20 Haziran 2012 Çarşamba

MÜCVER BÖREK

filizceyemekler
Dün yine piknikteydik komşularımla. Bir arkadaşımızın doğum gününü kutlamak
için toplandık. Ben de elimden geldiğince filizce bir börek yaptım.
Evdeki malzemelerden ne varsa uydurmasyon....

Piknik çok eğlenceliydi tabiiki oyunlar oynandı yemekler yendi, çaylar
kahveler içildi, doğum günü pastası çocuklar için çok iyi geldi....
Böreğimde bu arada çok beğenildi.....:)

Filizce tarifimi veriyorum...

Malzemeler
3 adet kabak
3-4 adet patates
biraz taze nane
6 yumurta
1,5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı yoğurt
1 su bardağı un
2 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı lor peyniri
1 kabartma tozu
1 su bardağından az zeytinyağı
tuz,karabiber,toz kırmızı biber
üzeri için galeta unu


Yapılışı
Önce kabakların kabuklarını sıyırıp yıkıyoruz. Kabakları rendenin iri tarafıyla
rendeliyoruz.Yumurataları bir tarafta süt ile çırpıyoruz. Unu, yağı,kabartma
tozunu,yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edelim. Rendelediğimiz kabakların
suyunu avucumuzla sıkıp unlu karışıma ilave edelim. Patatesleri de tek tek
rendeleyip  suyunu sıkıp ilave edelim.( Patateslerin hepsini rendelersek kararabilir)
Naneyi ince ince kıyıp onu da karışıma ekleyelim.
Lor peynirini tuzu ve baharatlrı da ekleyince böreğimiz hazır sayılır.
Karışım kek hamuru gibi biraz koyu olacak.

Bütün malzemeleri ben dikdörtgen cam bir tepsiye döktüm ve üzerine galeta
ununu serptim.180 derecelik fırında 40-45 dk pişirdim.
Afiyet olsun....


13 Haziran 2012 Çarşamba

MAŞUKİYE GEZİSİ

filizceyemekler

filizceyemekler

filizceyemekler

filizceyemekler

Bu gün, bir hafta öncesinden programladığımız Maşukiye gezimize 
sabah saat 08.00 de yola çıktık. Maşukiye'ye 10 sene önce gitmiştim 
ama çok hatırlamıyordum.

Bu gezi bir vesile oldu. Bu sefer 16 kişilik bir grupla gidiyordum. 
Saat 11.00'de Maşukiye'deydik. Sapanca gölünün kenarına gidip kahvaltı yaptık.
Çünkü evde kahvaltımızı yapmamış, orada yemek için sandviçler hazırlamıştık.
Çay ve sandviç bir de Sapanca gölü güzel bir kahvaltı oldu.
Sapanca gölü kenarında biraz zaman geçirdik, fotoğraflar çekildi ve 
Maşukiye'de alabalık yemek için yer aramaya başladık.

Grup bir yerde durmaya karar verdi ve öğle yemeği için masalarımıza yerleştik.
Manzara çok güzeldi. Akan su sesi, yeşil ve kuş sesleri yemeğimizi beklerken
sanki bize şarkı dinletisi gibiydi...

Kiremitte alabalığımız,mantarımız ve salatamız güzel bir üçlüydü ve afiyetle yedik.
Bugün çok sıcaktı ama suyun sesi va akışı ile çıkan hava bizleri iyice serinletti.

Maşukiye gezisi benim ve komşularım için çok güzel geçti. 
filizceyemekler

filizceyemekler

filizceyemekler

filizceyemekler





TAVUK VE PATATES

filizceyemekler
Bu yemek benim kurtarıcım diyebilirim. Çok pratik ve lezzetli, hepimizin
severek yediği filizce bir tarif....:) Patateslerde tavuk suyuyla piştiği için
ayrı bir lezzetli oluyor....deneyin derim....

Malzemeler ve Yapılışı
1 tabak Tavuk kalça (kemiksiz)
3-4 adet patates
tuz,karabiber,kekik,acı pul biber

evet sadece bu kadar malzeme gerekli...

Tavukları önce yıkıyorum sonra teflon tencereye diziyorum. Patatesleri soyup
elma patates şeklinde dilimleyip onlarıda tavukların yanına diziyorum.
Yüksek ateşte pişmeye bırakıyorum. Kendi suyunu bırakıyor ve suyunu çekene
kadar pişirin. Fazla  karıştırmayın, tencereyi sallayarak yapışmasını önleyin.
Tavuk yağını bırakıyor ve kendi yağı ile kızartın.
Baharatlarını ekleyin ve piştiğine emin olunca servis edebilirsiniz.....


10 Haziran 2012 Pazar

KREP (YUMUŞAK BÖREK)

filizceyemekler

Bu gün sabah kahvaltısında oğullarım krep istediler.Uzun zamandır yapmamıştım.
Büyük oğlum küçüklüğünden beri krep yemeyi çok sever, onun için krep demek
“yumuşak börek” demektir. Kendisi bu adı taktı:) Ben de sabah kahvaltısı için
yumuşak börek yaptım tabii…..
İki oğlum içine toz şeker ve çikolata sürüp afiyetle yediler ve tabii biz de
(diyette olmamıza rağmen)1 adet yedik:)))
Malzemeler
2 yumurta
2 su bardağı süt
1,5 yemek kaşıgı şeker
bir çimdik tuz
1 kabartma tozu
1 yemek kaşığı zeytinyağ
un (boza kıvamından biraz sulu olacak)
Önce yumurta ve sütü daha sonra diğer malzemeleri ilave ederek iyice çırpıyorum.
Karışımı kepçe ile alıp krep tavasına döküyorum ve arkalı önlü kızartıyorum.
Afiyet olsun….

4 Haziran 2012 Pazartesi

VİŞNELİ KAKAOLU KEK


filizceyemekler



Pazar günü yani dün küçük oğlum Yiğit arkadaşlarını ve ailelerini çaya davet etti.
Tabi ben de yeni bir kek denemeye karar verdim. Lezzet dergisinin verdiği
kitapçıklardan vişneli kek tarifini buldum ve yapmaya başladım......


Malzemeler
125 gr margarin
1 su bardağı toz şeker
4 yumurta
2,5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 fincan süt (1 fincan su yazıyordu ama ben değiştirdim)
1 su bardağı çekirdeksiz vişne (ben dondurulmuş vişne kullandım)
1 paket kakao (kakao yazmıyordu, ben ilave ettim)

biraz damla çikolata  ve 
üzeri için çikolata sos ekledim..:)

Yapılışı

Margarini oda ısısında yumuşatın.Şeker ve yumurtaları mikserle iyice çırpın.
Margarin,un,kabartma tozu ve vanilyayı ve tabi ki sütü de ekleyip çırpmaya devam edin.
Bütün malzemeler karışınca vişneleri de ekleyip tahta kaşıkla karıştırın.
Hazırladığınız karışımı yağlanmış kalıba dökün.(kelepçeli kalıp kullandım)
Önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında ben 52 dk pişirdim.(siz fırınınıza göre kontrol edin)

Fırından çıkardıktan sonra biraz dinlendirdim ve kalıptan çıkardım. Sonra süt ile hazırladığım
çikolata sosuyla üzerini süsledim. (aslında vişne ile de süsleseydim daha güzel olacaktı ama
buzdolabımdan fazla vişne çıkarmayı unutunca olmadı, başka sefere artık:))

31 Mayıs 2012 Perşembe

PEYNİR KANEPELER

filizceyemekler
Bu günkü son tarifim de kanepeler, kaşar peyniri, salatalık.domates üçlüsünden
böyle güzel kanepeler çıktı. Çayla birlikte değişik bir aperatif oldu.......

LORLU BİBER KAVURMASI

filizceyemekler
Komşum Özlem'de,  kahvaltıda lorlu biber kavurması yemiştim ve çok hoşuma
gitmişti.Bu gün bende arkadaşlarıma yapmak istedim. Üçümüzde dukan
diyetinde olunca çok makbule geçti. Afiyetle yedik  :)))

Malzemeler
6-7 adet Çarliston biber
2 adet Kırmızı biber
1-2 Sivri biber (acı seviyorsanız)
1 büyük domates (ben çanakkale domatesi ile yaptım,bayağa büyüktü)
çok az zeytinyağ
tuz,karabiber
Yarım kase lor peyniri

Biberler güzelce ayıklanır, biraz irice doğranır ve zeytinyağda kavrulur.
Biraz yumuşayınca ince doğranmış domates ilave edilir.
Tuz ve karabiber ilave edilir. Lor peynirini de karıştırdıktan sonra ocaktan alınır.

Sıcak veya ılık servis edilir.Afiyet olsun....


FERAHLATICI YAZ İÇECEĞİ

filizceyemekler



Bu gün güneşli bir gündü ve ben bu içeçeği yapmak istedim. Çaya iki arkadaşımı davet etmiştim.
hepimiz diyette olduğumuz için fazla bir şey yapmadım, yaptıklarım diyetlik.........


Bir sürahi soğuk su, 1 limon(yuvarlak kesilmiş) 1 elma ( ince dilimlenmiş)
bir kaç nane yaprağı  içeçeğimiz hazır....içimi ferahlık veriyor......

29 Mayıs 2012 Salı

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE

filizceyemekler

filizceyemekler


filizceyemekler



filizceyemekler


Bugün taze fasulye yaptım, Yiğit okuldan gelene kadar yetiştirdim neyseki, okuldan çok açıkmış
bir şekilde geldiği için hemen yemek istedi. "Bu yemeği ne zamandır yapmıyordun" dedi ve afiyetle yedi. Taze fasulyenin yaz yemeği olduğunu söyledim ve yazın geldiğini öğrenince çok sevindi:)
Taze fasulyeyi çok özlemiş, koca bir tabağı afiyetle bitirdi :)

Şimdi nasıl yaptığımı yazayım:

Malzemeler
1 kg taze fasulye
5 adet domates
1 kuru soğan
3 dal taze sarımsak
3-4 adet kesme şeker
tuz ve 1-2 yemek kaşığı zeytinyağ (ben az kullandım,malum diyetteyiz)

Fasulyeleri önce ayıkladım ve bir güzel yıkadım. Biraz sirkeli suda beklettim ve süzüp tencereye aldım.
Soğanı,sarımsakları ve domatesleri küçük küçük yemeklik doğradım. Hepsini fasulyelerin üzerine
ilave ettim. Kesme şekeri, tuzu ve zeytinyağı da ekledikten sonra kapağı kapattıp pişmeye bıraktım.

Yani bütün malzemeleri kavurmadan çiğ olarak birlikte pişirdim.Su ilavesi de yapmadım, domatesin suyu yeterli oluyor. Sanırım kısık ateşte 1 saate yakın pişiyor, siz yine de kontrol edin....
Piştikten sonra aynı tencerede biraz dinlendirin. Sonra servis tabağına alın ve afiyetle yiğin,
oğluşum yiğit gibi:))


ZEYTİNYAĞLI KABAK YEMEĞİ

filizceyemekler
Kabak yemeğimi 2-3 gün önce yapmıştım ama hafta sonu evde olmayınca
yiyememiştim. Bu gün yedim ve güzel olmuş, beğendim. Biraz bekleyince
zeytinyağlılar daha iyi oluyor bence.... Diyeti hafta sonu bayağ bozmuştum
bu gün kabak iyi bir diyet yemeği oldu benim için:)

Malzemeler
3-4 adet kabak
1 kuru soğan
2 adet domates
dereotu, tuz,şeker,zeytinyağ

Kabaklar güzelce yıkanır, (ben kabuklarını soymuyorum)
Soğan,domates ve dereotu ince ince doğranır. Soğan ve domates biraz tencerede
kavrulur. Doğranmış kabaklar ilave edilir.Tuzu,şekeri,dereotunu ve zeytinyağı da
ilave edip pişmeye bırakılır. Kabak çabuk piştiği için kontrolü bırakmayın...
Dereotunun kalanını üzerine serpiştirin ve afiyet olsun...


SADE POGACA

filizce yemekler



Sade pohaçayı da pamuk pohaça gibi yaptım, içine hiç bir şey koymadım,
çocuklar sade olunca kendileri içine çukulata sürüp yemeyi seviyorlar.....

FIRINDA TAVUK PİRZOLA

filizceyemekler
DIYET TAVUK PIRZOLASI

SOSU ICIN
3-4 dis sarimsak
kekik
nane
isot
karabiber
kaya tuzu
tarcin
kimyon

Pirzolalarin derisini ayirip yikayin,bir kapta butun baharatlari pirzolalara elinizle yedirin, yagli kagit serilmis tepsiye dizin ve 250 derecede 30 dk kizarana kadar pisirin.

Afiyetle yiyin,

ANNE USULU KAPUSKA

filizceyemekler

Kapuska yemeğini çok severim. Rahmetli annem ve anneannem
lahana turşusundan ve bulgurlu yaparlardı. Geçenlerde benimde canım istedi
ve yapmaya çalıştım.Gerçi bende lahana turşusu yoktu ama bende normal
lahana ile ve limonlu yaptım. Annemin gibi olmasada fena olmadı en
azından onları anmış oldum,  nur içinde yatsınlar.:(

Malzemeler
Yarım beyaz lahana
1 adet kuru soğan
1 limon
yarım çay bardağı bulgur
1-2 domates
1-2 diş sarımsak
2-3 yemek kaşığı salça (domates ve biber)
tuz,karabiber,zeytinyağ, biraz sıcak su

Lahanayı ince ince doğrayıp güzelce yıkadım.Soğanı, sarımsağı ve domatesi de
ince ince doğradım.Tencerede zeytinyağ ile soğan,sarımsak,salça ve domatesi
birazkavurdum. Sonra lahanaları tuzu ve karabiberi ilave edip biraz daha kavur-
mayadevam ettim.Lahanalar biraz sönünce sıcak su ilave ettim.Biraz piştikten
sonra bulguru ve limonu da ekledim. Bulgurlar şişince ve lahanalar yumuşayınca
yemeğiniz olmuştur.
Afiyet osun...
Ben servis ederken üzerine acı pul biber serpmeyi seviyorum, acılı ve ekşili çok güzel oluyor...


ISLAK KEK

filizceyemekler
Lezzet Dergisinin verdiği ek kitapçıklardan yaptığım bir tarif,
filizce değişiklikler yaptığım tabiii...

Malzemeler
3 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı zeytinyağ ve sıvı yağ karışımı
1 su bardağı süt
1 paket kakao
Yarım su bardağı ceviz (rondodan geçirilmiş)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un

Yapılışı
Tozşeker ve yumurtaları çukur bir kapta şeker eriyene kadar iyice çırpalım.
Yağ,süt ve kakaoyu ekleyip biraz daha çırpalım. Karışımın 1 su bardağı
kadarını ayırıp bir kenarda bekletelim. Kabartama tozu,vanilya,ceviz ve unu
şekerli karışıma ekleyip iyice birbirlerine karişana kadar çırpalım.
Cam kalıbı yağlayalım.(Ben yuvarlak borcam kullandım) 
Hamuru kalıba döküp 175 derecede ısıtılmış fırında 40 dk pişirin.
(keki pişip pişmediğini ortasına kürdan batırarak kontrol edebilirsiniz)
Fırından çıkartığınız keki 5-10 dk bekletip ayırdığımız kakaolu karışımı
üzerine gezdirerek döküp ıslatalım.

Dilimleyip üzerini ceviz ile süsleyip servis edelim... Afiyet olsun...



GARNİTÜRLÜ ENGİNAR

filizceyemekler

KİMYONLU KÖFTE

filizceyemekler
Malzemeler
500 gr kıyma
3-4 dilim bayat ekmek içi
1 tatlı kaşığı kimyon
1 soğan
1 yumurta
tuz karabiber
kızartmak için sıvı yağ

Sos için
3-4 adet domates
1-2 diş sarımsak
maydanoz
tuz, karabiber
1 adet kesmeşeker
zeytinyağ

Yapılışı:
Ekmek içlerini suyla ıslatın ve elinizle iyice sıkıp suyunu süzdürün.
Kıymayı çukur bir kaba alıp, ufalanmış ekmek içi,kıyılmış maydonoz,
rendelenmiş soğan,yumurta,tuz,karabiber ve kimyonu ilave edip yoğurun.
Köfte hamurundan eşit parçalar koparıp elinizle şekillendirin.
Isıtılmış sıvıyağda köftelerin her iki tarafınıda kızartın.Kapıt havlu üzerine alıp
fazla yağını alın.

Sos: Domatesleri rendeleyip. zeytinyağ ile bir tavada kavurun,sarımsakları ezerek
küçük küçük doğrayıp domateslere ilave edelim.Maydonoz, tuz,karabiber,kesme
şekeri de ilave edelim. Domatesler suyunu çekene kadar pişirelim.

Köfteleri servis tabağına alıp üzerine dometes sosunu koyalım ve servis yapalım..
Afiyet olsun...

YOĞURTLU BAKLA

filizceyemekler
Malzemeler

1 kg taze bakla
2 adet soğan
2 diş sarımsak
6-7 adet kesme şeker
1 tatlı kaşığı un
1-2 limon
yarım demet dereotu
zeytinyağ
tuz
biraz sıcak su

Yapılışı
Baklaları temizleyip yıkayıp limonlu suda bekletelim. Soğanı ince ince yemeklik
döğrayalım. (yada robottan da geçirebiliriz.)
Zeytinyağında soğanları ve sarımsakları kavuralım.Unu ilave edip kavurmaya devam
edelim.Biraz sıcak su ve limon suyunu ilave edelim.Baklaları da limonlu sudan çıkartıp,
soğanlı karışıma yani tencereye ilave edelim.Dere otunu ince kıyıp baklalarla karıştıralım.
Tuz ve kesme şekeri de ilave edip tencerenin kapağını kapatalım ocağı kısalım ve pişmeye
bırakalım. 35-40 dk da baklalar pişiyor....

Piştikten sonra tencerede kapağını açmadan soğumaya bırakalım.
Servis tabağına alıp ister yoğurtla ister tek başına servis edelim...Afiyet olsun..

FİNCAN KEK

filizceyemekler
Bu tarif yeğenim Hilal'e ait,

Fincanda Kek

Ufak kahve fincanıda olur ama asıl büyük süt fincaninda yapılıyor
1yumurta
1çay bardağı süt
2yemek kaşığı eritilmiş margarin
1buçuk çay bardağı şeker kakao
1çay bardağı nisasta
2çay bardağı un ve kabartma tozu
normal kek hamuru gibi yapıp yarım yarım pay edin yağlanmış fincanlara,
tencereye fincanlarin yarısına gelecek kadar su doldurup fincanlari tencereye yerleştir, üzerine havlu koyup kapağı kapat, su kaynayinca ocağı kıs kapağı açmadan 20 25dk pişir, sonra kapat 15dk sonra tencereden çıkar

22 Mayıs 2012 Salı

TAHİNLİ KEK

filizceyemekler

Kardeşimin tarifini ben de denedim ve nefis oldu....



Malzemeler
2 adet yumurta
2 su bardağı tozşeker
1 su bardağı yoğurt
2,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı karbonat
250 gr margarin
1 su bardağı tahin
Süslemek için muz ve çikolata sosu,ceviz

Yapılışı
Yumurta ve tozşeker iyice çırpın,yoğurt,un,karbonat,yumuşak margarin,ve 4-5 çorba kaşığı tahin ekleyin.malzeler özleşene kadar karıştırın.hamuru eğer varsa kelepçeli kalıba boşaltın.orta boy yada küçük boy kalıp olabilir .kalan tahini de hamurun üzerine dökün.Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında arada kontrol ederek pişirin.Normal kekten daha uzun sürüyor pişmesi(50 dk kadar).Kürdan batırarak içini kontrol edin,kalıptan çıkartıp biraz dinlendirdikten sonra üzerini muz ve çikolata sosu ve ceviz ile süsleyin.ılık olarak servis yapın.Afiyet olsun.

17 Mayıs 2012 Perşembe

NİLGÜN ABLANIN ÇAY DAVETİ






15 Mayıs günü Nilgün Abla Dikiş grubunu çaya davet etmişti. Ben de ona yardımcı oldum,
Tavuklu salata ve Tahinli kek yaptım. Börekler,turtalar, pohaçalar, kısırlar,salatalar,çaylar,kahveler
ve güzel sohbetler ile güzel bir gün geçirdik......