14 Şubat 2013 Perşembe

AR-YILDIZ FABRİKA GEZİSİ




Sizlerle hafta başında blog arkadaşlarımla yaptığımız
ArYıldız fabrika gezimizi paylaşmak istiyorum.
Gezi davetini aldıktan sonra o günün gelmesini heyecan ve sabırsızlıkla bekledim.
Bu gezi benim ikinci etkinliğim olacaktı, heyacanım bu yüzden.
Sabırsızlığım ise; bloglarını takip ettiğim fakat yüzyüze 
tanışmadığım blogdaşlarımı tanıma fırsatım olacağından.

Neyse gezi günümüze gelelim:) 
Ben o sabah çocuklarımı okullarına uğurladıktan sonra 
Taksim'deki buluşma noktasına gittim. 
Tabi her zaman olduğu gibi erkenden oradaydım.
Kadıköy'den gelen fabrika aracında arkadaşlarımı
görünce bir mutlu oldum, bir mutlu oldum:))
Üçüncü noktamız Bakırköy'den de diğer arkadaşlarımızı
aldık ve kadro tamamlanmış oldu.
Keyifli bir şekilde ArYıldız Çorlu Fabrikasına vardığımızda öğlen olmuştu bile.

Bizleri fabrikalarına davet eden Sn.Ferhan Hanım ve ekibi bizi 
çok güzel karşıladılar ve acıkmış olduğumuzu tahmin ederek 
hemen yemekhaneye buyur edip öğle yemeği ikram ettiler.
Bizlerde afiyetle karnımızı doyurduk. Yemek için ayrıca teşekkür ediyorum.


Yemekten sonra toplantı odasına davet edildik ve türk kahvesi eşliğinde
yetkili kişilerden ArYıldız fabrikası ve ürünleri hakkında bilgiler edindik.



1948 yılında kurulan ArYıldız 37000 m2'si kapalı alan olmak üzere
toplam 72000 m2'lik üretim alanına sahip bir fabrika.
2400 ton paslanmaz çelik işliyor ve 6000'i aşkın ürün çeşidine sahip.
Ayrıca her ürün tek tek kalite kontrolden geçiyor.
Türkiye'de 734 noktada bayi  ve 18 adet consept mağazada satış yapılmakta.





Dünya Tüketici Akademisi tarafından 2011 yılında
"Avrupa Birliği Kalite Ödülü'nü almış,
2010 Tüketici Kalite Ödülü Sertifikasına da sahip bir fabrika.
Ayrıca daha bir çok sertifika ve ödülü haketmişler.







Bu güzel etkinliği organize eden Yağmurcuğuma çok teşekkürler....:)


Toplantı odasındaki sohbetimizden sonra fabrika gezimize başladık.
Çok büyük bir alan, güzel bir işletme olduğunu söyleyebilirim.







Satış mağazası bizim ilgimizi en çok çeken yerdi diyebilirim.
Öyle güzel tencereler, çaydanlıklar, çay takımları, porselen takımları,
çatal-bıçak takımları, küçük masa aksesuarları ve daha bir çok 
ürün bizleri heyecanlandırdı.
Hepsi kaliteli ve görsel anlamda çok cezpedici.....
Benim özellikle yukarıdaki kırmızı tencere takımında gözüm kaldı.:)










Fabrikayı gezerken havlu reyonunu görünce Ajda arkadaşımla birlikte
şaşkınlığımızı gizleyemedik:))
Çelik tencere, çatal,kaşık üretimi yapan ArYıldız'da havlunun ne işi vardı???

Ama öğrendik ki maxstyle adı altında bir çok textil ürünü de imal ediyorlar.
On-line satışları da var. Güzel çeyiz setleri evlenecekler için güzel bir alternarif olabilir.
www.aryildiz.com




Satış mağazası gezimizin sonunda Sn.Ferhan Hanım güler yüzüyle 
bizleri servis aracımıza kadar uğurladı ve İstanbul'a doğru yola çıktık.

Benim için ilginç ve keyifli bir geziydi. İlk gezdiğim fabrikaydı, 
çalıştığım matbaayı saymazsak.
Bu güzel etkinliğe beni davet eden ArYıldız ailesine, gezi boyunca
çok güzel ev sahibeliği yapan Sn Ferhan Hanıma ve ekibine,
organizasyonu yapan canım Yağmur'uma ve 
etkinliğe katılan tüm blogdaşlarıma çok teşekkür ederim.


7 Şubat 2013 Perşembe

MARULLU TON BALIĞI SALATASI

filizceyemekler
Bu gün ana yemeğimizi paylaştık, bir de salatamız olsun değil mi???
Ton balıklı salata tek başına bile bir öğün olabilir, özellikle diyette olanlar için.

Malzemeler
2 orta boy konserve ton balığı
yarım göbek marul
2 salatalık
1 orta boy kırmızı soğan
1 yeşil biber
1 limon
tuz
belki çok az zeytinyağ(isteğe bağlı)


Yapılışı
Göbek marul iyice yıkanır ve sirkeli suda biraz bekletilir.
Ton balıkları bir süzgeçe alınır ve yağı süzdürülür.
Salatalıklar iyice yıkanır ve kabuklarıyla yuvarlak bir şekilde
doğranır. Soğan da yuvarlak dilimlenir.
Yeşil biberide yuvarlak ve ince ince doğrayalım.
Göbek marul salata kurutma kabında iyice kurutulur.
İnce ince doğranır ve salata servis kabına alınır.
Yeşil biberleri serpiştirelim ve  üzerine süzdürdüğümüz
ton balıkları yerleştirilir.
Salatalıklar ve soğanla süsleyerek salatamız hazırlanır.
Üzerine limon,tuz ve zeytinyağ ile yaptığımız sos dökülür.

İstediğiniz baharatlarla salatamız tadlandırılır...Afiyet olsun....



SEBZELİ SOYA SOSLU TAVUK

filizceyemekler



Tavuk yemeklerini severek yapıyorum. Sebzeli olunca daha da güzel oluyor bence.
Çin yemeğinide ailece severiz. Gerçi tam anlamıyla çin usulü olmuyor ama türk
versiyonuyla idare ediyoruz:)
Filizce değişikliklerle, farklı sebzelerle lezzetli bir yemek oldu.....

Malzemeler
1-2 tavuk göğüs eti
5-6 adet tavuk kalça eti
2 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
1 dal pırasa (beyaz kısmı)
1 soğan
bir kaç çiçek brokoli
3-4 yaprak pazı
tuz, karabibiber
3-4 yemek kaşık light soya sosu
1 adet kesme şeker
zeytinyağ

Yapılışı
Öncelikle tavuk etlerini güzelce yıkayalım. Şeritler halinde ince ince keselim.
Sebzeleri de ayıklayalım,yıkayalım ve ince ince, uzun uzun doğrayalım.
Brokoliyi küçük çiçekler olarak ayıralım.
Wok tavada önce tavuk etlerimizi ve biraz zeytinyağ ile kavuralım.
Soğanı ve pırasayı ekleyelim. Wok tavamızı sallayarak kavurmaya devam edelim.
Kesme şekerini ve biraz tuzu da ilave edelim. Tavuk ve pırasa pişince, diğer sebzeleri
de ekleyelim. Soya sosunu ve karabiberi de ilave edelim. Yavaş yavaş karıştırarak
sebzelerin biraz pişmesini sağlayalım. Sebzeler biraz diri olmalı, çok az daha zeytinyağ
ekleyelim. Tane karabiberi üzerine öğüterek serpiştirelim.
Afiyet olsun....



filizceyemekler

filizceyemekler

filizceyemekler

6 Şubat 2013 Çarşamba

NAR EKŞİLİ SOMON



Balık sağlık demek, lezzet demek, pratik yemek demek benim için:)
Tabi fırın ve ızgara olunca.....Kızartması ise çıkmayan koku demek,
her yerin yağ olması demek .........

Ama sonuçta balık ailece sevdiğimiz bir lezzet. Özellikle de somon balığını
evde yapmayı seviyorum. Doyurucu bir yemek, yanına bir roka ve yeşillik
salatası oh mis gibi sofra hazır demek:))

Somonla birlikte soğanı ve baharatlı patatesi çok yakıştırıyorum.
Ailece bayıla bayıla yiyiyoruz valla...
Sizlerde deneyin derim.
Balığın yağı ile patatesler  bir o kadar lezzetli ki sormayın gitsin:)))





Yapımı çok basit şöyle ki:

Markete gidiyorsun (ben özellikle MİGROS'tan alıyorum) ve fileto olarak 6 parça
somonu hazırlatıyorsun. Derisi ve kılçıkları alınmış oluyor, yerken kılçık derdi yok:)

Somonlarımızı eve gelince güzelce yıkayalım ve kurulayalım. Diğer tarafta patateslerimizi
soyalım ve iri iri doğrayalım. Bir kabın içinde baharatlarla karıştıralım.
Herkes istediği baharatları kullanabilir. Ben karabiber, kırmızı toz biber, acı pulbiber,kekik,
kimyon, zencefil, haşhaş ve tuz ile tatlandırıyorum. Bazen keyfime göre baharat çeşitlerini
değiştiririm. Sizin damak tadınıza kalmış. Soğanlarımızı da soyalım, ister bütün istersek
dilimleyelim.

Yağlı kağıtla kapladığımız fırın tepsisine somon balıklarımızı, soğan ve patateslerimizi
dizelim. ( Yağlı kağıdı biraz zeytinyağ ile yağlarsak malzemelerimiz yapışmazlar)

Somonlarımızın üzerine deniz tuzu öğüterek serpiştirelim. Tane karabiber veya öğütücüde
satılan çeşitli baharatlardan serpiştirelim. Nar ekşisini de üzerinde geçirelim ve 175 derecelik
fırında 45-50 dakika üzeri kızarana kadar fırınlayalım.
Yemeğimizi roka veya yeşil salata ile servis edebiliriz. Afiyetler olsun...





BARCELONA GEZİMİZ


Çocuklarımız yarı yıl tatilindeler ve biz ilk haftamızı Barcelona'da geçirdik.
Bizim için hem tatil hem de biraz tanımak için bir fırsattı.
Eşim işi gereği çok seyahat ediyor ve iş merkezi Barcelona'da olduğu için
sık sık gidiyor ve beğendiğini söylüyordu. Birlikte gidip görmek bu güne nasip oldu.

Kızkardeşimlerle birlikte, iki aile olarak gittik. Gezdik dolaştık. Çok yürüdük,
hiç bu kadar yürüdüğümü hatırlamıyorum. Ayaklarımız şişti:)))
Güzel bir şehir, düzenli, trafik yok, yollar park alanları güzel, binalar, tarih yerler
korunuyor. Bir sakinlik var, insanlar koşmuyorlar:))))

Okulları da gezdik ben beğendim bakalım, hayırlısı artık....
Tapas barları meşhurmuş, son gece SanCugat'ta Teleferik diye bir bara gittik.
Aşağıdaki fotoğraflar oradan, bazı lezzetleri beğenmedim doğrusu, bazıları fena değil.
Açık büfe tarzında istediğini alıyorsun ve çubuklarını masada duran vazoya koyuyorsun,
her çubuğun bir parası var. Ödemeyi ona göre yapıyorsun.


filizceyemekler


filizceyemekler

filizceyemekler

filizceyemekler

Catulunya bölgesinde sabit pazarları var. Sebze, meyve,et,şeker,börek ne istersen herşey var.


filizceyemekler

filizceyemekler

filizceyemekler


filizceyemekler

filizceyemekler


filizceyemekler


filizceyemekler

filizceyemekler


filizceyemekler

filizceyemekler

filizceyemekler

filizceyemekler

filizceyemekler

filizceyemekler

Dönüş uçağımız çok erken olunca 1-2 saat uyduktan sonra hotelimizden ayrıldık.
Ben yolculuklarda uyuyamam, eve gelene kadar sersem gibiydim.
Yolda gelirken Bahçeköy'deki Bilice Börek'ten böreklerimizi aldık ve evde
bir güzel kahvaltımızı yaptık. Bizim mis gibi böreklerimiz gibisi yok, yanına da
demli çay off işte keyif bu:)))

Sonra herkes bir koltukta dinlenmeye geçti, ev buz gibi tabii battaniyelere sarıldık
ve uyuduk. Ben iki gün kendime gelemedim, uykusuzluk ve yolculuk beni yormuş
ancak evimde bunun farkına vardım.

Uzun bir süre blogumu ihmal ettim kusuruma bakmayın.
Güzel tariflerle sizlerle birlikte olacağım... çok çalışmam lazım çok...:)))



25 Ocak 2013 Cuma

ŞİPŞAK İRMİK HELVASI

filizceyemekler
Tatlıyı ailece seviyoruz. Her akşam tatlı ne yiyebiliriz diye bakınırız.
Dün akşam Yiğit helva istedi, erzak dolabımızda DrOetker İrmik Helvasını
görünce çok sevindik. Yapımı kolay kavurmadan şipşak yapılıyor.



filizceyemekler
 Tarifi çok kolay, paketin arkasında yapımı çok güzel anlatılmış.
Aynen uygularsak sonuç çok güzel...... Alıp denemenizi tavsiye ederim.


filizceyemekler

Üzerine tarçın veya cevizle tatlandırıp afiyetle yedik....


YUMURTALI KABAK

filizceyemekler
Sabah kahvaltısına değişik bir yumurta tarifi isterseniz ben yaptım bakınız
şöyle ki....

Malzemeler
2 orta boy sakız kabağı
1 orta boy soğan
6 yumurta
tereyağ ve sıvıyağ
tuz, karabiber

Yapılışı
Öncelikle kabakların ve soğanın kabuklarını soyalım, yıkayalım.
Kabağı ortadan ikiye keselim ve dilimleyelim. Soğanı küp küp doğrayalım.
Tavaya biraz sıvıyağ dökelim ve soğanları koyup biraz kavuralım.
Doğradığımız kabakları da ilave edelim. Kabaklar yumuşayana kadar
kavuralım. Yumurtaları bir kaba kırıp tuz ve karabiberi ekleyerek biraz
çırpalım. Biraz tereyağını kabaklara ekleyerek şöyle bir çevirelim.
Yumurtaları kabakların üzerine dökelim.
Karıştıralım ve yumurtalar pişince yemeğimiz hazır.
Üzerine karabiber ekelim ve servis yapalım..
Afiyet olsun..

Sebze sevenler için farklı bir alternatif, Taze soğan,maydonoz ve dereotu
ile daha da güzel olabilir...

24 Ocak 2013 Perşembe

NOHUT&PİLAV

filizceyemekler

filizceyemekler

Birbirlerine yakıştırdığım ve sevdiğim yemeklerimizden nohut ve pirinç pilavı 
uzun zamandır yapmamıştım. Tam bir kış yemeği. Gerçi baklagillerin hepsini
genellikle kışın yapıyorum. Sadece zeytinyağlı taze barbunya yaz yemeği 
olarak soframızdan hiç eksik olmuyor. Baklagilleri pişirmek biraz zor gelir bana, 
onun için bir paketi düdüklü tencerede biraz haşlarım. 
Sonra buzdolabı poşetlerine paylaştırarak derin dondurucuya atarım. 
İhtiyacım oldukça alıp kullanırım, benim için çok pratik oluyor.

Evet şimdi nohut ve pilavımızı nasıl yaptım bir anlatayım.
 
Nohut yemeği için malzemeler
1 baş soğan
2 diş sarımsak
150 gr kıyma
2 yemek kaşığı salça
sıvı yağ
tuz,karabiber
Daha önce haşladığım bir poşet nohut
yaklaşık 2 su bardağı kadar

Öncelikle soğanı yemeklik doğrayalım ve kıyma ile kavuralım.
Biraz sıvıyağ ilave edelim. Salçayı, sarımsağı,tuzu ve karabiberi ekleyelim.
Haşlanmış nohutlarımızı da tenceremize koyup üzerine kadar sıcak su ekleyelim.
Pişmeye bırakalım. Nohutlarımız haşlanmış olduğu için yemeğimiz kısa sürede
hazır olacaktır.

Arpa şehriye pilavı için malzemeler
1 kupa pirinç (kahve içtiğimiz kupalardan)
2 kupa sıcak su
bir kaç damla limon suyu
2 yemek kaşığı arpa şehriye
2 yemek kaşığı tereyağ
tuz ve karabiber

Pirinçlerimizi beyaz suyu kalmayana kadar iyice yıkayalım. 
Pilav tenceremize tereyağını ve arpa şehriyelerimizi alıp kavuralım.
Arpa şehriyelerin rengi biraz kahverengi olunca, yıkadığımız 
pirinçlerimizi şehriyelerimize ekleyelim. Birlikte kavurmaya devam edelim.
Pirinçler biraz tıkır tıkır olunca sıcak suyunu dökelim. 
Limon suyunu tuz ve karabiberini ekleyelim. Biraz kuvvetli ateşte kaynatıp,
ocağın altını kısalım. Pirinçler suyunu çekene kadar pilavımızı pişirelim.
Sonra tenceremizle kapağının arasına kağıt havlu koyalım. 
Tenceremizi  anne usulü örtü ile kapatalım. Demlenmeye bırakalım.


İki yemeğimizde hazır, isteğimiz şekilde servis edelim. 
Afiyet olsun....


ELMALI LİMONATA

filizceyemekler


Kek yapınca yanına limonata iyi olmaz mı?  Bu biraz farklı bir limonata,
daha önce yapmış burada da paylaşmıştım ama.... bunun gibi değildi...
Çocuklar kış olunca hastalıktan, gripten kurtulamıyorlar.
Neredeyse bir aydır doktora gitmekten kurtulamadım. Bu gün yine kontrole
gideceğiz. Kış günlerinde bol C vitamini almak gerekiyor.
Zorla da olsa limonatayı içiriyorum çocuklara....
Ben şu şekilde yaptım...

Malzemeler
6 adet limon
2 elma
5 yemek kaşığı şeker
su
zencefil dilimi

Yapılışı
Limonları ve elmaları iyice yıkayalım. Katı meyve sıkacağına limon ve elmaları
bütün olarak atalım ve sıkalım. Çıkan meyva suyunu bir sürahiye alalım.
Üzerine şekeri ve suyu ilave ederek karıştıralım. Şekeri eritene kadar...
Tadını kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Taze zencefil parçaları ile servis yapalım..
Afiyet şifa olsun...


ÇİÇEK KEK






Şu sıralar yemek bloglarında,sosyal medyada çeşit çeşit 
zebra kek paylaşımları çoğunlukta.
Ben de kendi zebra kekimi yaptım ama filizce değşikliklerle.
Benim zebra kek oldu çiçek kek:)))
Gerçi diğer kek tariflerindeki malzemelere bakmadım ama
sadece şekillerini nasıl verdiklerini inceledim.

Çiçek kekimin malzemeleri
3 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1,5 su bardağı mısır nişastası
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı un
1 kakao
 1 vanilya
1 kabartma tozu
ceviz



Yapılışı
Derin bir kapta yumurta ve şekerimizi köpük köpük olana  kadar çırpalım.
Sütü,sıvıyağı yavaş yavaş ekleyerek çırpalım. Mısır nişastasını unumuzu,
vanilya ve kabartma tozunu ekleyerek,
 kek hamurunun içice özleşmesi için çırpmaya devam edelim.
Hamurumuzun yarısını başka bir kaba alalım.
Kakaoyu ayırdığımız kek hamuruna ekleyip iyice karışması için çırpalım.
Kekimizin içine ben ceviz parçaları koydum, 
sizler istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz.

Kek kabını margarin ile yağlayalım.
Önce beyaz kek hamurundan bir kepçe alıp kalıbımızı ortasına dökelim.
Kakaolu kek hamurundan da bir kepçe alıp,
 beyaz karışımın üzerine dökelim.
Bu işlemi sürekli ortaya dökerek devam edelim,
hamuru bu şekilde bitirelim.


filizceyemekler

Kürdan yardımıyla çiçek şekli verelim.
Önceden ısıtılımış 175 derecelik fırında 30 dakika pişirelim.


filizceyemekler


22 Ocak 2013 Salı

KARAMELİZE SOĞANLI SPAGETTİ

filizceyemekler
Makarna sevmeyeniniz varmıdır bilemem ama ben çok seviyorm.
Dün akşam yaptım ve afiyetle yedim:))) Değişik soslarla veya sade
her şekliyle kabulümdür. Bu sefer soğanlı nasıl olur dedim ve denedim,
ben beğendim bakalım sizler de beğenecekmisiniz?

Malzemeler
1 paket filiz spagetti makarna
3-4 adet soğan
zeytinyağ
deniz tuzu
1 adet kesme şeker

Yapılışı
Makarna yapmasını herkes bilir ama ben yinede anlatayım.
Büyükçe bir tencereye su koyalım ve kaynamaya bırakalım.
Soğanların kabuklarını ayıklayalım ve yıkayalım.
Yarım ay şeklinde doğrayalım ve bir tavaya biraz zeytinyağ koyalım.
Soğanlarımızı tavada kavurmaya başlayalım. Bir kesme şekeri ve deniz tuzunu da
ilave edelim. Soğanların iyice yumuşaması ve renginin biraz kahverengi olması
gerekiyor. Kaynayan suyumuza 2 çay kaşığı tuz ve biraz zeytinyağ koyalım.
Spagetti makarnalarını ortadan kırıp suyumuza ilave edelim. Karıştıralım.
8-9 dakika haşlayalım. Biraz dişe gelmeli ben öyle seviyorum.
Makarnamızın suyunu bir süzgeç yardımıyla süzelim.
Kaynattığımız tencereye biraz zeytinyağ koyup spagettimizi ilave edelim.
Şöyle bir karıştıralım. Servis tabağına alalım.
Üzerine kavurduğumuz soğanları yerleştirelim.
Spagettimiz yemeğe hazır afiyet olsun....misss gibi...:))))


10 Ocak 2013 Perşembe

VİŞNELİ KAFES TART

filizceyemekler

Kar yağdı böyle oldu. Börekler, tartlar çaylar ve kahveler....
Aslında şu sıralar sebze yapmaya başlamıştım ama soğuk bana 
böyle sıcaklıklar yaptırıyor elimde değil:)))

Börek yalnız kalmasın dedim ve yanına bir de tatlı yaptım.
Yemek dergileri benim en sevdiklerim. Dergilerde beğendiğim ve
denemek istediğim tarifleri dergilerden yırtıp dosyalarım.
Dergilerin hepsini saklamak ve arşivlemek çok yer gerektiriyor.
Kendimce dosyalamak daha pratik geldi.

Vişneli Tartta dosyaladığım tariflerden, 
ilk defa denedim ama filizce değişiklikler yaptım biraz.

Malzemeler
1 paket oda sıcaklığında margarin
2 adet yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un (3 su bardağı kadar)

Bütün malzemeleri bir kaba alalım ve iyice yoğuralım.
Ele yapışmayan bir hamur olmalı. Hamurdan bir parça üzeri için ayıralım.
Margarinle yağladığımız tart kalıbına hamuru yerleştirelim.
Hamurun üzerini çatalla delikler açalım.




1 paket dondurulmuş vişne
1 su bardağı tozşekeri bir tencerede biraz pişirelim.
Soğutalım ve içine biraz tarçın serpiştirelim.
Ben biraz zencefilde ince ince doğradım ve içine kattım.
Blenderdan geçirdim. Çok parçalamadım biraz taneli kaldı.
Yarım bardak pudra şekeri ilave edip karıştıralım.

(Ülkerİçim workshopta yaptığımız chocolete mousse daki
vişneli sosa zencefil çok yakışmıştı.)



Soğumuş vişne sosumuzu tart hamurunun üzerine dökelim.
Ayırdığımız hamuru merdane ile açalım ve ince şeritler halinde keselim.
Şeritleri tartımızın üzerine kafes şekli vererek dizelim.
175 derecelik fırında 30 dk üzeri kızarana kadar pişirelim.
(Fırınınıza göre derecenizi ayarlayabilirsiniz.)





Üzeri kızaran tartı fırından çıkartıp biraz dinlendirdikten sonra
üzerine pudra şekeri serpelim.
Yanına kahve veya çay afiyet olsun:)