15 Nisan 2013 Pazartesi

HAFTASONU AKŞAMI DAVET MASAM


Haftasonu akşamı misafirlerimi ağırladım, hoş sohbetler yaptığımız masam....
Herkesin bildiği, yaptığı yemekler aslında tariflerin bir kısmı blogumda mevcut,
olmayanlarını en kısa zamanda ekleyeceğim......





filizce masam


Favalı enginar

Bakla fava

Taze bezelye

Cevizli havuç tarator

Komşumun biber turşusu

Peynirli karışık salata

Zeytinyağlı pırasa

Biber salsa

Reşeymli kuruyemişli-kurumeyveli ekmek







EBRULİ BÖREK



filizceyemekler

Merhabalar,
Keyifli bir hafta diliyorum. Bu haftada yağmurlu ve soğuk geçecekmiş ama
yine de içimizdeki baharı yaşayalım diyerek, sizlerle haftasonumu nasıl geçirdiğimi 
paylaşmak istedim. 

Haftasonum misafirlerimle keyifli geçti. Cumartesi akşamı çok uzun zamandır
görüşemediğimiz K.Çekmece'den arkadaşlarım yemeğe, pazar sabahı da Arıköy'den 
komşularım kahvaltıya davetliydiler.

Benim için biraz yorucuydu ama insan sevenleriyle güzel,keyifli  sohbetlerlerle birlikte 
olduğunda o yorgunluk yerini mutluluğa bırakıyor.

Anlayacağınız çoookkk güzelll bir hafta sonu geçirdim....:))))
Şimdi sıra; pazar sabah kahvaltıya yaptığım ve ismini Sevgili Ahmet abimizin koyduğu
nefis mi nefis çok övgü alan ebruli böreğimizin tarifinde:)))

Ebruli kek olurda, ebruli börek olmaz mı????


Malzemeler
4-5 adet yufka (ince olacak yufkacıdan alırsanız daha iyi sonuç verir)
1 kg ıspanak
2 orta boy soğan
1 kg havuç
100-150 gr pastırma
zeytinyağ
süt
karabiber,tuz

Yapılışı
Öncelikle böreğimizin iç harcını hazırlamakta.
Ispanaklarımızı güzelce ayıklayalım ve iyice yıkayalım.
Soğanımızı ince ince doğrayalım. Ispanaklarımızı da doğrayalım,
biraz zeytinyağ koyduğumuz tencerede birlikte  kavuralım. 
Suyunu çekene kadar pişirelim. Tuz ve karabiberle tatlandıralım.

Havuçlarımızı da temizleyip iri rendeyle rendeleyelim.
Zeytinyağda biraz soteleyelim, tuzu ekleyelim.

Pastırmalarımızı da ufak ufak parçalara ayıralım.
Malzemelerimizi soğutalım.



ıspanaklı harç
havuçlu harç

pastırmalı harç


İlk yufkamızın üzerine süt ve sıvıyağ karışımından fırça ile sürelim.
İkinci yufkamızı ilk yufkanın üzerine koyalım. Yani iki yufka üst üste:)
Daha sonra ıspanaklı karışımı yufkanın üzerine dağıtalım.
Tekrar yufka koyup, süt karışımıyla ıslatalım ve havuçlu karışımımızı
yayalım. Tekrar yufka koyalım ve elimizle hafif hafif bastıralım.
Yine süt ile ıslatalım ve pastırmalarımızı yerleştirelim. Tekrar üzerine
son yufkamızı koyalım ve elimizle yine bastıralım.




Yufkaların ucından başlayarak rulo yapalım.
Ortadan keselim ve bir tepsiye yerleştirelim.



fırına girmeden önce


Yağlı kağıt koyduğumuz fırın tepsisine koyalım ve üzerine
yumuşak margarin yada tereyağ sürelim. 175 derecede 35-40 dakika 
fırınlayalım. Böreğimiz pişince biraz dinlendirdikten sonra dilimleyerek
servis edelim.. Afiyetle yiyelim....

(Ben böreğimi cumartesi yaptım ve buzdolabında beklettim. 
Pazar sabahı dilimleyerek pişirdim ve sıcak sıcak kahvaltıda yedik.)



filizceyemekler



kahvaltı masam


9 Nisan 2013 Salı

7.BLOG YAZARLARI TOPLANTISI





Endinin Mutfağı- FilizceYemekler- Özge'nin Oltası 





6 Nisan Cumartesi günü 7.Blog yazarları toplantısına davet edilmiştim. 
Benim ilk defa katılacağım bir etkinlikti. Senem'in Yemekleri sahibesi Senem Hanım'ın
nazik davetini aldığım günden beri heyecanla bu günü bekliyordum.
Blogum henüz bir yaşını bile doldurmadan böyle etkinliklere davet edilmem beni ayrıca mutlu etmişti.


Toplantımız Kadıköy Türk Balon Restourant'ta yapıldı. Oraya da ilk defa gidiyordum.
Deniz kenarında güzel bir mekan. Manzara harikaydı, hava harikaydı, açık büfe kahvaltı hariikaydı.
Her şey çok güzel hazırlanmıştı. 

Sosyal medyada tanıştığım, bloglarını takip ettiğim blog arkadaşlarımla tanışmak ve sohbet etmek
benim için günün en güzel anlarıydı. 

Heyecandan ve şaşkınlıktan ben fotoğraf çekmeyi unuttum. Sadece bir kaç kare fotoğrafım var.






hediyelerim

şirin melek



Bize bu günü yaşatan ana sponsorumuz HECHA'ya
Ürün sponsorlarımız MAKARNA LÜTFEN Tuğba Hanımın hazırladığı minik makarna paketine,
TAVSİYE KANALI Renan Hanımın çok şirin meleğine, 
DURANCE'nin Hediye çekine,
ORKİDE HAREKETİnin yüz temizleme losyonuna,
ALGİDA'nın dondurmalarına,
SİMİT SARAYI'nın mis gibi simitlerine,
AFİLİ KİTAP'ın güzel kitaplarına
ve bu güzelliklerle bizleri buluşturan  SENEMİNYEMEKLERİ  Senem Hanıma  çok çok teşekkür ederim.



Afilli kitap/ Sertaç Hanım ve Ben
















NAGİHAN'IN ÇİLEKLİ PASTASI

filizceyemekler


Kardeşimin yaptığı pastayı sizlerle tanıştırmak istiyorum.
Biz tadına bakamadık ama görüntüsü lezzetini anlatıyor zaten:)

Unsuz pandispanyadan çilekli, muzlu pasta:

Pandispanya Malzemesi
5 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
200 gr Buğday nişastası

Yumurta ve şeker krema haline gelene kadar 15 dk. çırpalım.
Diğer malzemeler eklenip çırpmaya devam edelim.
20 cmlik kelepçeli kalıba döküp 175 derecede pişirelim.

(Nagihan'ın notu: Bir büyük boy kalıpta pişirirseniz daha ince olabilir.
Bu şekilde biraz kalın oldu hamuru, çok güzel kabarıyor çünkü.
Ya da bu şekilde pişirip iki kat kesilebilir, iki kata krema konursa
daha güzel olabilir. Benim kreması az oldu biraz.)

Krema için
4 su bardağı süt
6 yemek kaşığı toz şeker
6 yemek kaşığı un (silme)
4 yemek kaşığı mısır nişastası (silme)
2 yumurta sarısı
2 paket vanilya

Önce yumurta ve şekeri çırpalım. Üzerine süt, un, nişasta, vanilya ilave edelim.
Muhallebi kıvamına geldiği zaman ocaktan alalım. Soğuyana kadar çırpalım.
Pürüzsüz olması için çıpmak şart.

(Nagihan'ın notu: Bu ölçülere göre krema biraz az oluyor.
 İstenirse miktarları artırmak gerekiyor.)


Afiyet olsun.....

filizceyemekler

4 Nisan 2013 Perşembe

PATATESLİ KURUFASULYE

filizceyemekler


Bu kış yemeğine ne gerek vardı diyebilirsiniz.
Güneş artık kendini gösterdi, havalar bir kaç gündür çok güzel.
Ama kurufasulye ve pilav yaz kış her daim severek yediğimiz bir yemek.
Sanırım sadece ben böyle düşünmüyorum, türk toplumu olarak aynı
fikirdeyiz herhalde..:)

Bu yemeğimi geçen hafta yapmıştım ama şimdi paylaşabiliyorum.
Bu sefer yaptığım kurufasulyem diğer yaptıklarıma göre daha lezzetli oldu
itiraf ediyorum. Bu kış fazla yapmamıştım çok özleyerek ve sevgiyle
yaptığım için nefis olmuştu... Ayrıca patatesler neredeyse eridikleri için
helveli bir kurufalyem oldu:)

Malzemeler
2 su bardağı kurufasulye
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
1 adet yeşil köy biberi
1 adet orta boy patates
1-2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet kesme şeker
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz-karabiber
Acı sevenler acı biber yada pul biber ilave ederseniz daha güzel olabilir

Yapılışı
Kurufasulyeleri önce iyice yıkayalım. Bir tencereye koyalım ve üzerini biraz
geçecek kadar sıcak su koyalım ve kaynatalım. Suyunu çekince biraz daha
sıcak su koyalım ve bekletelim. Bu arada ocağın altını kapatalım.

Diğer tarafta soğanı yemeklik doğrayalım veya robottan geçirelim.
Sarımsak ve biberimizi de ince ince doğrayalım.
Patateslerimizi küçük  küp küp doğrayalım.

Düdüklü tenceremize yağımızı, soğanımızı,sarımsaklarımızı,biberimizi,
salçalarımızı, patateslerimizi ekleyelim ve biraz kavuralım.
Kurufasulyemizin suyunu süzelim ve düdüklü tenceremize ilave edelim.
Üzerini biraz geçecek kadar sıcak su koyalım.
Tuzunu,şekerini, karabiberini ekleyip tenceremizin kapağını kapatalım.
Önce yüksek ısıda, düdüğünden duman çıkmaya başlayınca kısık ısıda
kurufasulyemizi 30-35 dakika pişirelim.
Düdüklü tenceremizin kapağını biraz soğuduktan sonra açalım.
Servis tenceremize yemeğimizi alalım ve pilav ile servis yapalım.


Afiyet olsun.....







filizceyemekler

DERYAYLA LEZZETLERİN BAHAR ÇEKİLİŞİ


Merhaba arkadaşlar,
 Sevgili Derya Sezgin - Deryayla Lezzetler 6. yaşını kutluyor ve
bahar çekilişi yapıyor. 
Kendisine daha nice yıllar, güzel tariflerle aramızda olmasını diliyorum.

Çekiliş şartlarını öğrenmek ve güzel hediyelerini kazanmak 
istiyorsanız aşağıdaki linke bir göz atın....








Herkese bol şanslar diliyorum, tabii kendime de şans diliyorum... Sevgiyle arkadaşlar...


1 Nisan 2013 Pazartesi

SEBZELİ BAHAR KEKİ

filizceyemekler

Bu gün bahara merhaba diyorum ve sizleri baharın mis kokularıyla kucaklıyorum.
Güneşi ve güzel çiçek kokularını çok özlemişim.
Ben de doğa gibi canlanmak ve yenilenmek istiyorum.
2013 yılına girdiğimizden beri benim için çok iyi değildi açıkçası, kötü bir şey
olmadı çok şükür. Benim kendimle didişmem, farkındalıklarım vs diyebilirim.
Bir yengeç olarak su grubu üyelerim beni anlamışlardır herhalde:))))

Ama güneşi  gördüm vee kendime geldim artık...bahar benim en sevdiğim mevsim,
daha mutlu ve umutla bakıyorum geleceğe........

Daha önce yaptığım ama bugün yani baharın ilk günü sizlerle paylaşmak istediğim bir
tarifim var.... Bakalım beğenecekmisiniz....????



Malzemeler

Yarım demet taze soğan
Yarım demet pırasa
2-3 dal taze sarımsak
2 adet havuç
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet yeşil köy biberi
3 adet domates
6 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağından biraz az sıvıyağ
1 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı un
bir tutam maydanoz, dereotu,roka
1 adet kabartma tozu
1 miktar peynir çeşitleri (beyaz peynir, kaşar peynir, taze köy peyniri,tel peynir vs)
tuz-karabiber



Yapılışı

Bütün sebzeleri ince ince doğrayalım. Havuçları rendenin iri tarafıyla rendeleyelim.
Evimizde olan peynirleri küp küp doğrayalım. Yumurta,süt ve sıvıyağı bir kapta
karıştıralım. Doğradığımız sebzeleri diğer malzemelerle karıştırmak için derin bir
kaba alalım. Un ve kabartma tozunu ekleyelim ve bütün malzemeleri güzelce
karıştıralım. Tuz ve karabiberler istediğimiz baharatlarla tatlandıralım.
İster kek kalıbında, ister cam tepsiye döküp 175 derecede 35-40 dakika fırınlayalım.
Pişip pişmediğini kürdanla kontrol edelim.

Afiyet olsun......










filizceyemekler

29 Mart 2013 Cuma

RENKLİ KUSKUS SALATASI


filizceyemekler





Malzemeler

2 su bardağı kuskus
1 adet kırmızı biber
1 adet sarı biber
1-2 adet salatalık
3-4 dal taze soğan
3-4 dal taze sarımsak
5-6 adet kornişon turşu
1 adet limon suyu
bir tutam maydonoz
bir tutam dereotu
4-5 yemek kaşığı balzamik sirke
zeytinyağ ve tuz


Yapılışı

Kuskus'u  makarna gibi haşlayalım.
Ne çok yumuşak ne çok diri olmalı.
Biberleri ince küp şeklinde doğrayalım.
Taze soğan, taze sarımsak,maydonoz ve dereotunu ince ince kıyalım.
Salatalık ve kornişon turşuyu küp küp doğrayalım.
Kuskus küçük olduğu için sebzelerimizde küçük olursa
salatamız daha iyi görünür.


Kuskusu ve diğer malzemeleri derin bir kapta karıştıralım.
Limon suyu, balzamik sirke, zeytinyağ ve tuz ile bir sos hazırlayalım.
Salata malzememizle sosumuzu birleştirelim ve iyice karıştıralım.







VİŞNE SOSLU RİCOTTE KEK


filizceyemekler



Keskinoğlu workshopundaki üçüncü tarifimi de nihayet sizlerle tanıştırıyorum.

Malzemeler
3 adet yumurta sarısı
3 adet yumurta beyazı
250 gr ricotta peynir
1 adet limon kabuğu rendesi
180 gr toz şeker
135 gr un
175 gr tereyağ
5 gr kabartma tozu

Yapılışı
Kek kalıbının her tarafını iyice yağlayalım.
Bir kapta şeker ve tereyağını çırpalım.
Yumurta sarılarını ekleyelim ve çırpalım.
Rendelenmiş limon kabuğu ve ricotta peynirini ekleyelim
ve çırpmaya devam edelim.
Un ve kabartma tozunu da ilave edelim ve pürüzsüz bir kıvam
alana kadar çırpalım.
Başka bir kapta yumurta akını kar gibi olana kadar çırpalım ve
Kek karışımına ekleyerek spatula ile yavaş yavaş yedirelim.
Karışımı kek kalıbına dökelim ve 180 derecelik fırında üzeri
kızarana kadar pişirelim.

Sos için
70 gr vişne
50 ml su
50 gr toz şeker

Bütün malzemeyi bir taşım kaynatalım ve el blenderından geçirip, inceltelim.

(Sos malzemesini workshopta bize hazır halde vermişlerdi.)


Kekimiz biraz soğuyunca sosumuzla servis edelim.
Afiyet olsun.








TAVUK, GORGONZOLA VE CEVİZ SALATASI



filizceyemekler




Keskinoğlu workshopta yaptığımız salatamızın tarifi......

Malzemeler
2 adet tavuk göğsü (Keskinoğlu)
200 gr Akdeniz yeşilliği
6 adet çeri domates
80 gr gorgonzola

( Gorgonzola: Peynir karışımına kültür küfü eklenerek yapılan İtalyan peyniri.
Rokfor ve şilton gibi ünlü küflü peynirlerden biridir.)
Daha fazla bilgi için aşagıdaki linki tıklayın.

http://www.yemektarifleribul.com/yemek-malzemeleri/gorgonzola-peyniri

50 gr ceviz
20 gr balzamik
60 gr zeytinyağ (Ravika)
taze kekik
tuz-karabiber

Yapılışı
Tavuk göğüs etlerini istediğimiz şekilde keselim. Biz küçük küpler şeklinde doğradık.
Tavuk etlerimizi kızdırdığımız tavamızda, zeytinyağ tuz ve karabiberle soteleyelim.








Zeytinyağı  ve balzemiği karıştıralım, sosumuzu hazırlayalım.
Tabağımıza akdeniz yeşilliklerimizi elimizle biraz küçülterek alalım.
Domateslerimizi salatamıza yerleştirelim.
Kızarmış tavuk etlerimizi salatamızın üzerine koyalım.
Ceviz ve gorgonzola parçalarını da ilave edelim.
Salata sosumuzu üzerine dökelim ve afiyetle yiyelim...




filizceyemekler

26 Mart 2013 Salı

KIRMIZI KAPYA BİBERLİ PIRASA

filizceyemekler



Zeytinyağlı yemekleri her yapışımda biraz farklı malzemeler katarım.
Değişik şeyler denemeyi seviyorum. Bazen yakışıyor bazen olmuyor ama
ben yine de filizce birşeyler yapmaktan vazgeçmiyorum.:)))

Zeytinyağlı pırasayı daha öncede yapmıştım ama bu sefer kırmızı kapya biber
ekledim. Bu sanırım pırasasından dolayı  daha bir leziz oldu...
Sarıyer pazarından ; buradaki köylerden gelen bir tezgahtan almıştım.
İncecik, körpecik pırasalar çıtır çıtır yemelik....

Malzemeler
1 kg ince pırasa
2 soğan
1 kırmızı kapya biber
2 orta boy havuç
2 yemek kaşığı pirinç
1 portakalın suyu
1 limonun suyu
yarım çay bardağı zeytinyağ
3-4 adet kesme şeker
tuz (miktar herkese göre değişir)
yarım çay bardağı kadar sıcak su

Yapılışı
Öncelikle sebzelerimizi ayıklayıp, temizleyelim.
Bir tencereye önce zeytinyağımızı ve yemeklik doğradığımız soğanımızı
koyalım. Havucu yarım ay şeklinde doğrayıp tenceremize ilave edelim.
Pırasalarımızı biraz irice doğrayalım. Havuçlarımızı hafifçe kavurduktan sonra
pırasalarımızı, irice doğradığımız Kapya biberini de tencerimize ekleyelim.
Portakal ve limon suyumuzu, şekerimizi,tuzumuzu ilave edelim.
Şöyle bir karıştıralım ve bol suyla yıkadığımız pirincimizi de ekleyip suyunu
koyalım ve tenceremizin kapağını kapatalım. Kısık ateşte pişirelim.
Afiyet olsun....
Zeytinyağlı yemeklerimizi piştikleri tencerede soğutursak daha güzel oluyorlar.
Daha sonra servis tabağına alalım. Servis tabağına alınca üzerine zeytinyağ gezdirebiliriz.