10 Nisan 2014 Perşembe

DAMLA ÇİKOLATALI HİNDİSTAN CEVİZLİ MUFFİN




Merhabalar arkadaşlarım,
Bu gün keyfim yerinde sabah Sant Cugat'ta kurulan pazara gittim, gezdim biraz.
Cumartesi İstanbul'a gideceğimiz için de mutluyum aslında.
Buralarda biraz sıkıldım bu sefer. İstanbul, akrabalarım ve arkadaşlarım tabi Arıköy'deki
evim bana çok iyi gelecek. Biraz enerji depolayıp döneceğiz...:)))

Bir kaç kez Muffin denemelerim oldu ama tam istediğim gibi olmayınca burada paylaşmadım.
Bu hafta başı yaptığım muffini beğendim ve bloguma eklemek istedim.
Bu tarif benim ortaokul arkadaşım Nimet Fıstıkçı'ya ait. O birgün kızıyla yapıp fotosunu
benim grubumda paylaşmıştı. Onun tarifinde filizce değişiklik yaptım ama lezzet ve
görünüm çok güzel oldu.



Gelelim muffin tarifine:
Malzemeler
3 yumurta (oda sıcaklığında)
1 bardak süt (ılık)
25 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
1,5 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un (elenmiş)
4 yemek kaşığı hindistan cevizi rendesi
4 yemek kaşığı damla çikolata

Yapılışı
Yumurta ve şekeri krema haline gelene kadar çırpalım.
Yumuşak tereyağını ekleyip tekrar çırpalım.
Sütü ekleyelim.
Un, kabartma tozu, vanilyayı  bir tarafta karıştıralım ve harcımıza
yavaş yavaş ekleyip çırpmaya devam edelim.
Hindistancevizi ve damla çikolataları da ekleyelim ve spatula yardımı ile harcımıza karıştıralım.

Harcımız hazır olunca bir kaşık yardımıyla kağıt muffin kalıplarımıza pay edelim.
Çok doldurmayalım. Üzerine de biraz damla çikolatadan koyalım.




175-180 derece önceden ısıtılmış fırınımızda 30-35 dakika pişirelim.
Muffin harcından görülen 12 adet muffin ve aliminyum muffin kalıbı ile
5 adet daha muffin çıktı.






Afiyet olsun..






MUTLU MUTFAKLAR İLE BİR RÖPORTAJIM VAR




Geçenlerde benimle röportaj yapmak için teklif gelmişti.
Çok mutlu olmuştum ve kabul ettim.

İkinci bir deneyim oldu benim için...

Şimdi yayında,  okumak isterseniz Mutlu mutfaklar tıklayın lütfen...

Bakalım yorumlarınız ne olacak çok merak ediyorum..:))
Sevgiyle.....

http://www.mutlumutfaklar.com/mutlu-aileler/bir-terapi-gibi-mutfakta-olmak/


4 Nisan 2014 Cuma

Yeni Keşfim! Domatesli MakarNeks ile Peynirli MakarNeks'in Muhteşem Uyumu!

Siz acıktığınızda ne duruma geliyorsunuz bilemem ama ben acıktığımda gözüm hiçbir şeyi görmüyor. Bir an evvel en çabuk şekilde bir çözüm bulmam gerekiyor. Haliyle, normal porsiyonlarda beni kesmiyor böyle durumlarda.

Dün çok yoğun geçen bir günün ardından tek hedefim bir an evvel eve ulaşmaktı. Trafiği atlatıp eve ulaşmayı başardım ama açlıktan ölmek üzereydim ve koşarak mutfağa gittim. Böyle durumların en büyük kurtarıcısı benim için artık MakarNeks. Bunun için öyle çok sebebim var ki… Bir kere çok pratik,  sadece paketin içinden çıkan sos ve erişteyi, kaynayan suya atıyorsunuz… Zamanı lezzetli kullanmanın en harika yolu, 3 dakika bekliyorsunuz ve nefis, lezzetli sosuyla MakarNeks hazır…

Tam domatesli MakarNeks mi yoksa peynirli MakarNeks mi yesem diye karar vermeye çalışırken, aklıma bir fikir geldi… Peynirli MakarNeks’e bayılırım… Domates soslu MakarNeks’i de sevmeyenimiz yoktur herhalde…’Neden domatesli ve peynirli MakarNeks’i birlikte pişirip lezzete lezzet katmıyorum ki?’ diye düşündüm, hem böylece birinden birini seçmemde gerekmeyecekti.  Paketin arkasındaki tarife göre hesaplayınca 500ml kadar su koymam gerekli ama ben biraz daha az koymayı tercih ettim. Önce domatesli paketinden çıkan erişteyi, sonra da peynirli paketindeki çıkan erişteyi kaynayan suya attım, aynı anda hem domatesli hem peynirli soslarını açıp, birlikte tencereye ekledim…. Veee 3 dakika sonra kocaman bir porsiyon, domatesli ve peynirli MakarNeks’im enfes lezzetiyle hazırdı…. Domatesli MakarNeks ve Peynirli MakarNeks’in karışımı gerçekten inanılmaz lezzetli, doyurucu ve pratik… Benim yeni favorim... Siz de hemen deneyin, MakarNeks lezzetinize lezzet katın…Bu yeni, harika buluşumun sırrını sizlerle de paylaştım…Sıra Acılı MakarNeks ile yeni denemelerde….

Bu arada MakarNeks, gerçekten sürprizleri ve insanları şaşırtmayı seviyor, bakın bankta oturan insanların sıradan bir gününü sürprizlerle nasıl eğlenceli bir güne dönüştürmüş.

MakarNeks Facebook sayfasını buradan ziyaret edebilirsiniz.


Bir boomads advertorial içeriğidir.

28 Mart 2014 Cuma

PATATESLİ TAZE FASULYE



Malzemeler
500 gr taze fasulye
1 adet orta boy soğan
2 adet orta boy patates
1 adet domates
2 diş sarımsak
tuz
zeytinyağ

Yapılışı
Yeşil fasulyelerimizi ayıklayıp yıkayalım.
Fasulyeleri istediğimiz şekilde keselim.
Diğer sebzelerimizin de kabuklarını soyalım ve doğrayalım.
Zeytinyağını bir tenceremize dökelim.
Doğradığımız soğan ve sarımsağı ekleyelim.
Kısık ateşte çok az kavuralım.
Taze fasulyelerimizi, domatesi ekleyelim.
Çok az sıcak su ilave edelim.
Sebzeler su salacağı için çok suya gerek yok.
Tencerenin kapağını kapatalım.
Fasulyelerin rengi biraz değişince, 
iri doğradığımız patateslerimizi de ekleyelim.
Tuzumuzu serpiştirelim.
 Su kontrolü yapalım ve kapağımızı kapatalım.
Yemeğimizi pişmeye bırakalım.
Patatesler suyu biraz çekiyor çünkü.
Fasulyeler pişince yemeğimiz hazır.
Biraz dinlendirip servis edelim afiyet olsun:))

MUHALLEBİLİ BÖREK


Malzemeler
4 adet yufka
6-7 adet iri patates
3 su bardağı süt
125 gr tereyağ
100 gr beyaz peynir (çok tuzlu olmasın)
1 tutam maydanoz
tuz-karabiber-kırmızı toz biber


Yapılışı
Bir tencereye sütümüzü dökelim.
Ocağı kısık ateşte açalım.
Patateslerin kabuklarını soyalım.
Tek tek sütün içine rendeleyelim.
Patateslerin kararmaması için bu işlemi yapın.
Arada patateslerin sütün içine girmesi için karıştıralım.
Süt ısındıkça patatesin nişastası ile muhallebi kıvamını alıyor.
Karıştırmaya devam edelim ki tencerenin dibine yapışmasın.
Kıvamı koyulaşınca tereyağını ekleyelim ve karıştıralım.
Harcımız koyulaşınca ocaktan alalım.
Diğer tarafta peynirimizi ufalayalım yada rendeleyelim.
Maydanozumuzu doğrayalım.
Harcımız biraz soğuyunca peyniri, maydanozu ekleyelim.
Tuzunu (peynir olduğu için tuza dikkat)
ve baharatları da ekleyelim ve malzemeleri iyice karıştıralım.

Yufkamızı tezgahımıza açalım ve ortadan ikiye keselim. 
Yarım ay şeklinde yufkalarımız olacak.

İlk yarım ay yufkamızın üzerine sıvıyağ yada zeytinyağ sürelim.
Diğer yarım ay yufkayı üzerine koyalım.
Bu yufkamızın üzerine soğumuş patatesli harcımızı
dikkatlice her tarafına yayalım.
Üzerine yarım ay yufkamızı yerleştirelim.
Tekrar patatesli harcımızı yayalım.
Bu işlemi yufkalar bitene kadar tekrarlayalım.
En son yufkaya harç koymuyoruz.

Sonra geniş tarafından başlayarak dikkatlice rulo yapalım.
Ortadan keserek, yağlı kağıt ya da streç filmli
tepsiye dikkatlice alalım.

Böreği hemen pişirmek isterseniz 1-2 saat buzdolabına koyalım.
Güzel dilimlenmesi için biraz buzdolabında donması gerek.

Daha sonra kullanmak istiyorsak buzluğa kaldıralım.

Ben yaptım ve buzluğa koydum.
Buzluktan çıktıktan, biraz donuk haliyle 
dilimlemek daha kolay oluyor.

Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dilimlediğimiz
börekleri dizelim ve üzerine yumurta sarısı sürüp
fırınlayalım...

Ben bu böreği çok sık yaparım ve çok lezzetli oluyor.
İlk bloğumu açtığımda paylaştığım böreklerdendir.
ilk tarif için buraya bakın.




YEŞİL MERCİMEK YEMEĞİ (KİMYONLU)




Malzemeler
1 cupa yeşil mercimek
1 orta boy soğan
1 orta boy havuç
1 yeşil kapya biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası (acı)
2 diş sarımsak
zeytinyağ
tuz
yarım çay kaşığı kimyon
sıcak su


Yapılışı
Öncelikle mercimeğimizi yıkayalım.
Bir tencereye alalım ve üzerini biraz geçecek kadar 
kaynar su koyalım ve kapağını kapatalım.
Yarım saat kadar kaynar suyun içinde bekletelim.
Şişen mercimeklerimizin siyah suyunu süzelim ve yıkayalım.
Tenceremizide sudan geçirelim.
Soğanımızı, sarımsağımızı yemeklik, 
havucumuzu ve biberimizi küp küp doğrayalım.
Tenceremize biraz zeytinyağımızı dökelim.
Soğanımızı ve sarımsağımızı alalım ve biraz pembeleştirelim.
Havucumuzu ekleyelim.
Hafif soteleyelim.
Salçalarımızı da ekleyelim.
Biraz kavuralım.
Süzdüğümüz mercimeklerimizi de tenceremize alalım.
Karıştıralım, sıcak suyumuzu da mercimeklerimizin 
bir parmak üstüne gelecek şekilde ilave edelim.
Biraz kaynatalım. 
Doğradığımız biberlerimizi de ekleleyelim.
Tuzunu, kimyonunu ekleyelim ve 
kısık ateşte yemeğimizi pişmeye bırakalım.
Su gerekiyorsa sıcak su ilavesi yapalım.
Havuçlarımız ve mercimeğimiz yumuşayınca
yemeğimiz pişmiş demektir.
Afiyet olsun.

Yanına bulgur pilavını ben çok yakıştırıyorum.
Daha önce bulgur pilavı tarifime buradan ulaşabilirsiniz.
Ben pilavlık bulgurla firik bulgurunu birlikte pişiriyorum.
Firik çok güzel lezzet veriyor.



24 Mart 2014 Pazartesi

TEREYAĞLI İRMİK HELVASI




 Dün pazar akşamı tatlı canımız istedi ve en çabuk-kolay ne yaparım diye düşünürken,
dolaptaki irmiği gördüm. İrmik helvası daha önce pek yapmadığım bir tatlıdır.
Ama çok severim, ölçüler aklımda değildi tabi.. Aklımda ölçü tutmam zaten...
Yine google amca sağolsun:)))
Çokta güzel oldu, ev halkı da keyiften dört köşe oldu tabii:))

Malzemeler
125 gr tereyağ
250 gr irmik
1 paket dolmalık fıstık
1,5 nescafe fincanı tozşeker
1 nescafe fincanı süt
3 nescafe fincanı su


Yapılışı
Öncelikle helvamızın şerbetini bir tencerede kaynatalım.
Şerbetimizi süt, su ve şekeri kaynatarak yapalım ve soğumaya bırakalım.

Başka bir tencerede tereyağımızı eritelim, yakmadan dolmalık fıstıklarımızı kısık ateşte kavuralım.



İrmiğimizi rengi koyulaşınca hazırladığımız şerbetimizi dikkatlice tenceremize dökelim.
Kendimizi sıcak buhardan koruyalım.
Şerbetimizin iyice çekmesini sağlayalım ve karıştıralım.


Kısık ateşte suyunu çekene kadar kaynatalım.
Sonra ocağı kapatalım ve tenceremizin üzerini pilavda olduğu gibi kağıt
havlu ile kapatalım. Tencerenin kapağını kapatalım ve üzerine bir bez örtelim.

15-20 dakika irmik helvamızı dinlendirelim.

Sonra sıcak sıcak servis yapalım. Afiyet olsun.
Kıvamı yumuşak sanki un helvası gibi oldu....
Biz beğendik bakalım sizler beğenecekmisiniz:))


18 Mart 2014 Salı

YOĞURT SOSLU PATATES SALATASI



Malzemeler
4 adet iri haşlanmış patates
1 adet salatalık
1 adet kırmızı kapya biber (burada biberler çok büyük yarısını kullandım)1 adet yeşil biber
3-4 adet kornişon salatalık turşu
bir tutam maydonoz
1 kase yoğurt (Salata malzemenize göre yoğurdu ayarlayın)
3-4 yemek kaşığı mayonez
1 tatlı kaşığı hardal
tuz, karabiber
2-3 yemek kaşığı zeytinyağ


Yapılışı
Patatesleri haşlayalım. Ben haşlama suyunu 2 kesme şeker ve çok az sirke koyuyorum.

Haşlanmış patateslerimizi soğuyunca kabuklarını soyalım ve küp küp doğrayalım.

Diğer sebzelerimizi de küçük küçük doğrayalım.
Yoğurt,mayonez,hardal,tuz,karabiber ve zeytinyağını karıştırıp sosumuzu hazırlayalım.
Sosa istenirse sarımsakta katılabilir. (ben kullanmadım)

Salata malzemelerimizi ve sosumuzu büyük kapta iyice karıştıralım.
Biraz dinlendirelim ki patatesler sosu iyice çeksin, sonra servis edelim.
Afiyet olsun....


KABAK DİZME




Geçenlerde Özge'nin Oltası blogunda bir fırın kabak yemeğini görmüştüm.
Ben de hafif bir şeyler yapayım derken aklıma geldi ve yaptım.
Sağlıklı ve hafif bir yemek tavsiye ederim....

Malzemeler
2 adet kabak
Kaşar rendesi
toz kırmızı biber
karabiber
tuz
zeytinyağ

Yapılışı
Kabakların saplarını keselim, iyice yıkayalım. Yuvarlak şekilde doğrayalım.
Fırın kabını zeytinyağ ile yağlayalım. Dilimlediğimiz kabakları dizelim.
Üzerine tuz,karabiber, toz kırmızıbiberi serpiştirelim.
Kaşar rendesinide yayalım.

200 derece ısıtılmış fırında 30-35 dakika fırınlayalım.
Afiyet olsun.


17 Mart 2014 Pazartesi

ENGİNARLI HİNDİBAĞLI SALATA


Sağlıklı bir salata denemek istiyorsanız, hemen yapın derim.


Malzemeler

2 adet haşlanmış enginar
Çeyrek göbek marul
1 bağ hindibağ
Bir tutam dereotu
2-3 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek yaşığı mayonez (isteğe göre)
zeytinyağ
tuz
Parmesan,eski kaşar rendesi ya da  taze kaşar rendesi

Yapılışı
Enginarlarımızı limonlu suda yumuşayana kadar haşlayalım.
Ya da konserve enginarda kullanabilirsiniz.
Marulumuzu ve hindibağımızı yıkayalım ve kurutalım.
Dereotunu ince ince kıyalım.

Yoğurt,mayonez,zeytinyağ,tuz karıştırıp sosumuzu hazırlayalım.

Yeşilliklerimizi doğrayıp salata kasemize alalım.
Soğumuş küp küp doğradığımız enginarlarımızı da salata kasemize alalım.
Yoğurt sosumuzu salatamızın üzerine gezdirelim.
Üzerine parmesan peynirimizi rendeleyelim. Salatamıza çok az zeytinyağ gezdirelim.
Afiyetler olsun....


SOĞAN KITIRLI FIRIN MAKARNA






Malzemeler
1 paket istediğiniz şekil makarna
Ben çubuk makarna kullandım
Kaşar peyniri yada istenilen her çeşit peynir
soğan kıtırları

Başemal sos:
2 yemek kaşığı un
2 su bardağından biraz fazla süt
50 gr tereyağ
1 çay kaşığı tuz
karabiber

Yapılışı 
Öncelikle makarnamızı çok yumuşatmadan 8-10 dk.pişirelim.
Sonra bir tencereye tereyağımızı koyalım.
Unumuzu ilave edip kavuralım.




Azar azar sütümüzü ilave edip, çırpmaya devam edelim.
Topaklanmaması için sürekli çırpalım.



Sosumuz koyulaşınca ocaktan alalım.
Tuzunu ve karabiberini ilave edip karıştıralım.




Burada keşfettiğimiz soğan kıtırları
Kaan'ın vazgeçilmezi oldu.
(şu sıralar Türkiye'de de bir hamburger firması da
bir menüde  kullanmaya başlamış)



Haşladığımız makarnamıza peynirlerimizi ve soğan kıtırlarımızı ilave edelim.
Başemal sosuda ekleyip, bütün malzemeleri karıştıralım.


Fırına dayanıklı bir kabımızı yağlayalım ve makarnamızı
içine dökelim. Üzerine rende kaşar serpiştirelim.
200 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika
üzeri kızarana kadar pişirelim.
(fırın ayarı herkezin farklıdır, aman makarnayı yakmayın:))


Afiyet olsun...



TAVUK YATAĞINDA MANTAR SOTE



Biraz alengirli bir ismi oldu yemeğimin. Tamamen doğaçlama çıktı aslında.
Tavuklu mantar sote yapmak için başlamıştım. Tavuk paketini açınca üç adet büyük
parça tavuk butu görünce böyle bir yemek yapayım dedim.
Çocuklar çok beğendiler eh yaptığıma değdi:)))



Malzemeler

Mantar sote için:
2 paket kültür mantarı (800 gr)
3 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
3-4 adet domates
1 kesme şeker
tuz
zeytinyağ

3 parça kemiksiz tavuk butu (muslo deshuesado de pollo)
zeytinyağ
tuz,karabiber




Yapılışı
Öncelikle mantarlarımızın zarlarını soyup,temizleyelimve doğrayalım. (ben mantarları yıkamadım)
Soğanları, sarımsakları doğrayalım. Tenceremizde biraz zeytinyağ ile kavuralım.
Salçayı ekleyelim. Doğradığımız mantarları tenceremize ekleyelim.
Domateslerimizide küp küp doğrayıp, yemeğimize ekleyelim.
Tuzunu ve şekerini ilave edip kavurmaya devam edelim. Mantarları kendi suyu ile pişirelim.

Diğer tarafta kapaklı bir tavada tavuk etlerimizi zeytinyağında hafifçe mühürleyelim.
Ben her parçayı tek tek pişirdim. Tavukların her iki tarafı biraz kızarınca tencerenin kapağını kapattım. Pişmesini sağladım. Tabi tuzunu ve karabiberi eklemeyi unutmayalım.

Daha sonra tavuklarımızı bir tepsiye aldım. Pişen mantarlarımızı tavukların üzerine paylaştırdım.
Tavukların piştiği tenceredeki suyunu da ilave ettim ve 200 derecede 15 dakika fırınladım.

Yemeğimiz servise hazır...Afiyet olsun.....

KAYISILI SEMİZOTU SALATASI


Ben bu salatayı geçen yaz Arıköy'de yaptığımız pikniklerden birinde yapmıştım.
Taslaklarımda kalmış, görünce foto hoşuma gitti.

Semizotu salatasını bilmeyen, yapmayan yoktur.
Sarımsaklı yoğurtla, limon sosuyla, yemeğiyle  
her şekliyle güzel olan bir sebze.

Malzemeler
1 bağ semizotu
4-5 adet kuru kayısı
2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı ballı balsemik sirke
3 yemek kaşığı zeytinyağ
çok az tuz

Yapılışı
Semizotunu toprağından ayırmak için
güzelce yıkayalım.
Kurutma kabında kurutalım.
Yada kağıt havlu ile kurulayalım.

Elimizle semiz otunu kopararak salata kasemize yerleştirelim.
Kayısılarımızı küçük küçük doğrayıp semizotunun üzerine dağıtalım.

Zeytinyağ,balsemik sirke,nar ekşisi ve tuzu karıştıralım.
Salatamızın üzerine sosumuzu dökelim ve karıştıralım.
Afiyet olsun.


14 Mart 2014 Cuma

ELMALI CRUMBLE




Merhabalar....
Haftanın son gününe geldik, gerçi iki gün daha var diyeceksiniz ama ben o iki günü tatil diye
nitelendiriyorum. Pek tatil gibi olmuyor belki hatta daha yorucu olabiliyor.
Neyse siz anlamışsınızdır beni:))

Bu hafta çok üzücü olaylarla geçti. Değinmeden geçemeyeceğim. Uzaklardan televizyondan ve
sosyal medyadan takip ettim. Ülkem içim, çocuklarımız için çok üzülüyorum.
Ama inanıyorum birşeyler değişecek, değişmeli...

Çocuklarımızın ölmediği, artık şehit vermediğimiz, gençlerimize kör kurşunların gelmediği,
insanlarımızın demokratik haklarını rahatça, korkmadan savunabileceği, devlet olarak insana insan olduğu için değer veren bir ülkem olmasını istiyorum.
Çok şey istemiyorum aslında bu çağda olması gereken bu....






Hafta sonuna güzel bir tatlı ile devam edelim mi?
Bu tatlıyı Semranin Mutfagi sayfasında görmüştüm. Evde kalan elmaları ne yapayım,
diye düşünürken bu tarif tam bana göre dedim.

Malzemeler
6-7 orta boy elma (ben sarı golden kullandım)
1 yemek kaşığı tarçın
Yarım su bardağı kuru üzüm
Yarım limon suyu
2-3 yemek kaşığı toz şeker

Üst hamur için:
125 gr tereyağ
Yarım su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 çimdik tuz (çay kaşığı ucu ile)

Yapılışı
Önce hamurunu yapalım. Hamur malzemelerini karıştırıp, yoğuralım.
Biz süre buzlukta tutalım. Elmaların üzerine rendelemek daha güzel oluyor.

Elmalarımızı soyalım, çekirdeklerini ayıklayalım.
Bir kaba küp küp elmaları doğrayalım. Kararmaması için limon suyu ile karıştıralım.
Tarçın, şeker, kuru üzüm de ilave edip karıştıralım.




Fırına dayanıklı bir kabı tereyağ ile yağlayalım. Elmalarımızı kabımıza yayalım.
Biraz donmuş olan hamurumuzu elmalarımızın üzerine rendeleyelim.
180-200 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dak.üzeri kızarana kadar fırınlayalım.



Elmalı crumblemiz biraz ılınınca üzerine pudra şekeri serpiştirelim ve servis edelim.
Dondurma ile servis güzel olabilir... Afiyet olsun...

Crumble  : ufalamak, parçalamak



11 Mart 2014 Salı

YUMURTA KAPAMA

Günaydın arkadaşlarım,
Güzel bir gün için kahvaltı şart. Ailece, büyük kalabalık kahvaltı sofralarını çok sevmişimdir.
Tabi her zaman öyle büyük toplantılarımız olamıyor. Şimdi gurbette hiç olmuyor.
Ama olsun herkes sağlıklı,  keyifli olsun da....
Biz yine toplanır yaparız büyük masalar eğlenceli kahvaltılar...

Kahvaltının vazgeçilmesi yumurta her haliyle güzel, sağlıklı ve besleyici...
Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besindir.
Yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteini içermektedir.
Sindirilebilirliği yüksektir, tamamına yakını vücut tarafından kullanılmakta ve vücut proteinlerine
dönüşebilmektedir.
Yumurta A, D, E ve B grubu vitaminleri içermektedir.
Yumurta kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamamı katılaşır.
Daha fazla yumurta ile ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Yumurta kapamayı haklıma sokan çok sevdiğim blogger arkadaşım Vişnapım   oldu.
İyi ki de yapmışım çok beğendim, fırından çıkmış mis gibi sıcak ekmeği burada bulamasamda:)))
Onun tarifine buradan ulaşabilirsiniz.


Malzemeler
2 adet haşlanmış yumurta
3 yemek kaşığı tereyağ
kırmızı toz biber
acı pulbiber
kekik
tuz

Yapılışı
Bir tavada tereyağını eritelim. Baharatlarımızı ekleyelim.
Haşlanmış yumurtaları ortadan kesip yakmadığımız tereyağımıza
sarı kısımları aşağıya gelecek şekilde yerleştirelim.
Tavayı hafifçe sallayarak yumurtalarımızın heryerine tereyağına bulanmasını
sağlayalım ve ocaktan alıp servis edelim.

Sabah kavaltısında veya canımızın istediği zamanlarda sıcak ekmeği bana bana
afiyetle tüketelim.

Afiyetler olsun..:))

9 Mart 2014 Pazar

SARDALYA BUĞLAMA




Güzel bir pazar günü geçirelim... Hava bu gün çok güzel güneşli, burada güneşi hergün görüyoruz.
Geceler biraz serin olsada çok güzel bir havası var.
Hafta sonu balık yemeği hazır yemek gibi oluyor, çok kolay ve pratik..


Malzemeler
1 kg sardalya balığı
1 adet soğan
2 adet domates
yarım limon
zeytinyağ
tuz -karabiber
maydonoz

Yapılışı
Balıklarımızı çok güzel yıkayalım.
Yuvarlak bir borcamı zeytinyağ ile yağlıyalım.
Soğanımızı ince piyazlık doğrayalım.
Yağladığımız borcama soğanların bir kısmını serpiştirelim.
Soğanların üzerine balıklarımızı dizelim.






Küp doğradığımız domatesleri ve kalan soğanlarımızı balıkların üzerine yayalım.
İnce kıydığımız maydanozumuzu ve ince dilimlediğimiz limonumuzu da yerleştirelim.
Tuzu, karabiberimizi ve çok az zeytinyağı da ilave edelim.
180 derece ısıtılmış fırıda 35-40 dakika balıklarımızı pişirelim.
Yemeğimiz kendi suyu ile pişip çok lezzetli olacak.

Yeşil salata ile birlikte servis edelim. Afiyet olsun...







7 Mart 2014 Cuma

CEVİZLİ KIYIR KURABİYE




Daha önce bu kurabiyeyi yapmıştım. Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
Geçen cumartesi beş çayına gelen arkadaşlar için yine yapmak istedim.
Biraz farklılıkla tabi.. Bu sefer susamları biraz kavurdum daha nefis oldu.
Siz de yaparsanız susamları kavurarak kullanın hiç pişman olmazsınız...:))



Malzemeler
250 gr  Tereyağ
4 yemek kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 Yumurta sarısı (akını üzerine kullanacağız)
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 kabartma tozu
3 su bardağı un
susam

Yapılışı 
Tereyağını oda sıcaklığına getirip öyle kullanalım.
Bütün malzemeyi yumurta akı hariç iyice karıştıralım, güzelce yoğuralım.
Hamur elimizde toplanmaya başlayınca şekil verelim.
İster yuvarlak, ister uzun keyfiniz nasıl istiyorsa...
Yumurta akına batıralım sonra kavurduğumuz susama batırıp,
 yağlı kağıtlı fırın tepsisine kurabiyelerimizi dizelim.
175 -180 derece ısıtılmış fırında 30 dakika hahih kızarana kadar pişirelim.
Soğuduktan sonra servis tabağımıza alalım.
Ağızda dağılan kıyır kıyır kurabiyelerimizi afiyetle tüketelim...

6 Mart 2014 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI GİRİT KABAĞI DOLMASI



Zeytinyağlı yemekleri sevmeyen varmıdır bilmem ama ben ve eşim bayılıyoruz.
Bir trakyalı olarak annemin mutfağında zeytinyağlı yemek pek olmazdı.
Yani soğuk yemek yenmezdi, yemekler sıcak olmalıydı.
Evlendikten sonra yemek yapmayı öğrendim. 
Dergilerden, kitaplardan deneyerek bir şeyler yaptım.
Eşimin çok sevmesi de benim daha çok yapmama bir nedendir.

Barcelona'da bizim biberlerimiz gibi küçük dolmalık biber yok.
Ya da ben rastlamadım. Geçen gün markette yuvarlak tombul kabakları
görünce zeytinyağlı yaparım diye aldım. 
Yaptım bakalım nasıl olmuş...



Malzemeler
5 adet girit kabağı
1 cup pirinç (ikea nescafe fincanı)
2 adet soğan
1 paket dolmalık fıstık
yarım paket kuş üzümü
2 adet domates
bir tutam maydonoz
1 cupdan az sıcak su (iç pilav için)
karabiber
kuru nane
tuz
şeker
2 yemek kaşığı tarçın
1 çay bardağı zeytinyağ
1 adet limon suyu
sıcak su (kabakların üzerine)



Yapılışı
Kabaklarımızın içini çay kaşığı ile dikkatlice çıkaralım.
Pirinçlerimizi güzelce yıkayalım.
Kuş üzümlerimizi bir kasede suyun içinde bekletelim.
Soğanımızı yemeklik doğrayalım ve zeytinyağında biraz kavuralım.
Dolmalık fıstıklarımızı da katıp hafif pembeleşince pirinçlerimizi ilave edelim.
Domatesimizi de küp küp doğrayalım. 
Kavrulmuş pirinçlerimize domateslerimizi ekleyelim.
Kuş üzümlerimizi yıkayıp harcımıza ekleyelim.
Tuzumuzu, 3-4 kesme şekerimizi, kuru nane, tarçın ve karabiberimizi,
1 cuptan az sıcak suyumuzu da ekleyip pilav harcımızı diri kalacak
şekilde pişirelim.
Suyunu çekince kıydığımız maydonozumuzu karıştıralım.

(Dereotu bulamadığım için ben koyamadım, ama siz mutlaka dereotu ekleyin)

İçini oyduğumuz kabaklarımıza pilav harcımızı dolduralım.
Kestiğimiz kapakları üzerine kapatalım.
Tenceremize kabaklarımızı dizelim.
Üzerine sıcak su ve biraz zeytinyağ, tuz,şeker,limon suyu
karışımını ilave edelim ve kısık ateşte kabaklarımız
yumuşayana kadar yemeğimizi pişirelim.



Kabaklarımız pişince kendi tenceresinde soğuyana kadar bekletelim.
Zeytinyağlı yemekler kendi tenceresinde soğuyana kadar 
bekletilirse daha lezzetli oluyor.
Dinlenmiş kabaklarımızı servis tabağına alalım ve afiyet olsun...





TAZE FASULYELİ FİRİKLİ BULGUR PİLAVI





Bulgur pilavı çok besleyici ve sağlıklı bir yemek. Firik buğdayını Barcelona'ya gelirken 
markette gördüm ve aldım. Daha önce adını duymuştum ama lezzetini bilmiyordum.
Bulgurla karıştırıp yaptım. Biraz suyu seviyor ve bulgur gibi yumuşamıyor,
dişe dokunur bir sertlikte ama nefis bir lezzeti var.
Ben beğendim, belki sizler daha önce bu lezzeti tatmışsınızdır. 
Benim gibi bilmeyenlere tavsiye ediyorum.
Ben şöyle yaptım..

Malzemeler
1 su bardağı bulgur
yarım su bardağı firik bulguru
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet soğan
1 diş sarımsak
1 su bardağı haşlanmış taze fasulye
3-4 su bardağı sıcak su
bir yemek kaşığı tereyağ
zeytinyağ
tuz- karabiber


Yapılışı
Önce taze fasulyelerimizi ayıklayıp küçük küçük doğrayalım.
Çok az su ile haşlayalım.
Bulgurları bir su yıkayalım.
Soğanı ve sarımsağı ince ince doğrayalım ve zeytinyağında
kavuralım. Salçalarımızı ekleyelim.
Bulguru ekleyip biraz daha kavuralım.
Haşlanmış taze fasulyelerimizi de katıp karıştıralım.
Tereyağı, tuzu, karabiberi ve sıcak suyumuzu da ilave edip karıştıralım.
Önce harlı ateşte biraz kaynatalım.
Sonra kısık ateşte pilavımızı pişirelim.

Firik bulguru diğer bulgura göre geç pişiyor ve suyu çekiyor.
Kontrol ederek su ilavesi yapalım.
Pişen pilavımızın üzerine havlu kağıt koyup kapağı kapatalım.
Tenceremizin üzerini bir bezle örtüp pilavımızı biraz demlendirelim.

Sonra servis edelim.
Yanına turşu veya cacık çok yakışıyor. 
Afiyet olsun.




5 Mart 2014 Çarşamba

SUCUKLU ÇÖREK



Bu çöreğim biraz deneme bir çörek oldu, sucuğu hamurun içinde kullanmak istedim.
Güzel bir tadı oldu, karbonat tadını sevdiğim için kullandım.
Çörekle birlikte muffin de denedim ama yine beceremedim.:))
Bir dahaki denemeyi iyi yapacağım kararlıyım.
Çocuklar çöreği beğendi ama muffin için aynı şeyi şöyleyemeyeceğim...
Muffinlerim yayıldılar ama  lezzeti fena değildi...



Malzemeler
3 su bardağı un
1,5 çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1-2 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
125 gr yoğurt
1 adet yumurta akı (sarısı üzerine)
bir miktar sucuk



Yapılışı
Bütün malzemeyi elenmiş un ile karıştırp, iyice yoğuralım.
Sucuklarımızı küçük doğrayalım ve hamurumuza katalım.
Birlikte özleşene kadar yoğuralım ve hamuru biraz dinlendirelim.
Mutfak tezgahımızda hamurumuzu merdane yardımıyla açalım ve su bardağı ile
keserek şekil verelim. Bütün malzemeyi bu şekilde bitirelim ve yağlı kağıt serdiğimiz
fırın tepsisine dizelim. Çöreklerimizin üzerine yumurta sarısı sürelim ve 175 derecede
30-35 dakika fırınlayalım.
Çöreklerimiz pişince sıcak servis edelim.. Afiyet olsun.









Muffin denememde en iyi görünenler bu kadar