5 Mayıs 2013 Pazar

BLOGUM 1 YAŞINDA

Resim yazısı ekle





Bu gün sizlerle ilk tarifi paylaştığım gün. Yani 1 yılımı doldurdum. Beni bu güne kadar
yalnız bırakmadığınız için , desteklediğiniz için çok ama çok teşekkürler.

Blogumda paylaştığım filizce tariflerime yazdığınız güzel yorumlarla beni motive
ettiğiniz,etkinliklerde tanıştığım güzel insanlarla keyifli zamanlar geçirdim ve
tüm blogger  arkadaşlarımdan birçok şey öğrendim ve en değerlisi güzel
arkadaşlıklar edindim.

Bu bir yıl beni çok değiştirdi ve değiştirmeye de devam ediyor.

Sevgili arkadaşlarım ve takipçilerim sizlerle güzel paylaşımlarla daha uzun yıllara inşallah:)))

Sevgiyle........

Filiz Erkan
Filizce Yemekler


27 Nisan 2013 Cumartesi

GÜVEÇTE TAVUK KALÇA

filizceyemekler






Malzemeler

2 küçük tabak tavuk kalça (kemiksiz)
2 soğan
bir baş sarımsak
5-6 adet kuru domates
1 -2 adet kırmızı kapya biber
Tuz- karabiber- acı pul biber
1 yemek kaşığı Teremyağ


filizceyemekler



Yapılışı

Ben tavukları önce yıkıyorum ve suyunu süzdürüyorum.
Güveç tenceresi yada döküm tencereye tavuk kalçalarını yerleştirelim.
Üzerine ayıkladığımız sarımsakları bütün olarak dizelim.
Soğanlarımızı iri iri doğrayıp tavuklarımızın üzerine serpiştirelim.
Kuru domateslerimizi bir kasede biraz beklettikten sonra doğrayıp
yemeğimize ekleyelim. Kırmızı kapya biberlerimizide doğrayıp ilave edelim.
Tuz, karabiber ve acı pul biberle ve teremyağ ile  zevkimize göre yemeğimizi
tatlandıralım. Yemeğimiz kendi suyu ile pişiyor su ilave etmeye gerek yok.
Kapağını kapatıp önceden ısıtılmış 175-180 derecelik fırında
40-45 dakika pişirelim. Son 10 dakika tencerenin kapağını açarak pişirelim.
Pişip pişmediğini kontrol edelim.  Güveç yemeğimiz servise hazır, afiyet olsun.



filizceyemekler

filizceyemekler

FIRIN SÜTLAÇ

filizceyemekler

Tatlı tadında keyifli hafta sonları diliyorum ve  Lezzet Dergisinin verdiği minik
kitapçıklardan denediğim Sütlacımı sizlere gönderiyorum.
Bu sefer  Sütlü tatlılar / Eylül 2008 kitapçığından Fırın Sütlacı yaptım.
Ben ölçüyü biraz arttırdım. Evdekiler sütlacı çok seviyorlar,
bir kase yetmiyor çünkü:)))


Malzemeler
1 su bardağı pirinç (ben osmacık pirinci kullandım)
3 su bardağı su
2 lt süt
2,5 su bardağı şeker (şekeri zevkinize göre azaltabilirsiniz)
2 yemek kaşığı pirinç unu
1 paket Dr.Oetker damla sakızlı vanilya


filizceyemekler

filizceyemekler








Yapılışı

Pirinci iyice yıkayalım ve tencereye alalım.Üzerine üç su bardağı su koyalım ve pirinçler
yumuşayıncaya kadar pişirelim.Sütü ekleyelim ve kaynatalım. 1 su bardağı sütü ayıralım.
Kaynayıp biraz koyulaşinca vanilyamızı ekleyelim. Ayırdığımız sütle pirinç ununu eritelim.
Sütlaca yavaş yavaş karıştırarak ilave edelim. 1-2 dakika daha kaynatalım.
Pişen sütlacı kaselere veya toprak kaplara paylaştıralım.
Fırın tepsissine kaseleri yerleştirelim ve  yarısına geçecek kadar su ekleyelim.
175 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.
Biraz soğuduktan sonra servise hazırlar....
Afiyet olsun...

Sütlaçları fırınlamadan da üzerine tarçın serperek servis yapabilirsiniz..






filizceyemekler

Yiğit tadına bakıyor

25 Nisan 2013 Perşembe

KETÇAPLI TON BALIĞI SALATASI / MEZESİ

filizceyemekler
Bu akşam evde yemek yapmadım. Kaan ton balığı istedi. Markete gittik ve
malzemeleri aldık. Ton balığı isteyince bu salatayı istediğini anladım ve evde
olmayan taze soğanı da aldım. Bu şekildeki ton balığı salatasını yine daha önce
Suzy'de yemişti ve Kaan'ın en favori atıştırmalığı oldu.
Evet yine Suzy Öge'den bir tarifi sizlere tanıtacağım.
Biz seviyoruz bakalım sizler de sevecekmisiniz?

Suzy'e tekrar teşekkür ediyorum, bu gün onun günü:))))



Malzemeler

4 Kutu konserve Ton balığı
4-5 dal ince taze soğan
5-6 adet orta boy salatalık turşusu (tatlı alman turşusu)
yarım limon suyu
3-4 yemek kaşığı mayonez
3-4 yemek kaşığı ketçap
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz



filizceyemekler



Yapılışı

Ton balığının yağını bir süzgece alıp süzdürelim.
Taze soğanları temizleyelim ve çok ince doğrayalım.
Salatalık turşusunuda ince küçük küpler şeklinde doğrayalım.
Bir kasede ketçap,mayonez,limon suyu,şeker ve tuz ile bir sos yapalım.
Ton balığı ve sosu buluşturalım ve diğer malzemelerle iyice karıştıralım.
Salatamız servise hazır, istediğimiz şekilde sunum yapabiliriz.
Afiyet olsun.

Salata şeklinde

Ekmek üzerinde

Kanepe şeklinde



ELMALI YAĞSIZ KEK (SUZY'NİN KEKİ)



filizceyemekler


Şimdi anlatacağım keki ilk defa arkadaşım Suzy Öge'de yemiştim. Çok beğenmiştim.
Yağsız olması,  kepekli ve elmalı olması, diyet yapan ve tatlı krizine girenler için
nefis bir tat. Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum.

Bir kaç kez yaptığım bir tarif ve yumuşak olduğu için eşimin de severek yediği bir kek.
Yanında kahve ile harika oluyor......

Suzy'e tarifi için çok teşekkürler....

Malzemeler

5-6 Elma
1 su bardağından az şeker (daha az bile olabilir)
1,5 su bardağı yulaf kepeği
2 su bardağı un
1 su bardağı ceviz veya fındık(rondodan irice çekelim)
Yarım su bardağı süt
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tarçın
Kuru üzüm (evde olmayınca kullanmadım)
Biraz haşhaş (tarifte yok ben kullandım)


Yapılışı

Elmaların kabuklarını soyup rendenin iri tarafıyla rendeleyelim.
Diğer malzemelerle elma rendesini bir kapta buluşturalım.
Kaşık yardımıyla bütün malzemeyi karıştıralım.
(Sadece kek kalıbını ben yumuşak margarin ile yağladım.)
Kek karışımını kalıbımıza dökelim ve 175 derecede 20-25 dakika
pişirelim. Fırından çıkınca biraz dinlendirip servis tabağımıza alalım.
Üzerine tarçın veya ceviz serpiştirebiliriz.
Afiyet olsun.....



filizceyemekler


KIYMALI POĞAÇA

filizceyemekler




Selamlar arkadaşlarım,
Poğaça hepimizin sevdiği kahvaltılarımızın, gün sofralarımızın ve pikniklerimizin
vazgeçilmezi. Ben de dün okullar tatil olunca, evimizde hiç eksik olmayan
çocuk misafirlerimize yaptım. Allah eksikliklerini göstermesin.
Yiğit'in arkadaşları bizdeydi ve onların sevdiği ve burun kıvırmadan yedikleri
kıymalı poğaçayı nasıl yaptığımı anlatayım:))

Ben bu poğaçayı Selma Hanımın Mutfak ve Tatlar bloğundaki Mayasız poğaça 'sından
esinlenerek yaptım:)))






Malzemeler

2 yumurta (1 sarısı üzerine sürülecek)
2 yemek kaşığı yoğurt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı şeker
3 yemek kaşığı lor peyniri (beyaz peynirde olabilir)
Aldığı kadar un (5-6 su bardağı)

İçMalzemesi
Kıyma
soğan
domates
karabiber-tuz
Bütün malzemeleri kavuruyoruz.

Yapılışı

Bütün malzemeyi karıştırıp iyice yoğuralım. Ben lor peynirini hamurla karıştırıp
yoğurdum. (Çocuklar peynir yemiş oluyorlar:)) Hamur hafif ele yapışıyor ama
5-6 su bardağı un yeterli oluyor. Elimiz yapışırsa hafif unlayarak hamurdan
parçalar koparıp yuvarlayalım ve içine istediğimiz malzemeyi koyup kapatalım.

Ben daha önce kavurduğum kıymayı kullandım. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın
tepsisine dizelim. Üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürelim ve 175 derecede
25-30 dakika pişirelim.
Afiyet olsun....



filizceyemekler


15 Nisan 2013 Pazartesi

HAFTASONU AKŞAMI DAVET MASAM


Haftasonu akşamı misafirlerimi ağırladım, hoş sohbetler yaptığımız masam....
Herkesin bildiği, yaptığı yemekler aslında tariflerin bir kısmı blogumda mevcut,
olmayanlarını en kısa zamanda ekleyeceğim......





filizce masam


Favalı enginar

Bakla fava

Taze bezelye

Cevizli havuç tarator

Komşumun biber turşusu

Peynirli karışık salata

Zeytinyağlı pırasa

Biber salsa

Reşeymli kuruyemişli-kurumeyveli ekmek







EBRULİ BÖREK



filizceyemekler

Merhabalar,
Keyifli bir hafta diliyorum. Bu haftada yağmurlu ve soğuk geçecekmiş ama
yine de içimizdeki baharı yaşayalım diyerek, sizlerle haftasonumu nasıl geçirdiğimi 
paylaşmak istedim. 

Haftasonum misafirlerimle keyifli geçti. Cumartesi akşamı çok uzun zamandır
görüşemediğimiz K.Çekmece'den arkadaşlarım yemeğe, pazar sabahı da Arıköy'den 
komşularım kahvaltıya davetliydiler.

Benim için biraz yorucuydu ama insan sevenleriyle güzel,keyifli  sohbetlerlerle birlikte 
olduğunda o yorgunluk yerini mutluluğa bırakıyor.

Anlayacağınız çoookkk güzelll bir hafta sonu geçirdim....:))))
Şimdi sıra; pazar sabah kahvaltıya yaptığım ve ismini Sevgili Ahmet abimizin koyduğu
nefis mi nefis çok övgü alan ebruli böreğimizin tarifinde:)))

Ebruli kek olurda, ebruli börek olmaz mı????


Malzemeler
4-5 adet yufka (ince olacak yufkacıdan alırsanız daha iyi sonuç verir)
1 kg ıspanak
2 orta boy soğan
1 kg havuç
100-150 gr pastırma
zeytinyağ
süt
karabiber,tuz

Yapılışı
Öncelikle böreğimizin iç harcını hazırlamakta.
Ispanaklarımızı güzelce ayıklayalım ve iyice yıkayalım.
Soğanımızı ince ince doğrayalım. Ispanaklarımızı da doğrayalım,
biraz zeytinyağ koyduğumuz tencerede birlikte  kavuralım. 
Suyunu çekene kadar pişirelim. Tuz ve karabiberle tatlandıralım.

Havuçlarımızı da temizleyip iri rendeyle rendeleyelim.
Zeytinyağda biraz soteleyelim, tuzu ekleyelim.

Pastırmalarımızı da ufak ufak parçalara ayıralım.
Malzemelerimizi soğutalım.



ıspanaklı harç
havuçlu harç

pastırmalı harç


İlk yufkamızın üzerine süt ve sıvıyağ karışımından fırça ile sürelim.
İkinci yufkamızı ilk yufkanın üzerine koyalım. Yani iki yufka üst üste:)
Daha sonra ıspanaklı karışımı yufkanın üzerine dağıtalım.
Tekrar yufka koyup, süt karışımıyla ıslatalım ve havuçlu karışımımızı
yayalım. Tekrar yufka koyalım ve elimizle hafif hafif bastıralım.
Yine süt ile ıslatalım ve pastırmalarımızı yerleştirelim. Tekrar üzerine
son yufkamızı koyalım ve elimizle yine bastıralım.




Yufkaların ucından başlayarak rulo yapalım.
Ortadan keselim ve bir tepsiye yerleştirelim.



fırına girmeden önce


Yağlı kağıt koyduğumuz fırın tepsisine koyalım ve üzerine
yumuşak margarin yada tereyağ sürelim. 175 derecede 35-40 dakika 
fırınlayalım. Böreğimiz pişince biraz dinlendirdikten sonra dilimleyerek
servis edelim.. Afiyetle yiyelim....

(Ben böreğimi cumartesi yaptım ve buzdolabında beklettim. 
Pazar sabahı dilimleyerek pişirdim ve sıcak sıcak kahvaltıda yedik.)



filizceyemekler



kahvaltı masam


9 Nisan 2013 Salı

7.BLOG YAZARLARI TOPLANTISI





Endinin Mutfağı- FilizceYemekler- Özge'nin Oltası 





6 Nisan Cumartesi günü 7.Blog yazarları toplantısına davet edilmiştim. 
Benim ilk defa katılacağım bir etkinlikti. Senem'in Yemekleri sahibesi Senem Hanım'ın
nazik davetini aldığım günden beri heyecanla bu günü bekliyordum.
Blogum henüz bir yaşını bile doldurmadan böyle etkinliklere davet edilmem beni ayrıca mutlu etmişti.


Toplantımız Kadıköy Türk Balon Restourant'ta yapıldı. Oraya da ilk defa gidiyordum.
Deniz kenarında güzel bir mekan. Manzara harikaydı, hava harikaydı, açık büfe kahvaltı hariikaydı.
Her şey çok güzel hazırlanmıştı. 

Sosyal medyada tanıştığım, bloglarını takip ettiğim blog arkadaşlarımla tanışmak ve sohbet etmek
benim için günün en güzel anlarıydı. 

Heyecandan ve şaşkınlıktan ben fotoğraf çekmeyi unuttum. Sadece bir kaç kare fotoğrafım var.






hediyelerim

şirin melek



Bize bu günü yaşatan ana sponsorumuz HECHA'ya
Ürün sponsorlarımız MAKARNA LÜTFEN Tuğba Hanımın hazırladığı minik makarna paketine,
TAVSİYE KANALI Renan Hanımın çok şirin meleğine, 
DURANCE'nin Hediye çekine,
ORKİDE HAREKETİnin yüz temizleme losyonuna,
ALGİDA'nın dondurmalarına,
SİMİT SARAYI'nın mis gibi simitlerine,
AFİLİ KİTAP'ın güzel kitaplarına
ve bu güzelliklerle bizleri buluşturan  SENEMİNYEMEKLERİ  Senem Hanıma  çok çok teşekkür ederim.



Afilli kitap/ Sertaç Hanım ve Ben
















NAGİHAN'IN ÇİLEKLİ PASTASI

filizceyemekler


Kardeşimin yaptığı pastayı sizlerle tanıştırmak istiyorum.
Biz tadına bakamadık ama görüntüsü lezzetini anlatıyor zaten:)

Unsuz pandispanyadan çilekli, muzlu pasta:

Pandispanya Malzemesi
5 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
200 gr Buğday nişastası

Yumurta ve şeker krema haline gelene kadar 15 dk. çırpalım.
Diğer malzemeler eklenip çırpmaya devam edelim.
20 cmlik kelepçeli kalıba döküp 175 derecede pişirelim.

(Nagihan'ın notu: Bir büyük boy kalıpta pişirirseniz daha ince olabilir.
Bu şekilde biraz kalın oldu hamuru, çok güzel kabarıyor çünkü.
Ya da bu şekilde pişirip iki kat kesilebilir, iki kata krema konursa
daha güzel olabilir. Benim kreması az oldu biraz.)

Krema için
4 su bardağı süt
6 yemek kaşığı toz şeker
6 yemek kaşığı un (silme)
4 yemek kaşığı mısır nişastası (silme)
2 yumurta sarısı
2 paket vanilya

Önce yumurta ve şekeri çırpalım. Üzerine süt, un, nişasta, vanilya ilave edelim.
Muhallebi kıvamına geldiği zaman ocaktan alalım. Soğuyana kadar çırpalım.
Pürüzsüz olması için çıpmak şart.

(Nagihan'ın notu: Bu ölçülere göre krema biraz az oluyor.
 İstenirse miktarları artırmak gerekiyor.)


Afiyet olsun.....

filizceyemekler

4 Nisan 2013 Perşembe

PATATESLİ KURUFASULYE

filizceyemekler


Bu kış yemeğine ne gerek vardı diyebilirsiniz.
Güneş artık kendini gösterdi, havalar bir kaç gündür çok güzel.
Ama kurufasulye ve pilav yaz kış her daim severek yediğimiz bir yemek.
Sanırım sadece ben böyle düşünmüyorum, türk toplumu olarak aynı
fikirdeyiz herhalde..:)

Bu yemeğimi geçen hafta yapmıştım ama şimdi paylaşabiliyorum.
Bu sefer yaptığım kurufasulyem diğer yaptıklarıma göre daha lezzetli oldu
itiraf ediyorum. Bu kış fazla yapmamıştım çok özleyerek ve sevgiyle
yaptığım için nefis olmuştu... Ayrıca patatesler neredeyse eridikleri için
helveli bir kurufalyem oldu:)

Malzemeler
2 su bardağı kurufasulye
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
1 adet yeşil köy biberi
1 adet orta boy patates
1-2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet kesme şeker
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz-karabiber
Acı sevenler acı biber yada pul biber ilave ederseniz daha güzel olabilir

Yapılışı
Kurufasulyeleri önce iyice yıkayalım. Bir tencereye koyalım ve üzerini biraz
geçecek kadar sıcak su koyalım ve kaynatalım. Suyunu çekince biraz daha
sıcak su koyalım ve bekletelim. Bu arada ocağın altını kapatalım.

Diğer tarafta soğanı yemeklik doğrayalım veya robottan geçirelim.
Sarımsak ve biberimizi de ince ince doğrayalım.
Patateslerimizi küçük  küp küp doğrayalım.

Düdüklü tenceremize yağımızı, soğanımızı,sarımsaklarımızı,biberimizi,
salçalarımızı, patateslerimizi ekleyelim ve biraz kavuralım.
Kurufasulyemizin suyunu süzelim ve düdüklü tenceremize ilave edelim.
Üzerini biraz geçecek kadar sıcak su koyalım.
Tuzunu,şekerini, karabiberini ekleyip tenceremizin kapağını kapatalım.
Önce yüksek ısıda, düdüğünden duman çıkmaya başlayınca kısık ısıda
kurufasulyemizi 30-35 dakika pişirelim.
Düdüklü tenceremizin kapağını biraz soğuduktan sonra açalım.
Servis tenceremize yemeğimizi alalım ve pilav ile servis yapalım.


Afiyet olsun.....







filizceyemekler