31 Mayıs 2012 Perşembe

PEYNİR KANEPELER

filizceyemekler
Bu günkü son tarifim de kanepeler, kaşar peyniri, salatalık.domates üçlüsünden
böyle güzel kanepeler çıktı. Çayla birlikte değişik bir aperatif oldu.......

LORLU BİBER KAVURMASI

filizceyemekler
Komşum Özlem'de,  kahvaltıda lorlu biber kavurması yemiştim ve çok hoşuma
gitmişti.Bu gün bende arkadaşlarıma yapmak istedim. Üçümüzde dukan
diyetinde olunca çok makbule geçti. Afiyetle yedik  :)))

Malzemeler
6-7 adet Çarliston biber
2 adet Kırmızı biber
1-2 Sivri biber (acı seviyorsanız)
1 büyük domates (ben çanakkale domatesi ile yaptım,bayağa büyüktü)
çok az zeytinyağ
tuz,karabiber
Yarım kase lor peyniri

Biberler güzelce ayıklanır, biraz irice doğranır ve zeytinyağda kavrulur.
Biraz yumuşayınca ince doğranmış domates ilave edilir.
Tuz ve karabiber ilave edilir. Lor peynirini de karıştırdıktan sonra ocaktan alınır.

Sıcak veya ılık servis edilir.Afiyet olsun....


FERAHLATICI YAZ İÇECEĞİ

filizceyemekler



Bu gün güneşli bir gündü ve ben bu içeçeği yapmak istedim. Çaya iki arkadaşımı davet etmiştim.
hepimiz diyette olduğumuz için fazla bir şey yapmadım, yaptıklarım diyetlik.........


Bir sürahi soğuk su, 1 limon(yuvarlak kesilmiş) 1 elma ( ince dilimlenmiş)
bir kaç nane yaprağı  içeçeğimiz hazır....içimi ferahlık veriyor......

29 Mayıs 2012 Salı

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE

filizceyemekler

filizceyemekler


filizceyemekler



filizceyemekler


Bugün taze fasulye yaptım, Yiğit okuldan gelene kadar yetiştirdim neyseki, okuldan çok açıkmış
bir şekilde geldiği için hemen yemek istedi. "Bu yemeği ne zamandır yapmıyordun" dedi ve afiyetle yedi. Taze fasulyenin yaz yemeği olduğunu söyledim ve yazın geldiğini öğrenince çok sevindi:)
Taze fasulyeyi çok özlemiş, koca bir tabağı afiyetle bitirdi :)

Şimdi nasıl yaptığımı yazayım:

Malzemeler
1 kg taze fasulye
5 adet domates
1 kuru soğan
3 dal taze sarımsak
3-4 adet kesme şeker
tuz ve 1-2 yemek kaşığı zeytinyağ (ben az kullandım,malum diyetteyiz)

Fasulyeleri önce ayıkladım ve bir güzel yıkadım. Biraz sirkeli suda beklettim ve süzüp tencereye aldım.
Soğanı,sarımsakları ve domatesleri küçük küçük yemeklik doğradım. Hepsini fasulyelerin üzerine
ilave ettim. Kesme şekeri, tuzu ve zeytinyağı da ekledikten sonra kapağı kapattıp pişmeye bıraktım.

Yani bütün malzemeleri kavurmadan çiğ olarak birlikte pişirdim.Su ilavesi de yapmadım, domatesin suyu yeterli oluyor. Sanırım kısık ateşte 1 saate yakın pişiyor, siz yine de kontrol edin....
Piştikten sonra aynı tencerede biraz dinlendirin. Sonra servis tabağına alın ve afiyetle yiğin,
oğluşum yiğit gibi:))


ZEYTİNYAĞLI KABAK YEMEĞİ

filizceyemekler
Kabak yemeğimi 2-3 gün önce yapmıştım ama hafta sonu evde olmayınca
yiyememiştim. Bu gün yedim ve güzel olmuş, beğendim. Biraz bekleyince
zeytinyağlılar daha iyi oluyor bence.... Diyeti hafta sonu bayağ bozmuştum
bu gün kabak iyi bir diyet yemeği oldu benim için:)

Malzemeler
3-4 adet kabak
1 kuru soğan
2 adet domates
dereotu, tuz,şeker,zeytinyağ

Kabaklar güzelce yıkanır, (ben kabuklarını soymuyorum)
Soğan,domates ve dereotu ince ince doğranır. Soğan ve domates biraz tencerede
kavrulur. Doğranmış kabaklar ilave edilir.Tuzu,şekeri,dereotunu ve zeytinyağı da
ilave edip pişmeye bırakılır. Kabak çabuk piştiği için kontrolü bırakmayın...
Dereotunun kalanını üzerine serpiştirin ve afiyet olsun...


SADE POGACA

filizce yemekler



Sade pohaçayı da pamuk pohaça gibi yaptım, içine hiç bir şey koymadım,
çocuklar sade olunca kendileri içine çukulata sürüp yemeyi seviyorlar.....

FIRINDA TAVUK PİRZOLA

filizceyemekler
DIYET TAVUK PIRZOLASI

SOSU ICIN
3-4 dis sarimsak
kekik
nane
isot
karabiber
kaya tuzu
tarcin
kimyon

Pirzolalarin derisini ayirip yikayin,bir kapta butun baharatlari pirzolalara elinizle yedirin, yagli kagit serilmis tepsiye dizin ve 250 derecede 30 dk kizarana kadar pisirin.

Afiyetle yiyin,

ANNE USULU KAPUSKA

filizceyemekler

Kapuska yemeğini çok severim. Rahmetli annem ve anneannem
lahana turşusundan ve bulgurlu yaparlardı. Geçenlerde benimde canım istedi
ve yapmaya çalıştım.Gerçi bende lahana turşusu yoktu ama bende normal
lahana ile ve limonlu yaptım. Annemin gibi olmasada fena olmadı en
azından onları anmış oldum,  nur içinde yatsınlar.:(

Malzemeler
Yarım beyaz lahana
1 adet kuru soğan
1 limon
yarım çay bardağı bulgur
1-2 domates
1-2 diş sarımsak
2-3 yemek kaşığı salça (domates ve biber)
tuz,karabiber,zeytinyağ, biraz sıcak su

Lahanayı ince ince doğrayıp güzelce yıkadım.Soğanı, sarımsağı ve domatesi de
ince ince doğradım.Tencerede zeytinyağ ile soğan,sarımsak,salça ve domatesi
birazkavurdum. Sonra lahanaları tuzu ve karabiberi ilave edip biraz daha kavur-
mayadevam ettim.Lahanalar biraz sönünce sıcak su ilave ettim.Biraz piştikten
sonra bulguru ve limonu da ekledim. Bulgurlar şişince ve lahanalar yumuşayınca
yemeğiniz olmuştur.
Afiyet osun...
Ben servis ederken üzerine acı pul biber serpmeyi seviyorum, acılı ve ekşili çok güzel oluyor...


ISLAK KEK

filizceyemekler
Lezzet Dergisinin verdiği ek kitapçıklardan yaptığım bir tarif,
filizce değişiklikler yaptığım tabiii...

Malzemeler
3 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı zeytinyağ ve sıvı yağ karışımı
1 su bardağı süt
1 paket kakao
Yarım su bardağı ceviz (rondodan geçirilmiş)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un

Yapılışı
Tozşeker ve yumurtaları çukur bir kapta şeker eriyene kadar iyice çırpalım.
Yağ,süt ve kakaoyu ekleyip biraz daha çırpalım. Karışımın 1 su bardağı
kadarını ayırıp bir kenarda bekletelim. Kabartama tozu,vanilya,ceviz ve unu
şekerli karışıma ekleyip iyice birbirlerine karişana kadar çırpalım.
Cam kalıbı yağlayalım.(Ben yuvarlak borcam kullandım) 
Hamuru kalıba döküp 175 derecede ısıtılmış fırında 40 dk pişirin.
(keki pişip pişmediğini ortasına kürdan batırarak kontrol edebilirsiniz)
Fırından çıkartığınız keki 5-10 dk bekletip ayırdığımız kakaolu karışımı
üzerine gezdirerek döküp ıslatalım.

Dilimleyip üzerini ceviz ile süsleyip servis edelim... Afiyet olsun...



GARNİTÜRLÜ ENGİNAR

filizceyemekler

KİMYONLU KÖFTE

filizceyemekler
Malzemeler
500 gr kıyma
3-4 dilim bayat ekmek içi
1 tatlı kaşığı kimyon
1 soğan
1 yumurta
tuz karabiber
kızartmak için sıvı yağ

Sos için
3-4 adet domates
1-2 diş sarımsak
maydanoz
tuz, karabiber
1 adet kesmeşeker
zeytinyağ

Yapılışı:
Ekmek içlerini suyla ıslatın ve elinizle iyice sıkıp suyunu süzdürün.
Kıymayı çukur bir kaba alıp, ufalanmış ekmek içi,kıyılmış maydonoz,
rendelenmiş soğan,yumurta,tuz,karabiber ve kimyonu ilave edip yoğurun.
Köfte hamurundan eşit parçalar koparıp elinizle şekillendirin.
Isıtılmış sıvıyağda köftelerin her iki tarafınıda kızartın.Kapıt havlu üzerine alıp
fazla yağını alın.

Sos: Domatesleri rendeleyip. zeytinyağ ile bir tavada kavurun,sarımsakları ezerek
küçük küçük doğrayıp domateslere ilave edelim.Maydonoz, tuz,karabiber,kesme
şekeri de ilave edelim. Domatesler suyunu çekene kadar pişirelim.

Köfteleri servis tabağına alıp üzerine dometes sosunu koyalım ve servis yapalım..
Afiyet olsun...

YOĞURTLU BAKLA

filizceyemekler
Malzemeler

1 kg taze bakla
2 adet soğan
2 diş sarımsak
6-7 adet kesme şeker
1 tatlı kaşığı un
1-2 limon
yarım demet dereotu
zeytinyağ
tuz
biraz sıcak su

Yapılışı
Baklaları temizleyip yıkayıp limonlu suda bekletelim. Soğanı ince ince yemeklik
döğrayalım. (yada robottan da geçirebiliriz.)
Zeytinyağında soğanları ve sarımsakları kavuralım.Unu ilave edip kavurmaya devam
edelim.Biraz sıcak su ve limon suyunu ilave edelim.Baklaları da limonlu sudan çıkartıp,
soğanlı karışıma yani tencereye ilave edelim.Dere otunu ince kıyıp baklalarla karıştıralım.
Tuz ve kesme şekeri de ilave edip tencerenin kapağını kapatalım ocağı kısalım ve pişmeye
bırakalım. 35-40 dk da baklalar pişiyor....

Piştikten sonra tencerede kapağını açmadan soğumaya bırakalım.
Servis tabağına alıp ister yoğurtla ister tek başına servis edelim...Afiyet olsun..

FİNCAN KEK

filizceyemekler
Bu tarif yeğenim Hilal'e ait,

Fincanda Kek

Ufak kahve fincanıda olur ama asıl büyük süt fincaninda yapılıyor
1yumurta
1çay bardağı süt
2yemek kaşığı eritilmiş margarin
1buçuk çay bardağı şeker kakao
1çay bardağı nisasta
2çay bardağı un ve kabartma tozu
normal kek hamuru gibi yapıp yarım yarım pay edin yağlanmış fincanlara,
tencereye fincanlarin yarısına gelecek kadar su doldurup fincanlari tencereye yerleştir, üzerine havlu koyup kapağı kapat, su kaynayinca ocağı kıs kapağı açmadan 20 25dk pişir, sonra kapat 15dk sonra tencereden çıkar

22 Mayıs 2012 Salı

TAHİNLİ KEK

filizceyemekler

Kardeşimin tarifini ben de denedim ve nefis oldu....



Malzemeler
2 adet yumurta
2 su bardağı tozşeker
1 su bardağı yoğurt
2,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı karbonat
250 gr margarin
1 su bardağı tahin
Süslemek için muz ve çikolata sosu,ceviz

Yapılışı
Yumurta ve tozşeker iyice çırpın,yoğurt,un,karbonat,yumuşak margarin,ve 4-5 çorba kaşığı tahin ekleyin.malzeler özleşene kadar karıştırın.hamuru eğer varsa kelepçeli kalıba boşaltın.orta boy yada küçük boy kalıp olabilir .kalan tahini de hamurun üzerine dökün.Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında arada kontrol ederek pişirin.Normal kekten daha uzun sürüyor pişmesi(50 dk kadar).Kürdan batırarak içini kontrol edin,kalıptan çıkartıp biraz dinlendirdikten sonra üzerini muz ve çikolata sosu ve ceviz ile süsleyin.ılık olarak servis yapın.Afiyet olsun.

17 Mayıs 2012 Perşembe

NİLGÜN ABLANIN ÇAY DAVETİ






15 Mayıs günü Nilgün Abla Dikiş grubunu çaya davet etmişti. Ben de ona yardımcı oldum,
Tavuklu salata ve Tahinli kek yaptım. Börekler,turtalar, pohaçalar, kısırlar,salatalar,çaylar,kahveler
ve güzel sohbetler ile güzel bir gün geçirdik......


















9 Mayıs 2012 Çarşamba

TAHİNLİ MUZLU KEK

filizceyemekler
Kardeşimin tarifi...

Malzemeler
2 adet yumurta
2 su bardağı tozşeker
1 su bardağı yoğurt
2,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı karbonat
250 gr margarin
1 su bardağı tahin
Süslemek için muz ve çikolata sosu.


Yapılışı
Yumurta ve tozşeker iyice çırpın,yoğurt,un,karbonat,yumuşak margarin,ve 4-5 çorba kaşığı tahin ekleyin.malzeler özleşene kadar karıştırın.hamuru eğer varsa kelepçeli kalıba boşaltın.orta boy yada küçük boy kalıp olabilir .kalan tahini de hamurun üzerine dökün.Önceden ısıtılmış fırında arada kontrol ederek pişirin.Normal kekten daha uzun sürüyor pişmesi.Kürdan batırarak içini kontrol edin,Eğer pişmediyse ben biraz ısıyı düşürüp içini çekene kadar pişirmeye devam ettim.kalıptan çıkartıp üzerini muz ve çikolata sosu ile süsleyuin.ılık olarak servis yapın.Afiyet olsun.






PATATES SALATASI (NEVBAHAR)

filizceyemekler



Kardeşimin tarifi...


Patates Salatası (NEVBAHAR SALATASI)

Tarifi internetten bulduğum çok güzel tarifleri olan bir blogtan alıp yaptım.Linki kopyalıyorum.Tıklayıp tarifi görebilirsiniz.http://gulaymutfakta.blogspot.com/2010/05/nevbahar-salatas.html Ben oradaki miktarları biraz arttırark yaptım,gelecek kişi sayısına göre düzenleyebilirsiniz.Afiyet olsun..

ŞAMBALİ TATLISI

filizceyemekler
Kardeşimin tarifi...

Malzemeler
500 gr irmik
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı şeker
2 paket kabartma tozu
2 paket vanilya

Şerbet için:3 su bardağı şeker,3 su bardağı su.


Yapılışı:
Tüm malzemeler çırpılır.orta boy diktörtgen bir borcam yağlanıp,üzerine 1 kaşık un serpilir,biraz da pekmez gezdirilir zeminde.üzerine hamur dökülür.Hamur pişirmeden önce ne kladar beklerse o kadar güzel oluyor.hamurun üzerine belli aralıklarla tuzsuz badem yada fındık koyabilirsiniz.2 saat falan bekledikten sonra 170 derecede pişene kadar fırınlanır.Süreyi şu an hatırlamıyorum :) fırıdayken diğer tarafta şerbeti kaynatılır.fırından çıkınca şerbet ılıkkken üzerine dökülür.Afiyet olsun.




FINDIKLI KURABİYE

filizceyemekler






Kardeşimin tarifi


Malzemeler  (45-50 Adet)
2 su bardağı un
125 gr margarin
1 çay bardağı nişasta
1 su bardağı pudraşekeri
1 paket vanilya
1 çay bardağı dövülmüş fındıkÜzeri için: Yarım çay bardağı pudra şekeri,2 çay kaşığı tarçın..
Yapılışı: 


Un,oda sıcaklığında margarin,nişasta,pudraşekeri,vanilya ve dövülmüş fındık ekleyip yoğurulur.
Bu malzemelerle hamurun toplanması biraz zor oldu.Ben hamuru toparlamak için biraz sıvıyağ 
ilave ederek hamuru toparladım.Hamurdan küçük parçalar halinde yuvarlayıp,180 derece önceden ısıtılmış fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirilir.piştikten sonra servis tabağına alınıp,üzerine 
pudra şekeri ve tarçın karıştırlarak kurabiyelerin üzerine elenir..Afiyet olsun.


www.bebekolay.com/en-sevdigim-yemek-findikli-kurabiye/   (Bu sitede de tarif yaynlandı, çok mutlu oldum.)




KREMŞANTİLİ POĞAÇA

filizceyemekler
(Kardeşimin tarifi)

Bu poğaçaların tarifi de http://gulaymutfakta.blogspot.com/2011/06/kremsantili-pogaca.html blogtan aldım.Tamamen aynı malzeler ile yaptım ve çok güzel oldu.Kesinlikle denemelisiniz.Afiyet olsun..