10 Ocak 2013 Perşembe

VİŞNELİ KAFES TART

filizceyemekler

Kar yağdı böyle oldu. Börekler, tartlar çaylar ve kahveler....
Aslında şu sıralar sebze yapmaya başlamıştım ama soğuk bana 
böyle sıcaklıklar yaptırıyor elimde değil:)))

Börek yalnız kalmasın dedim ve yanına bir de tatlı yaptım.
Yemek dergileri benim en sevdiklerim. Dergilerde beğendiğim ve
denemek istediğim tarifleri dergilerden yırtıp dosyalarım.
Dergilerin hepsini saklamak ve arşivlemek çok yer gerektiriyor.
Kendimce dosyalamak daha pratik geldi.

Vişneli Tartta dosyaladığım tariflerden, 
ilk defa denedim ama filizce değişiklikler yaptım biraz.

Malzemeler
1 paket oda sıcaklığında margarin
2 adet yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un (3 su bardağı kadar)

Bütün malzemeleri bir kaba alalım ve iyice yoğuralım.
Ele yapışmayan bir hamur olmalı. Hamurdan bir parça üzeri için ayıralım.
Margarinle yağladığımız tart kalıbına hamuru yerleştirelim.
Hamurun üzerini çatalla delikler açalım.




1 paket dondurulmuş vişne
1 su bardağı tozşekeri bir tencerede biraz pişirelim.
Soğutalım ve içine biraz tarçın serpiştirelim.
Ben biraz zencefilde ince ince doğradım ve içine kattım.
Blenderdan geçirdim. Çok parçalamadım biraz taneli kaldı.
Yarım bardak pudra şekeri ilave edip karıştıralım.

(Ülkerİçim workshopta yaptığımız chocolete mousse daki
vişneli sosa zencefil çok yakışmıştı.)



Soğumuş vişne sosumuzu tart hamurunun üzerine dökelim.
Ayırdığımız hamuru merdane ile açalım ve ince şeritler halinde keselim.
Şeritleri tartımızın üzerine kafes şekli vererek dizelim.
175 derecelik fırında 30 dk üzeri kızarana kadar pişirelim.
(Fırınınıza göre derecenizi ayarlayabilirsiniz.)





Üzeri kızaran tartı fırından çıkartıp biraz dinlendirdikten sonra
üzerine pudra şekeri serpelim.
Yanına kahve veya çay afiyet olsun:)



KIYMALI CEVİZLİ BÖREK



Kar bu hafta başında yine kendini gösterdi. Tabii okullar 2 gün tatil olunca,
evde yapılacak en güzel şey börek ve kekler....
Çocukların en sevdiği şey kıymalı börek yada sade börek:)))
Peynirli ve patatesli börek sevmezler.....

Çocuklarla evde zaman geçirmek zor gerçekten. Canları çok çabuk sıkılıyor...
Dışarıda kar topu oynasalarda, evde arkadaşlarıyla oyuncak oyunları oynasalarda
bir süre sonra bilgisayar ellerinden düşmüyor. 
Ama yine de canlarının sıkıntısı hiç geçmiyor. Ben şimdiki çocukları anlamıyorum.
Hep bir aktivite olsun istiyorlar, zor iş....


Benim için kolay olanı mutfağıma girip onlar için börekler hazırlamak:)))

Malzemeler
27 yaprak baklava yufkası
250 gr kıyma
1/2 su bardğı ceviz kırığı
3 büyük boy soğan
1 yumurta sarısı
sıvıyağ
tuz karabiber
susam ve çörekotu



Yapılışı
Öncelikle soğanları ayıklayıp rondoda kıyalım. Bir tavaya biraz sıvıyağ koyalım ve
kıyma ile soğanları iyice kavuralım. Tuzunu karabiberini ve cevizi ekleyip biraz 
daha kavuralım. Soğumaya bırakalım.






Baklava yufkasının ilk katına fırça ile sıvıyağ sürelim. Üzerine ikinci yufkayı
serip yine sıvıyağ sürelim, üçüncü yufkayıda koyalım ve yine sıvıyağ sürelim.
Ama öyle bolca değil.
Kenarına kıymalı harçtan koyalım ve rulo şeklinde saralım.





Bütün yufkaları üçer üçer sıvıyağ ile yağlayıp kıymalı harçla rulo yapıp, 
yağlı kağıtlı fırın tepsisine dizelim.
Böreklerin üzerine yumurta sarısı sürelim ve susam yada çörek otu serpelim.
175 derecelik fırında 25-30 dakika üzeri kızarana kadar pişirelim.






filizceyemekler


Çıtır çıtır, kıyır kıyır böreklerimiz hazır....Afiyet olsun



9 Ocak 2013 Çarşamba

LORLU SALATA

filizceyemekler


Pratik bir salata, herkesin bildiği ve yaptığı...Her sofranın olmazsa olmazı...
Ben her yemekte yapmıyorum...Aslında önce salata yesem yemeği
daha az yerim ve kilolarla uğraşmam ama yapamıyorum....
Neyse salatayı nasıl yaptım bir anlatayım...

Malzemeler
Yarım göbek salata
1 salatalık
5-6 adet küçük domates
2 Havuç
1 Kırmızı biber
Lor peyniri rendesi
Yarım limon suyu
2 yemek kaşığı nar ekşisi
zeytinyağ, tuz

Yapılışı
Öncelikle göbek salatayı ve diğer sebzeleri bol su ile iyice yıkayalım.
Biraz sirkeli suda bekletelim. Göbek salatayı kurutucuda kurutalım.
İster elimizle, ister bıçakla doğrayalım. Salata tabağına alalım.
Salatalığı kabuklarıyla yuvarlak şekilde doğrayalım. Göbek salatanın
üzerine dizelim. Küçük domatesleri ikiye kesip salatalın üzerine yerleştirelim.
Havuçları uzunlamasına kesip salatanın kenarına yerleştirelim. Kırmızı biberleri
küçük küçük doğrayıp salatamıza ekleyelim. Salatanın üzerine lor peyniri
rendesini serpiştirelim. Salatanın üzerine nar ekşisi,limon suyu,tuz,zeytinyağ
karışımını dökelim. Salatamız masaya gelmeye hazır. Afiyet olsun...


KARNABAHAR YEMEĞİ

filizceyemekler


Sebzelere ağırlık verdim demiştim. Dün akşamda karnabahar yaptım.
Yine kıymalı, taktım kıymaya ve sebzeye nedense...

Herkesin yapımı farklıdır belki ben basit bir şekilde yaptım ve çok lezzetli
olmuştu. Yiğidim önce yemek istemesede tadına bakınca tabağını bitirdi.
Gerçi hiç bir yemeğe hayır diyemiyor benim tontişim......

Malzemeler
1 orta boy karnabahar
1 kırmızı biber
1 soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 domates
1 havuç
100-150 gr kıyma
sıvıyağ,tuz,karabiber
1 kesme şeker


Yapılışı
Karnabaharı ayıklayıp, çiçeklerini ayırıp yıkayalım. Sirkeli suda biraz bekletelim.
Soğanı yemeklik doğrayalım ve çok az sıvıyağ ile kıymayı tencerede kavuralım.
Havucu yuvarlak doğrayıp kıymalı karışıma ekleyelim. Biberi ve domatesi
doğrayalım. Salçaları ve domatesi, kırmızı biberi tenceremize ilave edelim.
Birlikte biraz kavuralım ve karnabahar çiçeklerini ekleyelim.
Tuzunu karabiberi ve şekeri ekleyelim. Çok az sıcak su ilave edip pişmeye bırakalım.
Karnabaharlar yumuşayınca yemeğimiz hazır, Afiyet olsun...


8 Ocak 2013 Salı

LİMONLU İRMİK TATLISI


filizceyemekler

Tatlı yapmadan duramıyorum ne yapayım. Seviyorum işte varmı diyeceğin...:))
Pazar günü tatlı krizi gelince en basitinden sütlü irmik tatlısı yapmaktı.
Ama bu sefer limonlu nasıl olur dedim ve denedim.
Ben beğendim ama Yiğit bey limon kabuklarını pek beğenmedi.....

Bakalım siz beğenecek misiniz????

Malzemeler
10 yemek kaşığı irmik (dolu dolu)
9 yemek kaşığı şeker
1 lt süt (yarım yağlı)
1 paket vanilya
2 limon kabuğu rendesi

Yapılışı
Süt,irmik,şeker ve vanilyayı bir tencerede karıştıralım.
Kaynamaya başlamadan önce limon kabuklarını ilave edelim.
Biraz kaynadıktan sonra su ile ıslattığımız cam bir kaba boşaltalım.
Oda sıcaklığına geldikten sonra 1-2 saat buzdolabında bekletelim.

Ben rendelediğim limonların beyaz kısımlarını kestikten sonra limonları
dilimleyerek bir tavada 1 su bardağı şeker ve 1 yemek kaşığı su ile biraz
pişirdim. Limonlu bir sos oldu. Soğumuş irmik tatlımızı dilimleyerek
limonlu sos ile servis yaptım.

Siz isterseniz çikolata sos ile veya sade bir şekilde de servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...

PATATESLİ HAMSİ BUĞLAMA


filizceyemekler



Balık bizim ailede çok sevilen ve tüketilen bir yemek. Özellikle fırında
yapmaya çalışıyorum. Hem daha sağlıklı hem de  kızartmada olduğu gibi
çok koku bırakmıyor.

Malzemeler
1,5 kg hamsi (kılçıkları ayıklanmış)
3-4 adet haşlanmış patates
2 soğan
2 domates
1 tutam maydonoz
Biber salçası
sıvıyağ,tuz,karabiber
2 yemek kaşığı soya sosu

Yapılışı
Balıklar güzelce yıkayalım. Kılçıkları ayıklandığı için iki balığı birleştirip
balık köftesi gibi yapalım. Haşlanmış patatesleri yuvarlak şekilde dilimleyip
yağladığımız yuvarlak borcama dizelim. Soğanı yarım ay şeklinde doğrayalım.
Patateslerin üzerine hamsi balıklarımızı dizelim. Hamsilerin üzerine de soğanları
yayalım. Kıydığımız maydonozu ve küp küp doğradığımız domatesleri serpiştirelim.
Bir kasede biraz sıvı yağ, karabiber,salça ve soya sosunu biraz su ile karıştırıp
balıklarımızın üzerine dökelim. Tuzu dikkatli kullanalım soya sosu tuzlu olduğu için.
Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 30-35 dakika balıklarımızı pişirelim.
Afiyet olsun...

KIYMALI PIRASA YEMEĞİ

filizceyemekler

Şu sıralar biraz sebze yemekleri yapıp paylaşmak istiyorum.
Ne kadar yaparım bilmiyorum ama gayretliyim.
Evdekilerin pek sebzeyle arası olmasa da ..........

Pırasa yemeğini genellikle zeytinyağlı yaparım, sebzeleri dolaptan çıkarırken
kıyma gözüme çarptı ve neden olmasın diyerek kıymalı pırasa yapmaya başladım.

Malzemeler
1 kg pırasa
1 kırmızı biber
1 soğan
1 yemek kaşığı salça
100 -150 gr kıyma (dana-kuzu karışık kullandım)
1-2 domates
Sıvıyağ,tuz,karabiber

Yapılışı
Öncelikle pırasaları, biberi,soğanı ayıklayıp ve güzelce yıkayalım.
Soğanı yemeklik doğrayalım ve tencerede kıyma ile biraz kavuralım.
Pırasaları ve kırmızı biberi doğrayalım. Kıyma kavurmasına salçayı
ve domatesi ekleyelim ve kavuralım. Pırasa ve kırmızı biberi ilave edelim.
Tuz ve karabiberi ekleyelim. Çok az sıcak su ekleyebiliriz.
Pırasalar yumuşayana kadar pişirelim.
Afiyet olsun....


30 Aralık 2012 Pazar

2013 YILI HOŞGELSİN SEFALAR GETİRSİN




Yukarıdaki çam ağacı yazısını facebookta paylaşımlarda gördüm ve
çok beğendim. Benim duygu ve düşüncelerimi ne güzel ifade ediyordu.
Bloguma koymak ve beni buradan da takip eden siz değerli arkadaşlarımla da
paylaşmak istedim.

Blogumu hayata geçireli daha bir sene bile olmadı ama kendimce çok yol
aldığıma inanıyorum. Daha öğreneceğim o kadar çok şey varki....
Sizlerle öğreniyor, uygulumaya çalışıyor ve deneyimliyorum.
Blogumu açarken hiç böyle olacağını düşünmemiştim.
Seviyorum burada olmayı....

2012 yılında biraz sıkıntılarım oldu. Kendimle kavgalarım oldu, Hayatla ve
düzenle kavgalarım oldu. Bazen güldüm boşverdim, bazen üzüldüm ağladım...
Ama yine de şükürler olsun ki sağlığımız yerinde, eşim ve canım oğullarım
yanımda ve arkadaşlarım ve can komşularım hep yanımda....
daha ne istemeliyim ki...

Burada da sizler varsınız... İyi ki varsınız......


2013 yılı hepimizin değişim yılı olsun, benim için öyle olacak inanıyorum......

Sevgiyle.....




27 Aralık 2012 Perşembe

KIYMALI BEZELYE YEMEĞİ

filizceyemekler

Bugün sebze günü....  sebze yemekleri paylaşmak istedim:)
Yazın dondurduğum bezelyeler şimdi işime yarıyor.
Küçük oğlan bezelyeyi çok seviyor. Dün akşam bezelye yemeğini yaptım.
Yiğit okuldan gelince "akşam yemekte ne var" diye sorar. Bezelye olduğunu
söyleyince bir "oleyyy" aldım , "pilavda varmı "sorusuna olumsuz cevap alınca,
oley'i geri aldı..:))))   Evet yapmamıştım, çok seviyor ve çok yiyiyor,
şu sıralar güzel simitler yaptı:)) onun için biraz sebzeye ağırlık verip karbonhidratı
azaltmam gerektiğine karar vermiş bulunmaktayım....:))


Malzemeler
1 kg bezelye (dondurucudan bir poşet)
1 iri soğan
3-4 diş sarımsak
2 yemek kaşığı domates salça
1 yemek kaşığı biber salçası
100 gr az yağlı kıyma
1 havuç
çok az zeytinyağ
1 kesme şeker
tuz, karabiber,su

Yapılışı
Soğanları yemeklik doğrayalım. Kıymayı ve soğanları az yağ ile kavuralım.
Kıymanın rengi biraz dönünce küp küp doğradığımız havuçları ilave edelim.
Salçalarımızı da ilave edip kavurmaya devam edelim. Bezelyelerimizi, tuzumuzu,
karabiberimizi,şekerimizi,sarımsaklarımızı ve bir miktar sıcak suyu da ilave edip
kaynamaya bırakalım. Yemeğimiz kısık ateşte 30 dakikada pişiyor.
Afiyet olsun.....

PİRİNÇLİ PAZI YEMEĞİ


filizceyemekler



Merhabalar
Geçen hafta çok hamur işi yedim ve sizlerle de paylaştım.
Çocuklara yaptım, okul için yaptım, arkadaşları çay davetlerinde
yedim vs...

Baktım ki sebze yemeklerimi uzun zamandır paylaşmıyorum.
Malzemeler
Malzemeler
Yapılışı

Markete gittim ve ıspanak alıp yemeğini yapmak istedim fakat
bizim markette her zamanki gibi bulmak ne mümkün....
Ama pazı vardı neyseki, pazımı aldım ve eve gelip 
yapmaya başladım.

1 demet pazı
1 soğan
yarım çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 kesme şeker
tuz ve zeytinyağ

Pazıları güzelce birkaç su yıkayalım ve biraz sirkeli suda bırakalım.
Soğanı yemeklik doğrayalım ve biraz zeytinyağda kavuralım.
Salçaları da ekleyip kavurmaya devam edelim.
Pazı yapraklarını doğrayıp soğanlı karışıma ilave edelim.
Pirincimizi de yıkayalım ve yemeğimize ekleyelim.
Biraz sıcak su ilave edip şekerimizi ve tuzumuzu katıp,
ocağın altını kısalım.
Kısık ateşte pirinçler pişene kadar yemeğimizi pişirelim.
Yemeğimiz hazır yoğurtla servis edebiliriz.
Afiyet olsun....


21 Aralık 2012 Cuma

ÜÇ UNLU POĞAÇA

filizceyemekler


Şu sıralar çok poğaça çeşitleri yaptım. Bir kaç denemem çok iyi olmadı.
Karışık unlarla yaptığım bu poğaçam çok yumuşak ve lezzetli oldu.
Bu gün Özlem'in davetinde de beğenildi ve sizlerle de tarifini
paylaşmak istedim.

Malzemeler
2 yumurta akı (sarısını üzerine kullandım)
6 yemek kaşığı yoğurt
Yarım paket yumuşak Teremyağ
1 çay bardağı zeytinyağ (ajda bardak)
2 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı mısır unu
3,5 su bardağı beyaz un
50 gr beyaz peynir rendesi (kaşar peyniri de olur)
1 paket karbonat
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı sirke

Yapılışı
Bütün malzemeleri karıştırıp iyice yoğuruyoruz. Ele yapışmayan
biraz yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Elimizle şekillendirip yağlı kağıtlı fırın
tepsisine yerleştiriyoruz. Tam bir fırın tepsisi kadar oldu.
Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve haşhaş serpiştirelim.
175 derecelik önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirelim.

Ben bazılarını sosisli yaptım. İstediğiniz malzeme ile veya sade yapabilirsiniz.

PORTAKALLI MISIR GEVREĞİ KURABİYESİ

filizceyemekler


Daha önce bu kurabiyemin tarifini paylaşmıştım ama yeni eklemelerle
daha güzel oldu. Yeni şekliyle bir defa daha sizlere tanıtmak istedim.

Mısır gevreği kurabiyesini çok seviyor ve çok sık yapıyorum.
İçine her seferinde farklı şeyler katmayı da seviyorum,
bu kez portakallı ve limonlu yaptım ve çok yakıştı...

Malzemeler
5 yumurta akı
1 su bardağı şeker
5 su bardağı mısır gevreği
1 portakal rendesi
1 limon rendesi
damla çikolata
yarım paket kakao


Yapılışı
Yumurta aklarını şekerle bembeyaz oluncaya kadar mikserle çırpalım.
Çırpma kabını ters çevirsekte dökülmeyecek şekilde..:)
Mısır gevreklerini ayrı bir yerde ellerinizle biraz ufalayalım ve çırptığımız
yumurta aklarıyla birleştirelim. Portakal ve limon kabuğu rendesi,
kakao ve damla çikolatayıda katıp kaşık yardımıyla hafifçe karıştıralım,
yağlı kağıtlı fırın tepsisine kaşık kaşık koyalım. 175 derecede 10-12 dakika
pişirelim. Bezelerimiz hazir....Afiyet olsun..:)



PIRASALI KEK (PLASKA)

filizceyemekler
Özlem'in masasından:

Plaska (pırasalı kek)

Malzemeler
1 kg pırasa
4 yumurta
2 su bardağı mısır unu
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı zeytinyağ (yarım su bardağı kullanmış)
1 paket kabartmatozu
1 çay bardağı un
tuz, dereotu

Yapılışı
Pırasaları ince ince doğrayıp biraz zeytinyağ ile kavuralım.
Pırasalar iyice soğuduktan sonra yumurta,mısır unu,yoğurt,kabartma tozu,
beyaz un, tuz ve dereotuyla güzelce karıştıralım.
Yağladığımız yuvarlak borcama dökelim.

Harcın üzerine beyaz peynir rendesi ve biraz pulbiber serpiştirelim.
Çatal ile harca hafifçe yedirelim.
(İsteğe bağlı)

Kekimizi 200 derecelik fırına atalım ve 25 dk pişirelim.


Islak kek

Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 paket kabartmatozu
1 paket vanilya
2.5 su bardağı un
2 paket kakao
yarım paket margarin
yarım bardak sıvıyağ

Yapılışı
Margarini eritip soğutalım. Yumurta,şeker,süt,yağ,kakao ve vanilyayı
iyice karıştıralım. Karışımdan 1 su bardağı ayıralım.
Diğer malzemeleride harcımıza ekleyip iyice çırpalım ve borcama dökelim.
175 derecede kek pişene kadar pişirelim.
Keki fırından çıkınca dilimleyelim ve ayırdığımız sosu üzerine dökelim.
Sosunu çekince kekimizi süsleyip servis yapalım..


ÖZLEM'İN ŞIK ÇAY MASASI








Bu gün arkadaşım komşum Özlem'in evinde davetteydik. Çay masası değil,
muhteşem bir davet masasıydı.
Harika bir masa, harika bir sunum ve süper lezzetli mamalar yapmıştı.
Akıllı telefonumla hemen fotoğraflarını çektim ve sizlerle de bu güzellikleri
paylaşmak istedim. Hepsinden yedim ve bayıldım çok lezzetliydi.
Dışarıda kar ve soğuk vardı ama Özlem'in evinde sıcacık sohbet ve
nefis yemekler vardı arkadaşımın ellerine sağlık, 

Bu güzelliklerin bazılarının tarifleri de var merak etmeyin...:))



                                                 Tavuk Salatası
                                    tavuk,sarımsak,salatalık turşusu,yoğurt,mayonez,
                                    dereotu ve ceviz



                                                Buğday Salatası
                                       500 gr haşlanmış buğday,yeşil soğan,salatalık,
                                       kırmızı biber,konserve mısır,bebe mısır,
                                       havuç,maydonoz,nar ekşisi ve zeytinyağ.....




                                                 Pastırmalı kaşarlı ve tavuklu börek



                                                  Pırasalı kek ve Islak kek



                                                Portakallı mısır gevreği kurabiyesi (benden)



                                                Şekilli kurabiye (arkadaşımız Esra'dan)



                                                İncirli cevizli kurabiye (arkadaşımız Arzu'dan)


                                                 Üç unlu poğaça (benden)




Vişne soslu etimek tatlısı                                                                         
                                                                                            



Zeytin ezmeli krep kanepe





19 Aralık 2012 Çarşamba

TAVUKLU SALÇALI BULGUR PİLAVI

filizceyemekler

Tavuk suyu çorbamızı yaptıktan sonra kalan tavuklarımızı da pilavda
kullanmak istedim. Pirinç pilavını daha sık yaptığım için bu sefer
bulgur pilavı yapayım dedim.
Hem daha sağlıklı hem de özlemişim...:))

Malzemeler
1,5 su bardağı pilavlık bulgur
2 kaşık domates salçası
1 kaşık kırmızı biber salçası
3 su bardağına yakın sıcak su
tereyağ
çorbadan çıkarttığım soğanı kullandım
iri didiklenmiş tavuk parçaları
tuz, karabiber

Yapılışı
Tereyağını (miktarını kendinize göre ayarlayın) tencereye koyalım.
Salçaları, doğradığımız soğanı ve bulguru da koyup kavuralım.
Sıcak suyu ilave edelim. Tuzu ve karabiberi de ekleyelim.
Tavuk parçalarını da koyalım. Biraz karıştıralım.
Kısık ateşte suyunu çekene kadar pilavı pişirelim.
Biraz yumuşak bir pilav oldu.
Servise hazır, yanına ayran veya cacık afiyet olsun...










TAVUK SUYUNA ARPA ŞEHRİYELİ ÇORBA

filizceyemekler

Bu gün iki oğlumda hastalandı, dün okuldan gelince büyük oğlanın ateşi
yükselmiş boğazları ağrıyordu. Küçük oğlan da burun tıkanıklığı ile
öksürük vardı.
Sabah olunca ateş hala yüksek olunca ikisinide okula göndermedim.
Tabi doktorun yolu gözüktü, ilaç kullanmadan hastalık geçmeyecek...

Neyse doktora gidildi ilaç ve raporlar alındı. Marketten de tavuk alındı
ve eve gelince hasta çorbası için mutfağa girildi.

Gribe en iyi çorba tavuk suyu çorbaları bence.. Nasıl yaptım şöyle ki..

Malzemeler
2 tavuk butu büyük kısmı (lezita)
1 büyük soğan
1 limon dilimi
2 diş sarımsak
1,5 çay bardağı arpa şehriye
karabiber,tuz ve bir kesme şeker

Yapılışı
Tavuk butlarını yıkayalım ve bir tencereye koyalım. Soğanı ve sarımsakları
soyup, onlarıda ilave edelim.Bir limon dilimini tuzunu, biberini ve şekerini
ilave edelim. Üzerini kapatacak kadar suyunu koyup pişmeye bırakalım.

Tavuklar iyice yumuşayana kadar pişirelim. İçinden soğanı,limon dilimini ve
tavuk butlarını çıkaralım. Kalan tavuk suyuna arpa şehriyelerini ilave edelim.
Yine biraz tuz ve karaiber ekleyelim. Damak tadınıza göre ayarlayın.
Şehriyeler şişene kadar çorbamızı kısık ateşte kaynatalım.
Ayırdığımız tavuklardanbiraz didikleyip çorbamıza ilave edelim.
Biraz nane serpiştirip ocağı kapatalım.
Limon sıkıp servise hazırlayalım.

Bol ekşili hasta çorbamız hazır afiyet olsun:))


CEVİZLİ UN HELVASI

filizceyemekler
Daha önce blogumda teyzemin yaptığı un helvasının tarifini paylaşmıştım.
Şimdi de kardeşimin yaptığı un helvasını paylaşmak istedim.
Geçen gün yapmış ve grubuma eklemişti.

Sen ne zaman yapacaksın diye soracak olursanız bilmiyorum diyeceğim :))))
Daha önceki denemelerimde tam kıvamını bir türlü tutturamadığım için
hep yapmaktan kaçıyorum.....Ama bir gün mutlaka olacak ve burada göreceksiniz...:)

Şimdi karşeşim Nagihanı'ın cevizli un helvası tarifi...


1 paket (250 gr) tereyağ
3 su bardağı un

un ve yağ unun rengi koyulaşana kadar kavrulur.

Şerbet: 3 su bardağı şeker,4 su bardağı su Şeker eriyene kadar bir taşım kaynatılır.

Un tamamen kavrulduğunda bir kepçe yardımıyla şerbet ilave edilir.Bu arada elinizi yakmamaya dikkat edin.ocağın altı kısıkta şerbeti çekene kadar karıştırılır.Ceviz isteniyorsa en son ilave edilir.Bir kaşık yardımıyla şekil verilerek servis edilir.Afiyet olsun.Nagihan yiğit





14 Aralık 2012 Cuma

KOLAY POĞAÇA

filizceyemekler

Bu gün Yiğit'lerin okulunda Yerli Malı  kutlaması var. Dün akşam siparişini verdi.
Poğaça yapmamı istedi. Akşam yapmak istemedim. Bu sabah uyanınca yaptım,
okul saatine yetiştirdim. Sıcak sıcak okula götürdü.
Çabuk çabuk yapılınca sanki daha güzel oldu:)))

Yiğit okula poğaça,kuru kayısı,kuruyemiş ve plastik bardak götürdü.
Akşama gelince bakalım neler anlatacak.... Eğlenceli geçiyor böyle günler:)))

Poğaçamızın malzemeleri
1 paket (250 gr) Sana hamurişi
2 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı sirke
Biraz peyaz peynir rendesi
biraz tuz (peynirin tuzuna göre ayarlayın)
1 yumurta (akını hamura, sarısını üzerine kullandım)
Aldığı kadar un
susam

Yapılışı
Oda ısısındaki margarini,yumurta akı,yoğurt,peynir,kabartma tozu,sirke
ve unu karıştırıp bir hamur elde edelim. Ele yapışmayacak yumuşak bir
hamur olana kadar yoğuralım. Küçük parçalar koparıp yuvarlayalım,
yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp,
susamı serpiştirelim.175 derecelik fırında 30 dakika pişirelim.
Afiyet olsun..


BAKLAVA YUFKASIYLA KAŞARLI BÖREK

filizceyemekler

Tahin helvalı ruloları yapınca baklavalık yufkam kalmıştı. Börek yapabilirim dedim ve
çocukların yiyebileceği kaşarlı börek yaptım.
Çok basit ve kıyır kıyır bir börek oldu.

Malzemeler
Baklavalık yufka (küçük bir paketin 10 yaprağını daha önce kullanmıştım, kalanını kullandım)
Bolca kaşar rendesi
Biraz beyaz peynir rendesi (çocukların koyduğumdan haberi yok bu arada)
2 yumurta
2 su bardağı kadar süt
biraz zeytinyağ
Harca biraz tuz koyabilirsiniz( benim böreğim biraz tuz istiyordu)
Yapılışı
Ben dikdörtgen borcamda yaptım. Baklavalık yufkaların yarısını alt kısma
arasına harcı ve üzerine diğer yarısını kullandım.
Yağladığımız tepsiye baklavalık yufkaları katlayıp yerleştirelim.
Yufka aralarına çırptığımız süt,yumurta,zeytinyağ karışımını fırça ile sürelim.
Yufkaları aynı şekilde yerleştirelim ve ortasına kaşar peynirli harcı koyalım.
Kalan yufkalarıda aynı şekilde peynirli harcın üzerine yerleştirelim.
Bütün yufkalar bitince kalan sütlü harcı böreğin üzerine dökelim.
Bıçak ile dilimleyelim ve 175 derece ısıtılmış fırında 30 dakika üzeri kızarana
kadar pişirelim.

Afiyet olsun.....












LEZİTA TAVUK NUGGET



Dün akşam Yiğit'in iki sınıf arkadaşını okuldan ben alacaktım. Annelerinin eğitimleri vardı.
Zekeriyaköy'de çocuklarını mental matematik kursuna gönderiyorlar.
Velilere de bu programı öğretmek gerek tabi...
Aynı sokakta oturuyoruz, Yiğit arkadaş konusunda çok şanslı, 
tabii ben de...
Allah bozmasın komşularım ve komşuluğumuz, arkadaşlığımız çok iyi:))

Neyse akşam yemekte 2 misafirimiz var.
Çocukların seveceği bir şey yapmak istedim ve ilk defa Lezita'nın Nuggetını aldım.




      Lezzita Nugget ve yapına patates kızartması tam çocukların sevdiği bir menü.
      Daha öncede çocuklar için alır yapardım ama Lezita Nuggetını daha çok beğendiler.
      %100 Tavuk eti ve koruyucu madde kullanılmamış.
      Bizimkiler severek yediler........Sizlere de rahatlıkla tavsiye ederim...

 Afiyet olsun...:))