22 Mayıs 2012 Salı

TAHİNLİ KEK

filizceyemekler

Kardeşimin tarifini ben de denedim ve nefis oldu....



Malzemeler
2 adet yumurta
2 su bardağı tozşeker
1 su bardağı yoğurt
2,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı karbonat
250 gr margarin
1 su bardağı tahin
Süslemek için muz ve çikolata sosu,ceviz

Yapılışı
Yumurta ve tozşeker iyice çırpın,yoğurt,un,karbonat,yumuşak margarin,ve 4-5 çorba kaşığı tahin ekleyin.malzeler özleşene kadar karıştırın.hamuru eğer varsa kelepçeli kalıba boşaltın.orta boy yada küçük boy kalıp olabilir .kalan tahini de hamurun üzerine dökün.Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında arada kontrol ederek pişirin.Normal kekten daha uzun sürüyor pişmesi(50 dk kadar).Kürdan batırarak içini kontrol edin,kalıptan çıkartıp biraz dinlendirdikten sonra üzerini muz ve çikolata sosu ve ceviz ile süsleyin.ılık olarak servis yapın.Afiyet olsun.

17 Mayıs 2012 Perşembe

NİLGÜN ABLANIN ÇAY DAVETİ






15 Mayıs günü Nilgün Abla Dikiş grubunu çaya davet etmişti. Ben de ona yardımcı oldum,
Tavuklu salata ve Tahinli kek yaptım. Börekler,turtalar, pohaçalar, kısırlar,salatalar,çaylar,kahveler
ve güzel sohbetler ile güzel bir gün geçirdik......


















9 Mayıs 2012 Çarşamba

TAHİNLİ MUZLU KEK

filizceyemekler
Kardeşimin tarifi...

Malzemeler
2 adet yumurta
2 su bardağı tozşeker
1 su bardağı yoğurt
2,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı karbonat
250 gr margarin
1 su bardağı tahin
Süslemek için muz ve çikolata sosu.


Yapılışı
Yumurta ve tozşeker iyice çırpın,yoğurt,un,karbonat,yumuşak margarin,ve 4-5 çorba kaşığı tahin ekleyin.malzeler özleşene kadar karıştırın.hamuru eğer varsa kelepçeli kalıba boşaltın.orta boy yada küçük boy kalıp olabilir .kalan tahini de hamurun üzerine dökün.Önceden ısıtılmış fırında arada kontrol ederek pişirin.Normal kekten daha uzun sürüyor pişmesi.Kürdan batırarak içini kontrol edin,Eğer pişmediyse ben biraz ısıyı düşürüp içini çekene kadar pişirmeye devam ettim.kalıptan çıkartıp üzerini muz ve çikolata sosu ile süsleyuin.ılık olarak servis yapın.Afiyet olsun.






PATATES SALATASI (NEVBAHAR)

filizceyemekler



Kardeşimin tarifi...


Patates Salatası (NEVBAHAR SALATASI)

Tarifi internetten bulduğum çok güzel tarifleri olan bir blogtan alıp yaptım.Linki kopyalıyorum.Tıklayıp tarifi görebilirsiniz.http://gulaymutfakta.blogspot.com/2010/05/nevbahar-salatas.html Ben oradaki miktarları biraz arttırark yaptım,gelecek kişi sayısına göre düzenleyebilirsiniz.Afiyet olsun..

ŞAMBALİ TATLISI

filizceyemekler
Kardeşimin tarifi...

Malzemeler
500 gr irmik
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı şeker
2 paket kabartma tozu
2 paket vanilya

Şerbet için:3 su bardağı şeker,3 su bardağı su.


Yapılışı:
Tüm malzemeler çırpılır.orta boy diktörtgen bir borcam yağlanıp,üzerine 1 kaşık un serpilir,biraz da pekmez gezdirilir zeminde.üzerine hamur dökülür.Hamur pişirmeden önce ne kladar beklerse o kadar güzel oluyor.hamurun üzerine belli aralıklarla tuzsuz badem yada fındık koyabilirsiniz.2 saat falan bekledikten sonra 170 derecede pişene kadar fırınlanır.Süreyi şu an hatırlamıyorum :) fırıdayken diğer tarafta şerbeti kaynatılır.fırından çıkınca şerbet ılıkkken üzerine dökülür.Afiyet olsun.




FINDIKLI KURABİYE

filizceyemekler






Kardeşimin tarifi


Malzemeler  (45-50 Adet)
2 su bardağı un
125 gr margarin
1 çay bardağı nişasta
1 su bardağı pudraşekeri
1 paket vanilya
1 çay bardağı dövülmüş fındıkÜzeri için: Yarım çay bardağı pudra şekeri,2 çay kaşığı tarçın..
Yapılışı: 


Un,oda sıcaklığında margarin,nişasta,pudraşekeri,vanilya ve dövülmüş fındık ekleyip yoğurulur.
Bu malzemelerle hamurun toplanması biraz zor oldu.Ben hamuru toparlamak için biraz sıvıyağ 
ilave ederek hamuru toparladım.Hamurdan küçük parçalar halinde yuvarlayıp,180 derece önceden ısıtılmış fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirilir.piştikten sonra servis tabağına alınıp,üzerine 
pudra şekeri ve tarçın karıştırlarak kurabiyelerin üzerine elenir..Afiyet olsun.


www.bebekolay.com/en-sevdigim-yemek-findikli-kurabiye/   (Bu sitede de tarif yaynlandı, çok mutlu oldum.)




KREMŞANTİLİ POĞAÇA

filizceyemekler
(Kardeşimin tarifi)

Bu poğaçaların tarifi de http://gulaymutfakta.blogspot.com/2011/06/kremsantili-pogaca.html blogtan aldım.Tamamen aynı malzeler ile yaptım ve çok güzel oldu.Kesinlikle denemelisiniz.Afiyet olsun..

KARDEŞİMİN DAVET MASASI







MISIR GEVREĞİ KURABİYESİ

filizceyemekler
Bu kurabiye tarifini çok uzun zaman önce televizyonda Sn.Emine Beder yaparken
seyretmiştim ve not almıştım.
Denedim ve çok sevdim. Bu kurabiye benim spesiyallerimin içinde yerini almış oldu:))



Malzemeler
4-5 adet yumurtanın akı
1 su bardağı yada biraz daha az şeker
4-5 bardak mısır gevreği
vanilya
damla çukulata
fındık-ceviz-kuru üzüm-kuru kayısı vs

Yapılışı
Yumurta akları ve şekeri mikserle çırpın.Kar gibi olması gerekiyor, Kabı ters çevirince akmamalı yani katı olmalı. Mısır gevreğini ayrı bir kapta elinizle kırın, çırpılmış yumurta akına karıştırın ama kaşıkla, mikser kullanmayın.Diğer malzemeleri de karıştırın ve kaşık yardımıyla yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.Şeklinin düzgün olmasına gerek yok.175 derecede 10-15 dk.pişirin çok kızarmaması gerek.Çıkartınca biraz tepside bekletip öyle servis tabağına alın. Afiyet olsun...
Çok hafif ve lezzetli bir kurabiye (diyet :)) )



 —

7 Mayıs 2012 Pazartesi

2010 YILINDAN DAVET MENÜSÜ

filizceyemekler

Resimde görünen masayı komsum ve arkadaşım Ayşe Şanlıtürk'ün 2010 yılındaki
doğum günü için hazırlamıştım. Biraz süpriz olmuştu ve çok sevinmişti.

O gün komşularımla güzel bir gün geçirdiğimi hatırlıyorum.....

WOKTA SOYA SOSLU TAVUK

filizceyemekler


Malzemeler
1 havuç
1 kabak
1 yeşil biber
1 kırmızı biber
1 soğan
1-2 taze soğan
1-2 diş sarımsak
3 tavuk göğsü
zeytinyağ
soya sosu
tuz- karabiber- kekik



Yapılışı
Tavuk göğüs etleri ince ince kesilir. Bütün sebzeler jülyen yani ince ince doğranır.Önce etler ve soğan kavrulur, etler biraz pişince önce havuç dha sonra diğer sebzeler eklenerek kavurmaya devam edilir.Soya sosu ve diğer baharatlar da ilave edilir ve afiyetle yenir...
Sebzeler biraz diri olunca daha iyi oluyor...
Tuz miktarına soya sosu tuzlu olduğu için dikkat edin.


KAKAOLU HAŞHAŞLI KEK

filizceyemekler


Malzemeler


2 yumurta
1 su bard.şeker
1 su bard. süt
1 su bard sıvı yağ
1 paket kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
biraz hashas(ben kıtırkıtır seviyorum)
250 gr un(elenmiş)

Yumurta ve şeker iyice çırpılır.Süt,sıvıyağ,kabartma tozu, vanilya,hashas ve un karıştırılır.İyice çırpılır, bütün malzemeler iyice karışınca kakao eklenir, Kakao hamuru biraz daha koyulaştırdığı için biraz süt ilave edebilirsiniz. Yağlanmış kalıba döküp 175 derecede 30 dk. pişirin.
Afiyet olsun....
 —

SOSİSLİ KAŞARLI MİLFÖY

filizceyemekler
Geçen gün oğlum Kaan kendisi ezme yapmak istedi. Ezmeyi kendi yaptı.
Bende yanına milföy ile sosisli kaşarlı börek yaptım.

Ezme tarifini söyleyince sizlerle paylaşacağım:)))

YULAFLI EKMEK

filizceyemekler

KARDEŞİMİN KIYMALI TEPSİ BÖREĞİ

filizceyemekler

filizceyemekler

Kardeşimin yorumuyla tarifi:





İç Malzemesi: 500 gram kıyma,2 adet kuru soğan,2 adet yeşil biber,
tuz,karabiber..

Az zeytinyağında malzemeler kavrulur.
1 margarin eritilir,soğuyunca 2 bardak süt,3 yumurta çırpılır.
6 adet yufkadan yaptım.Tepsiye yufkalar teker teker serilir.
Her katına yağlı sütlü karışım ile ıslatılır.Orta iki katına kıymalı 
harç konulur.en üste de kalan sütlu karışım dokülür.200 derecede 
kızarana kadar pişirilir.Afiyet olsun.




YUFKASIZ PATATESLİ BÖREK

filizceyemekler

filizceyemekler



Malzemeler
6-7 adet iri patates
2 kuru soğan
3 yumurta
1 kabak
yarım su bardağı yoğurt(light)
4-5 yemek kaşığı dolu dolu un
3 yemek kaşığı mısır unu
biraz sıvı yağ veya zeytinyağ
yarım su bardağı süt(light)
biraz maydonoz
biraz hindistan cevizi
1 kabartma tozu
biraz kaşar peyniri(light)
tuz,karabiber,kırmızı toz biber...

Yapılışı
Patatesleri ve kabağı küp küp doğrayın,soğanları rendeleyin, maydonozu kıyın, diğer malzemelerle karıştın. Yağlanmış fırın kabına koyun ve 175 derecede 45 -50 dk pişirin.
Ben kaşarın bir kısmını piştikten bir süre sonra üzerine serpiyorum.

(Bütün karışım biraz çıvık olursa un ilavesi yapabilirsiniz)
Afiyet olsun...

Bu tarifimde filizce dokunuşlar var:))














TAVUKLU DİYET SALATA

filizceyemekler

Malzemeler

2 adet tavuk göğsü
1 adet salatalık
2-3 diş sarımsak
ligt yoğurt
dereotu
1 adet kırmızı soğan
biraz taze soğan
1 tatlı kasığı hardal
tuz-karabiber

Tavuk göğsünü haşlayın(ben haşlama suyuna 2 adet defne yaprağı ve biraz tane karabiber attım.)

Haşlanmış tavuk göğsünü küçük küçük didikleyin. sarımsakları dövün,salatalığı rendeleyin,soğanları ve dereotu ince ince kıyın.Tavuklarla bütün malzemeleri karıştırın.Üzerini kırmızı pul biber ve nane ile süsleyin.
(Bu tarife ceviz çok yakışıyor ama ben dukan diyetinde olduğum için kullanmadım,sizler kullanın derim..:)))


5 MALZEMELİ MUFFİN

filizceyemekler



filizceyemekler

PUDİNGLİ KEK

filizceyemekler
Bu kek tarifini facedeki grup arkadaşım zeynep'in paylaştığı  www.arzuyagore.com
sitesinden almıştım. Orada çilekli puding ile yapılmıştı ama ben kakaolu puding ile
denedim ve kısmetlisi çok oldu. Afiyetle yendi:))

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR (TAZE BAKLALI)

filizceyemekler

filizceyemekler


Malzemeler
300-400 gr taze iç bakla
5-6 adet enginar
dereotu
3-4 kesme şeker
1 yemek kaşığı un
1 kuru soğan
zeytinyağ
tuz,karabiber
biraz su
2 limon

Yapılışı
İç baklaların kabuklarını ayıklayın,(biraz zaman alıyor:)) iyice yıkayın.Enginarları limonlu suda bekletin.(Ben limonlu suya bıraz da sirke sıkıyorum.)Soğanları ince ince kıyın, zeytinyağ ve bakla ile birlikte kavurun, unu, şekeri ve biraz sıcak su ekleyip pişirin.Baklalar biraz yumuşayınca içine enginarları ilave edin,Limon suyu,tuz karabiber dereotunu ve biraz daha su ilave ederek enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Enginarları bıçak yardımıyla kontrol edebilirsiniz.30-35 dk pişiyor ama kontrol edin yine de...(Bazıları kılçıklı oluyor) Piştikten sonra enginarları servis tabağına alın, baklaları el blenderinden geçirin. biraz taneli kalabilir.Baklalrı enginarların üzerine pay edin ve dereotuyla süsleyin,üzerine biraz zeytinyağ gezdirebilirsiniz. Buzdolabında bekleyince daha lezzetli oluyor.Afiyet olsun....

(Baklaları fazla alıp ayıklayıp buzluğa öyle atıyorum, enginarları da limonlu poşetiyle buzluğa atıyorum, tam mevsimi alın alın atın:)) kışın yemek zevkli oluyor.)