3 Temmuz 2014 Perşembe

REYHAN ŞERBETİ



Merhabalar,
Bugün ramazanın 6.günü... Oruç tutan tutmayan herkesin ramazanı hayırlı olsun.
Oruç tutanlara allah kolaylık versin, yazın oruç tutmak bu sıcaklarda ve uzun bir gün de
benim için çok zor.... Gerçi çocukken hatırlıyorum, ortaokul sıraları herhalde, okul tatil
olduktan sonra ramazan başlardı. Biz bir kaç arkadaş oruç tutardık. Yaz tatili köye giderdik.
Kuzenler birlikte olurduk. Sahura kalkmak rahmetli babaannemin yaptığı katmerleri yemek
acayip güzel gelirdi. Bayram sabahı erken kalkıp, Rahmetli dedemin camiden gelişini beklemek
ve bayram sofrasına büyük kalabalık bir aile ile oturmak ne güzeldi...
Güzel bir çocukluk geçirmişim şimdi farkına varıyorum....

Ramazanın olmazsa olmazı şerbetler, kompostalar hele de sıcaksa vazgeçilmezi oluyor.
Bir kaç gündür takip ettiğim bloglarda Reyhan şerbeti görüyorum.
Hiç daha önce yapmadım ve tadını bilmiyorum. Ama rengine bayıldım ve denemek istedim.

Ihlamurcum Dilek Hanımın paylaşımı dikkatimi çekti ve geçen hafta büyük bir hevesle ve
özlemle gittiğim Sarıyer pazarından bütün yeşilliklerden aldım. Reyhan da aldım tabii...
Yurtdışından geleli 12 gün olmuş bu arada....

Dün denemeye başladım. Denemeye başladım diyorum çünkü iki kez denedim ve ikincisinde
başarılı oldum:)))

İlk denememde kaynar suyu cam sürahiye boşaltınca sürahi bir patladı...
Bir an korktum ve heryer su oldu tabi...  Nazar diyelim, nazar çıkmıştır herhalde:)))
Neyse ikinci denemeyi de yaptım, çünkü bu şerbeti yapacaktım kesin...
Bu sefer tedbiri elden bırakmadım ve çelik tencerede demlendirdim reyhanları...

Biz sevdik bu şerbeti yapımı çok olaylı olsada sonucu güzeldi...

Sizlerde denerseniz dikkati elden bırakmayın benden söylemesi...:)))


Reyhan şerbetini ilk Ihlamurcum da görsem de tarif Pembe Kekik bloğuna ait...
Ben de Pembe Kekik ne derse onu yaptım:))) Malzeme miktarını değiştirdim sadece..


Malzemeler
1 demet reyhan (mor renkli, güzel kokulu)
2 lt den biraz az kaynar su (7 su bardağı kadar)
10 yemek kaşığı toz şeker (ben şekeri az kullandım)
1 adet limonun suyu
1 adet limon kabuğu rendesi (rendenin ince kısmı)
1 çay kaşığı limon tuzu

Yapılışı
Önce reyhanlarımızın yapraklarını ayırıp iyice yıkayalım.
Ben yaprakları salata kurutucusunda kuruttum.
Bir sürahi ya da tencereye yaprakları yerleştirelim.
Üzerine toz şekeri, limon suyunu, limon kabuğu rendesini ve limon tuzunu ilave edelim.
Kaynar suyumuzu da üzerine dökelim ve şeker eriyene kadar kaşıkla karıştıralım.
Tencerenin kabağını kapatalım ve soğuyana kadar bekletelim.
Şerbet soğuduktan sonra ince bir süzgeçle yada tülbent yardımıyla cam sürahiye süzelim.
Buzdolabına kaldıralım ve soğutalım.
Buz parçaları ve limon dilimiyle servis edebiliriz.

Tadı nasıl derseniz, reyhanın mis kokusu ve limonun ferahlıyla güzel içimli bir limonata gibi....

Afiyetle...



İlk denememde cam sürahi patladı





İkinci denemem tencerede oldu


8 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık nefis olmuş..Ben de bu hafta sürekli yaptım..Henüz yayınlamadım bekliyo kuzu kuzu sırasını:))Nazar diyelim nzar çıksın..Çok öpüyorum seni canım..

    YanıtlaSil
  2. afiyetler olsun. Miss gibi kokan Reyhan şerbetini afiyetle tüketin.Ellerinize sağlık. mutfak kazaları oluyor böyle nazar çıkmış derler. :)

    YanıtlaSil
  3. Arzucum teşekkür ederim, nazar diyelim tabii.. biraz da dikkat etmek gerekiyormuş.. Reyhan şerbetini biz beğendik, bu yaz sık sık yapacağım kesin:)))

    YanıtlaSil
  4. Nursevin hanım çok sağolun, evet kazalar oluyor maalesef... reyhandan şerbet olur mu diyordum ama çok güzel oluyormuş....

    YanıtlaSil
  5. Oruçlu olunca burda görüp canım çekti ne yalan söyliyim.Hemen bende yaptım ve ailece çok beğendik..hatta biter bitmez ikincisini de yaptım:) Ellerine sağlık,tarif için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  6. Nagihan, beğendiğine sevindim... bizde çok sevdik yazın en sağlıklı içeçek soğuk soğuk...afiyet olsun size de...

    YanıtlaSil
  7. Filiz hanımcığım, aslında İzmirli bloggerler arasında reyhan şerbetini ilk paylaşan benim ama şerbetin tarifindeki ufak bir ayrıntı atlandığından maalesef sizin de başınıza geldiği gibi cam sürahi sanıyorum kaynar su, limon tuzu etkileşimine dayanamayıp, kırılıyor.Neyse nazar çıkmış diyelim :) Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi o zamanlar tanımıyordum Nergis mevsimi... Şimdi sizin tarife bakmaya geliyorum:)
      Sonuçta sizin yada bir başkasının sayesinde
      çok güzel bir şerbet kazanmış olduk... Moda oldu blogger arasında:))
      Evet küçük bir ayrıntı ama benim için korkutucu oldu.... Çok teşekkür ederim:)))

      Sil