe yakın dökün ve karıştırın.

Afiyet olsun....

SİYAH FASULYE SALATASI

filizceyemekler

MALZEMELER
1 su bardagı kara fasulye (Metro marketten almıştım)
1 adet kırmızı biber
1 adet sarı biber
bir tutam maydonoz
bir tutam dereotu
1-2 dal taze soğan
1 adet salatalık
SOS
2 diş sarımsak
zeytinyağ
tuz
elma sirkesi-limon
acı pul biber

YAPILIŞI
Fasulyeyi haşlayın.(dişe gelecek şekilde)
Biberleri küçük küp küp doğrayın. Taze soğan, salatalık,maydonoz.dereotunu da küçük küçük kıyın.Sarımsağı dövün.Zeytinyağ ve diğer sos malzemeleri ile karıştırıp hepsini harmanlayın.Biraz bekletip servis yapın.

Afiyet olsun.....

MAHLEPLİ TUZLU KURABİYE

filizceyemekler
MALZEMELER
2 yumurta
200 gr margarin
1 cay bardagi sivi yag
1 tatli kasigi mahlep
1 tatli kasigi toz seker(ben biraz fazla koyuyorum)
1 yemek kasigi sirke
1 paket kabartma tozu
1 tatli kasigi tuz(cok tepeleme degil)
4,5 su bardagi un
corek otu,susam,mavi hashas.....

YAPILISI
Unu yogurma kabina eleyin.Bir yumurta ve bir yumurtanin sarisini,eritilmis margarin(biraz ilinmasi gerek) sivi yag,mahlep,seker,sirke,tuz,kabartma tozu ekleyip iyice yogurun.

Biraz yumusak bir hamur olmali.Hamur cok civiksa cok az daha un ekleyebilirsiniz,hamuru yaglanmis bir zeminde, kucuk parcalar kopartarak 1cm kalinliginda merdane ile acin. Sekilli kurabiye kaliplariyla kesip once ayirdiginiz yumurta akina sonra susam veya corek otunu batirip yagli kagit serilmis firin tepsisine yerlestirin.Onceden isitilmis 175 derece firinda 15-20 dk pisirin. Cok kizarmamasina dikkat edin. Ilık servis edin.

Afiyet olsun....

PATATESLİ KOL BÖREĞİ

filizceyemekler

MALZEMELER
3 yaprak yufka (ben 4 yufkadan yapiyorum)
2 su bardagi sut
125 gr margarin
125 gr beyaz penir/cok tuzlu olmasin
bir tutam maydonoz
5 orta boy patates
tuz
toz kirmizibiber

YAPILISI
Sutu bir tencereye koyun,ocagin altini kisin.patatesleri soyun ve teker teker sutun icine rendeleyin.(puf noktasidir/ patateslerin kararmamasi icin sutun icine rendeleyin ve karistirip digerini rendeleyin)
butun patatesler rendelendikten sonra ocagin altini acin ve margarinide ekleyin koyu muhallebi kivamina gelene kadar karistirarak pisirin.
maydonozu kiyin, peyniri rendeleyin ve biraz sogumus olan patateslere katip karistirin, tuz ve kirmizibiberi de ilave edin sogumaya birakin.
Yufkalari ortadan keserek sekiz adet yarim daire elde edin.Iki yarim daire yufkayi ust uste koyun arasina yapismamasi icin sivi yag surebilirsiniz. Harcin bir kismini yufkanin uzerine serin. Bu sekilde butun yufkalari ve harci kat kat doseyin.En ust kata da harci yaydiktan sonra genis taraftan baslayarak rulo yaoin. Ruloyu ortadan ikiye kesip bir tepsiye alin.(Tepsinin icine strecfilm serin) 12 saat buzdolobinda bekletin.(Ben ertesi gun kullanmayacaksam derin dondurucuya bu sekilde koyuyorum)
Buzdolabindan cikartip keskin bir bicakla dilimler halinde kesip yagli kagitli(yaglanmis) tepsiye dizin. Uzerine yumurta sarisi surun ve firina verin.(Ben 175 derecede 35-40 dk pisiriyorum/ama derin dondurucudan cikarinca biraz cozulmesini bekleyin ve dilimleyin 40-45 dk kizarana kadar pisiriyorum)
(4 ay derin dondurucuda saklanabilir)

Afiyet olsun...

HAVUÇLU TARÇINLI ISLAK KEK

filizceyemekler

MALZEMELER
3 adet yumurta
3 tatli kasigi tarcin (arzuya gore)
1.5 su bardagi toz seker
1 su bardagi siviyag
1 peket kabartma tozu
2 adet ince rendelenmis havuc
1 su bardagi rondodan gecirilmis ceviz( biraz taneli olursa daha iyi)
2,5-3 su bardagi un(hamurun kivamina gore)

YAPILISI
Yumurtalari toz sekerle kabarana kadar iyice cirpin,Siviyag,kabartma tozu, ceviz, tarcin, havuc ve unu katin, (unu eleyerek katin)iyice cirpin.Hamurun kivami biraz kati biraz biraz akiskan olmali.Artik o sizin ayariniza bagli. Karisimi yaglanmis kaliba bosaltin.(ben bu karisimi 1.5/2 katini yaptigim icin dikdortgen borcam tepsiye dokmustum)Onceden isitilmis 175 derecede 1 saate yakin pisirin. kizardiktan sonra pisip pismedigini bir kurdan veya bicak ile kontrol edebilirsiniz.(Yakmayin ama)

Aslinda kekin tarifinde uzeri icin/ 1 su bardagi-1 corba kasigi pudra sekeri/1 adet yumurta aki/1-2 damla limon suyu karisimini soguk kekin uzerine dokun 10-15 dk dinlendirip servis yapin deniyor,

Ama ben bir kupa ilik sutu, ilik kekin uzerine kasikla yavas yavas doktum, cok guzel cekti. Yani islak kek oldu.
ertesi gun servis oncesi dilimleyip uzerine pudra sekeri ve ceviz serptim(hindistan cevizi de olur)

Siz nasil denemek isterseniz oyle yapin derim......

Afiyet olsun...

FINDIKLI KARTOPU

filizceyemekler


MALZEMELER
125 gr toz findik
225 gr tereyag
1 su bardagi pudra sekeri
1 paket vanilya
400-450 gr un
uzeri icin pudra sekeri

YAPILISI
Firini 175-180 dereceye ayarlayin. Unu eleyin, toz findik,pudra sekeri,vanilya ve tereyagini ekleyip yogurun. (Tereyagini onceden dolaptan cikarirsaniz daha iyi olur. Ben trabzon tereyagi kullanmistim.)
Hamurun toparlanmasi biraz uzun olabilir ama tereyag yumusadikca daha iyi toparlanir. Daha sonra hamura biraz buzdolabinda bekletin. Elinizi unlayip hamurdan misket buyuklugunde parcalar koparip yuvarlayin. Firin tepsisine yagli kagit serin ve toplari dizin. 15 dk pisirin ve firindan cikarip hemen pudra sekerine bulayin. (Ben pudra sekerini bir kaba koydum tek tek toplari buladim ve borcama yerlestirdim, kalan pudra sekerini de uzerine serptim.)
Soguduktan sonra buzdolabinda bekletin.
Daha sonra servis yapin.

Afiyet seker olsun.....

*ben bu kurabiyeyi gece yapmistim, buzdolabina uzeri kapakli borcamla koymustum/Parti zamani cikarip servis kabina yerlestirdim ve uzerine yine pudra sekeri serpiştirdim.

PASTA SALATASI

filizceyemekler


Malzemeler 
1 su bardagi pancar tursusu
6 adet patates
5 adet havuc
maydonoz, dereotu,  taze sogan
1 limon suyu
suzme yogurt/normal yogurtta olur
light mayonez/bir kucuk kavanoz
 tuz- karabiber
Yapılışı 
Patatesleri haslayin, 4 havucu rendeleyip tavada biraz kavuralim, cok fazla degil ama biraz,
soguduktan sonra diger havucu da rendeleyerek ekleyelim,pancar tursularini ayri bir yerde rendeleyip suzulmesini bekleyelim,ince bir suzgecin icinde kolayca suzulur.maydonoz,dereotu ve taze soganin yesil kisimlarini ince bir sekilde dograyalim,yesilliklerin miktari zevke gore ayarlanmali,
Patatesler haslandiktan ve soguduktan sonra ayri bir yerde rendelenir.Yogurt,mayonez ve yesilliklerin bir kismi limonun yarisi, tuz ve karabiberle karistirilir. Havucta soguduktan sonra ayri bir yerde yogurt,mayonez ve yesilliklerle, limon,tuz ve karabiberle karistirilir,
Icine strecfilm serilmis bir kabin icine once suzulmus pancar tursusu yerlestirilr,sonra patates karisimi yerlestirilir en sona da havuc karisimi yerlestirilir.Uzeri yine strecfilmle kaplanir ve buzdolabina kaldirilir. Ertesi gun buzdolabindan cikartin ve ters cevirin uzerine mayonezle susleyip servis yapin.
Afiyet seker olsun.........