30 Aralık 2012 Pazar

2013 YILI HOŞGELSİN SEFALAR GETİRSİN




Yukarıdaki çam ağacı yazısını facebookta paylaşımlarda gördüm ve
çok beğendim. Benim duygu ve düşüncelerimi ne güzel ifade ediyordu.
Bloguma koymak ve beni buradan da takip eden siz değerli arkadaşlarımla da
paylaşmak istedim.

Blogumu hayata geçireli daha bir sene bile olmadı ama kendimce çok yol
aldığıma inanıyorum. Daha öğreneceğim o kadar çok şey varki....
Sizlerle öğreniyor, uygulumaya çalışıyor ve deneyimliyorum.
Blogumu açarken hiç böyle olacağını düşünmemiştim.
Seviyorum burada olmayı....

2012 yılında biraz sıkıntılarım oldu. Kendimle kavgalarım oldu, Hayatla ve
düzenle kavgalarım oldu. Bazen güldüm boşverdim, bazen üzüldüm ağladım...
Ama yine de şükürler olsun ki sağlığımız yerinde, eşim ve canım oğullarım
yanımda ve arkadaşlarım ve can komşularım hep yanımda....
daha ne istemeliyim ki...

Burada da sizler varsınız... İyi ki varsınız......


2013 yılı hepimizin değişim yılı olsun, benim için öyle olacak inanıyorum......

Sevgiyle.....




27 Aralık 2012 Perşembe

KIYMALI BEZELYE YEMEĞİ

filizceyemekler

Bugün sebze günü....  sebze yemekleri paylaşmak istedim:)
Yazın dondurduğum bezelyeler şimdi işime yarıyor.
Küçük oğlan bezelyeyi çok seviyor. Dün akşam bezelye yemeğini yaptım.
Yiğit okuldan gelince "akşam yemekte ne var" diye sorar. Bezelye olduğunu
söyleyince bir "oleyyy" aldım , "pilavda varmı "sorusuna olumsuz cevap alınca,
oley'i geri aldı..:))))   Evet yapmamıştım, çok seviyor ve çok yiyiyor,
şu sıralar güzel simitler yaptı:)) onun için biraz sebzeye ağırlık verip karbonhidratı
azaltmam gerektiğine karar vermiş bulunmaktayım....:))


Malzemeler
1 kg bezelye (dondurucudan bir poşet)
1 iri soğan
3-4 diş sarımsak
2 yemek kaşığı domates salça
1 yemek kaşığı biber salçası
100 gr az yağlı kıyma
1 havuç
çok az zeytinyağ
1 kesme şeker
tuz, karabiber,su

Yapılışı
Soğanları yemeklik doğrayalım. Kıymayı ve soğanları az yağ ile kavuralım.
Kıymanın rengi biraz dönünce küp küp doğradığımız havuçları ilave edelim.
Salçalarımızı da ilave edip kavurmaya devam edelim. Bezelyelerimizi, tuzumuzu,
karabiberimizi,şekerimizi,sarımsaklarımızı ve bir miktar sıcak suyu da ilave edip
kaynamaya bırakalım. Yemeğimiz kısık ateşte 30 dakikada pişiyor.
Afiyet olsun.....

PİRİNÇLİ PAZI YEMEĞİ


filizceyemekler



Merhabalar
Geçen hafta çok hamur işi yedim ve sizlerle de paylaştım.
Çocuklara yaptım, okul için yaptım, arkadaşları çay davetlerinde
yedim vs...

Baktım ki sebze yemeklerimi uzun zamandır paylaşmıyorum.
Malzemeler
Malzemeler
Yapılışı

Markete gittim ve ıspanak alıp yemeğini yapmak istedim fakat
bizim markette her zamanki gibi bulmak ne mümkün....
Ama pazı vardı neyseki, pazımı aldım ve eve gelip 
yapmaya başladım.

1 demet pazı
1 soğan
yarım çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 kesme şeker
tuz ve zeytinyağ

Pazıları güzelce birkaç su yıkayalım ve biraz sirkeli suda bırakalım.
Soğanı yemeklik doğrayalım ve biraz zeytinyağda kavuralım.
Salçaları da ekleyip kavurmaya devam edelim.
Pazı yapraklarını doğrayıp soğanlı karışıma ilave edelim.
Pirincimizi de yıkayalım ve yemeğimize ekleyelim.
Biraz sıcak su ilave edip şekerimizi ve tuzumuzu katıp,
ocağın altını kısalım.
Kısık ateşte pirinçler pişene kadar yemeğimizi pişirelim.
Yemeğimiz hazır yoğurtla servis edebiliriz.
Afiyet olsun....


21 Aralık 2012 Cuma

ÜÇ UNLU POĞAÇA

filizceyemekler


Şu sıralar çok poğaça çeşitleri yaptım. Bir kaç denemem çok iyi olmadı.
Karışık unlarla yaptığım bu poğaçam çok yumuşak ve lezzetli oldu.
Bu gün Özlem'in davetinde de beğenildi ve sizlerle de tarifini
paylaşmak istedim.

Malzemeler
2 yumurta akı (sarısını üzerine kullandım)
6 yemek kaşığı yoğurt
Yarım paket yumuşak Teremyağ
1 çay bardağı zeytinyağ (ajda bardak)
2 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı mısır unu
3,5 su bardağı beyaz un
50 gr beyaz peynir rendesi (kaşar peyniri de olur)
1 paket karbonat
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı sirke

Yapılışı
Bütün malzemeleri karıştırıp iyice yoğuruyoruz. Ele yapışmayan
biraz yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Elimizle şekillendirip yağlı kağıtlı fırın
tepsisine yerleştiriyoruz. Tam bir fırın tepsisi kadar oldu.
Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve haşhaş serpiştirelim.
175 derecelik önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirelim.

Ben bazılarını sosisli yaptım. İstediğiniz malzeme ile veya sade yapabilirsiniz.

PORTAKALLI MISIR GEVREĞİ KURABİYESİ

filizceyemekler


Daha önce bu kurabiyemin tarifini paylaşmıştım ama yeni eklemelerle
daha güzel oldu. Yeni şekliyle bir defa daha sizlere tanıtmak istedim.

Mısır gevreği kurabiyesini çok seviyor ve çok sık yapıyorum.
İçine her seferinde farklı şeyler katmayı da seviyorum,
bu kez portakallı ve limonlu yaptım ve çok yakıştı...

Malzemeler
5 yumurta akı
1 su bardağı şeker
5 su bardağı mısır gevreği
1 portakal rendesi
1 limon rendesi
damla çikolata
yarım paket kakao


Yapılışı
Yumurta aklarını şekerle bembeyaz oluncaya kadar mikserle çırpalım.
Çırpma kabını ters çevirsekte dökülmeyecek şekilde..:)
Mısır gevreklerini ayrı bir yerde ellerinizle biraz ufalayalım ve çırptığımız
yumurta aklarıyla birleştirelim. Portakal ve limon kabuğu rendesi,
kakao ve damla çikolatayıda katıp kaşık yardımıyla hafifçe karıştıralım,
yağlı kağıtlı fırın tepsisine kaşık kaşık koyalım. 175 derecede 10-12 dakika
pişirelim. Bezelerimiz hazir....Afiyet olsun..:)



PIRASALI KEK (PLASKA)

filizceyemekler
Özlem'in masasından:

Plaska (pırasalı kek)

Malzemeler
1 kg pırasa
4 yumurta
2 su bardağı mısır unu
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı zeytinyağ (yarım su bardağı kullanmış)
1 paket kabartmatozu
1 çay bardağı un
tuz, dereotu

Yapılışı
Pırasaları ince ince doğrayıp biraz zeytinyağ ile kavuralım.
Pırasalar iyice soğuduktan sonra yumurta,mısır unu,yoğurt,kabartma tozu,
beyaz un, tuz ve dereotuyla güzelce karıştıralım.
Yağladığımız yuvarlak borcama dökelim.

Harcın üzerine beyaz peynir rendesi ve biraz pulbiber serpiştirelim.
Çatal ile harca hafifçe yedirelim.
(İsteğe bağlı)

Kekimizi 200 derecelik fırına atalım ve 25 dk pişirelim.


Islak kek

Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 paket kabartmatozu
1 paket vanilya
2.5 su bardağı un
2 paket kakao
yarım paket margarin
yarım bardak sıvıyağ

Yapılışı
Margarini eritip soğutalım. Yumurta,şeker,süt,yağ,kakao ve vanilyayı
iyice karıştıralım. Karışımdan 1 su bardağı ayıralım.
Diğer malzemeleride harcımıza ekleyip iyice çırpalım ve borcama dökelim.
175 derecede kek pişene kadar pişirelim.
Keki fırından çıkınca dilimleyelim ve ayırdığımız sosu üzerine dökelim.
Sosunu çekince kekimizi süsleyip servis yapalım..


ÖZLEM'İN ŞIK ÇAY MASASI








Bu gün arkadaşım komşum Özlem'in evinde davetteydik. Çay masası değil,
muhteşem bir davet masasıydı.
Harika bir masa, harika bir sunum ve süper lezzetli mamalar yapmıştı.
Akıllı telefonumla hemen fotoğraflarını çektim ve sizlerle de bu güzellikleri
paylaşmak istedim. Hepsinden yedim ve bayıldım çok lezzetliydi.
Dışarıda kar ve soğuk vardı ama Özlem'in evinde sıcacık sohbet ve
nefis yemekler vardı arkadaşımın ellerine sağlık, 

Bu güzelliklerin bazılarının tarifleri de var merak etmeyin...:))



                                                 Tavuk Salatası
                                    tavuk,sarımsak,salatalık turşusu,yoğurt,mayonez,
                                    dereotu ve ceviz



                                                Buğday Salatası
                                       500 gr haşlanmış buğday,yeşil soğan,salatalık,
                                       kırmızı biber,konserve mısır,bebe mısır,
                                       havuç,maydonoz,nar ekşisi ve zeytinyağ.....




                                                 Pastırmalı kaşarlı ve tavuklu börek



                                                  Pırasalı kek ve Islak kek



                                                Portakallı mısır gevreği kurabiyesi (benden)



                                                Şekilli kurabiye (arkadaşımız Esra'dan)



                                                İncirli cevizli kurabiye (arkadaşımız Arzu'dan)


                                                 Üç unlu poğaça (benden)




Vişne soslu etimek tatlısı                                                                         
                                                                                            



Zeytin ezmeli krep kanepe





19 Aralık 2012 Çarşamba

TAVUKLU SALÇALI BULGUR PİLAVI

filizceyemekler

Tavuk suyu çorbamızı yaptıktan sonra kalan tavuklarımızı da pilavda
kullanmak istedim. Pirinç pilavını daha sık yaptığım için bu sefer
bulgur pilavı yapayım dedim.
Hem daha sağlıklı hem de özlemişim...:))

Malzemeler
1,5 su bardağı pilavlık bulgur
2 kaşık domates salçası
1 kaşık kırmızı biber salçası
3 su bardağına yakın sıcak su
tereyağ
çorbadan çıkarttığım soğanı kullandım
iri didiklenmiş tavuk parçaları
tuz, karabiber

Yapılışı
Tereyağını (miktarını kendinize göre ayarlayın) tencereye koyalım.
Salçaları, doğradığımız soğanı ve bulguru da koyup kavuralım.
Sıcak suyu ilave edelim. Tuzu ve karabiberi de ekleyelim.
Tavuk parçalarını da koyalım. Biraz karıştıralım.
Kısık ateşte suyunu çekene kadar pilavı pişirelim.
Biraz yumuşak bir pilav oldu.
Servise hazır, yanına ayran veya cacık afiyet olsun...










TAVUK SUYUNA ARPA ŞEHRİYELİ ÇORBA

filizceyemekler

Bu gün iki oğlumda hastalandı, dün okuldan gelince büyük oğlanın ateşi
yükselmiş boğazları ağrıyordu. Küçük oğlan da burun tıkanıklığı ile
öksürük vardı.
Sabah olunca ateş hala yüksek olunca ikisinide okula göndermedim.
Tabi doktorun yolu gözüktü, ilaç kullanmadan hastalık geçmeyecek...

Neyse doktora gidildi ilaç ve raporlar alındı. Marketten de tavuk alındı
ve eve gelince hasta çorbası için mutfağa girildi.

Gribe en iyi çorba tavuk suyu çorbaları bence.. Nasıl yaptım şöyle ki..

Malzemeler
2 tavuk butu büyük kısmı (lezita)
1 büyük soğan
1 limon dilimi
2 diş sarımsak
1,5 çay bardağı arpa şehriye
karabiber,tuz ve bir kesme şeker

Yapılışı
Tavuk butlarını yıkayalım ve bir tencereye koyalım. Soğanı ve sarımsakları
soyup, onlarıda ilave edelim.Bir limon dilimini tuzunu, biberini ve şekerini
ilave edelim. Üzerini kapatacak kadar suyunu koyup pişmeye bırakalım.

Tavuklar iyice yumuşayana kadar pişirelim. İçinden soğanı,limon dilimini ve
tavuk butlarını çıkaralım. Kalan tavuk suyuna arpa şehriyelerini ilave edelim.
Yine biraz tuz ve karaiber ekleyelim. Damak tadınıza göre ayarlayın.
Şehriyeler şişene kadar çorbamızı kısık ateşte kaynatalım.
Ayırdığımız tavuklardanbiraz didikleyip çorbamıza ilave edelim.
Biraz nane serpiştirip ocağı kapatalım.
Limon sıkıp servise hazırlayalım.

Bol ekşili hasta çorbamız hazır afiyet olsun:))


CEVİZLİ UN HELVASI

filizceyemekler
Daha önce blogumda teyzemin yaptığı un helvasının tarifini paylaşmıştım.
Şimdi de kardeşimin yaptığı un helvasını paylaşmak istedim.
Geçen gün yapmış ve grubuma eklemişti.

Sen ne zaman yapacaksın diye soracak olursanız bilmiyorum diyeceğim :))))
Daha önceki denemelerimde tam kıvamını bir türlü tutturamadığım için
hep yapmaktan kaçıyorum.....Ama bir gün mutlaka olacak ve burada göreceksiniz...:)

Şimdi karşeşim Nagihanı'ın cevizli un helvası tarifi...


1 paket (250 gr) tereyağ
3 su bardağı un

un ve yağ unun rengi koyulaşana kadar kavrulur.

Şerbet: 3 su bardağı şeker,4 su bardağı su Şeker eriyene kadar bir taşım kaynatılır.

Un tamamen kavrulduğunda bir kepçe yardımıyla şerbet ilave edilir.Bu arada elinizi yakmamaya dikkat edin.ocağın altı kısıkta şerbeti çekene kadar karıştırılır.Ceviz isteniyorsa en son ilave edilir.Bir kaşık yardımıyla şekil verilerek servis edilir.Afiyet olsun.Nagihan yiğit





14 Aralık 2012 Cuma

KOLAY POĞAÇA

filizceyemekler

Bu gün Yiğit'lerin okulunda Yerli Malı  kutlaması var. Dün akşam siparişini verdi.
Poğaça yapmamı istedi. Akşam yapmak istemedim. Bu sabah uyanınca yaptım,
okul saatine yetiştirdim. Sıcak sıcak okula götürdü.
Çabuk çabuk yapılınca sanki daha güzel oldu:)))

Yiğit okula poğaça,kuru kayısı,kuruyemiş ve plastik bardak götürdü.
Akşama gelince bakalım neler anlatacak.... Eğlenceli geçiyor böyle günler:)))

Poğaçamızın malzemeleri
1 paket (250 gr) Sana hamurişi
2 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı sirke
Biraz peyaz peynir rendesi
biraz tuz (peynirin tuzuna göre ayarlayın)
1 yumurta (akını hamura, sarısını üzerine kullandım)
Aldığı kadar un
susam

Yapılışı
Oda ısısındaki margarini,yumurta akı,yoğurt,peynir,kabartma tozu,sirke
ve unu karıştırıp bir hamur elde edelim. Ele yapışmayacak yumuşak bir
hamur olana kadar yoğuralım. Küçük parçalar koparıp yuvarlayalım,
yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp,
susamı serpiştirelim.175 derecelik fırında 30 dakika pişirelim.
Afiyet olsun..


BAKLAVA YUFKASIYLA KAŞARLI BÖREK

filizceyemekler

Tahin helvalı ruloları yapınca baklavalık yufkam kalmıştı. Börek yapabilirim dedim ve
çocukların yiyebileceği kaşarlı börek yaptım.
Çok basit ve kıyır kıyır bir börek oldu.

Malzemeler
Baklavalık yufka (küçük bir paketin 10 yaprağını daha önce kullanmıştım, kalanını kullandım)
Bolca kaşar rendesi
Biraz beyaz peynir rendesi (çocukların koyduğumdan haberi yok bu arada)
2 yumurta
2 su bardağı kadar süt
biraz zeytinyağ
Harca biraz tuz koyabilirsiniz( benim böreğim biraz tuz istiyordu)
Yapılışı
Ben dikdörtgen borcamda yaptım. Baklavalık yufkaların yarısını alt kısma
arasına harcı ve üzerine diğer yarısını kullandım.
Yağladığımız tepsiye baklavalık yufkaları katlayıp yerleştirelim.
Yufka aralarına çırptığımız süt,yumurta,zeytinyağ karışımını fırça ile sürelim.
Yufkaları aynı şekilde yerleştirelim ve ortasına kaşar peynirli harcı koyalım.
Kalan yufkalarıda aynı şekilde peynirli harcın üzerine yerleştirelim.
Bütün yufkalar bitince kalan sütlü harcı böreğin üzerine dökelim.
Bıçak ile dilimleyelim ve 175 derece ısıtılmış fırında 30 dakika üzeri kızarana
kadar pişirelim.

Afiyet olsun.....












LEZİTA TAVUK NUGGET



Dün akşam Yiğit'in iki sınıf arkadaşını okuldan ben alacaktım. Annelerinin eğitimleri vardı.
Zekeriyaköy'de çocuklarını mental matematik kursuna gönderiyorlar.
Velilere de bu programı öğretmek gerek tabi...
Aynı sokakta oturuyoruz, Yiğit arkadaş konusunda çok şanslı, 
tabii ben de...
Allah bozmasın komşularım ve komşuluğumuz, arkadaşlığımız çok iyi:))

Neyse akşam yemekte 2 misafirimiz var.
Çocukların seveceği bir şey yapmak istedim ve ilk defa Lezita'nın Nuggetını aldım.




      Lezzita Nugget ve yapına patates kızartması tam çocukların sevdiği bir menü.
      Daha öncede çocuklar için alır yapardım ama Lezita Nuggetını daha çok beğendiler.
      %100 Tavuk eti ve koruyucu madde kullanılmamış.
      Bizimkiler severek yediler........Sizlere de rahatlıkla tavsiye ederim...

 Afiyet olsun...:))








TAHİN HELVALI RULOLAR

filizceyemekler
Blogumu açtığımda paylaştığım yazımda da belirttiğim gibi yemek yapmayı yemek
dergileri ve kitaplarından öğrendim. Evlenmeden önce rahmetli annem mutfağa
pek sokmazdı, evlenince deneye yanıla birşeyler yapmaya başladım.
O zamanlardan kalan alışkanlık mıdır bilinmez her ay dergi almadan duramam.
Genelde Lezzet ve Sofra dergilerini takip ederim.

Ama çok beğendiğim ordanburdanhayattan sahibesi Yasemin Hanımın bir yemek
dergisinde, bir köşesinin olduğunu öğrenince Yemek Zevki dergisini de
aylık dergilerimin arasına ekledim.

Geçen hafta bir tarifini denemek istedim. Harika bir atıştırmalık ve çok pratik....


Malzemeler
10 yaprak baklavalık yufka
tahin helvası (ben bir paketin yarısını kullandım,koska 500gr)
kuru üzüm
ceviz kırığı
1 yemek kaşığı tahin
1 çay bardağı süt

Yapılışı
Helvayı çatalla ezelim, üzüm,ceviz kırığı, tahini ekleyip karıştıralım.
Baklavalık yufkanın bir yaprağını süt ile hafifçe ıslatalım.
Kenarına helvalı harçtan yerleştirelim ve sigara böreği sarar gibi
ama çok bastırmadan yuvarlayalım.
Bütün yufkaları bu şekilde hazırlayalım. Yağlı kağıt serdiğimiz
fırın tepsisine dizelim. 175 derecelik fırında üzeri biraz kızarana
kadar pişirelim. Fırından çıkınca ılık servis edelim.

Ben küçük küçük dilimleyerek servis yaptım.
Afiyet olsun...















10 Aralık 2012 Pazartesi

ELMALI TART

filizceyemekler





Malzemeler
Hamur için:
3 yumurta
1 paket margarin
1 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

İç malzemesi
10 elma
1 kaşık kakao
tarçın
1 su bardağı tozşeker
fındık kırığı

Yapılışı
Hamur için bütün malzemeler karıştırılıp iyice yoğurulur.
Un miktarı hamur ele yapışmayacak şekilde ayarlanır.
 Çok sert olmamalı. Hamurdan bir parça ayırıp dondurucuya kaldırılır.
Diğer tarafta elmalar bir tencereye rendelenir ve tozşeker ilave edilip
pişmeye bırakılır. Suyunu çekene kadar elma pişirilir.
Daha sönra diğer malzemelerle karıştırılıp soğuması için bir tarafta bekletilir.

Yuvarlak bir borcam tepsisi yağlanır.
Tart hamuru tepsiye güzelce el yardımıyla
yerleştirilir. Hamurun üzerinde çatalla delikler açılır.
Soğumuş olan elma harcı tart hamurunun üzerine yerleştirilir.
Dondurucudaki hamur çıkartılıp, elma harcının üzerine rendelenir.
Üzeri tamamen rende hamur ile kaplanır.
175 derecelik fırında 35-40 dakika pişirilir. Fırından çıktıktan sonra soğumaya
bırakılır.  Daha sonra üzerine bolca pudra şekeri serpiştirilir.
Artık servise hazır, dilimleyebiliriz.
Afiyet olsun.....

4 Aralık 2012 Salı

KUM KEK

filizceyemekler

Ağızda dağılan farlı bir kek denemek istermisiniz????



Malzemeler
5 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı pudra şekeri
5 yemek kaşığı buğday nişastası
biraz tozşeker (isteğe göre)
2 yumurta
Yarım margarin
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
damla çikolata

Yapılışı
Margarin ve pudra şekeri iyice çırpalım. Yumurta ve biraz tozşekeri ayrı bir yerde
çırpalım. Margarinli karışıma yavaş yavaş ilave edilir. Un,nişasta,kabartma tozu
ve vanilyayı da yavaş yavaş ilave edip iyice çırpalım.
Damla çikolataları unlayıp karıştıralım.
Yağlanmış kek kalıbına dökelim. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 30 dk.
pişirelim. Kekin pişip pişmediğini kürdan ile kontrol edip fırından çıkartalım.

Afiyet olsun...



KIYMALI YUMURTA


filizceyemekler



Evde yemek olmadığı zaman benim kurtarıcı yemeğim,
çocuklar da seviyolar eh problemde kalmıyor:))
Pratik ve kolay bir alternatif,
Malzemeler
250 gr kıyma
1 soğan
2- 3 domates
4-5 yumurta
tuz, karabiber
Yapılışı
Kıymayı teflon tavada kavurmaya başlayalım,
ince ince doğradığımız soğanı da ilave edelim.
Kıyma ve soğan iyice kavrulduktan sonra küçük
doğradığımız  veya rendelediğimiz domatesleri
ilave edelim ve kavuralım.
Yumurtaları da kıralım ve karıştıralım,
tuzunu ve karabiberi ekleyelim.
Yumurtalar pişince güzel yemeğimiz hazır.
Afiyet olsun.

AMERİKAN GÖZLEMESİ

filizceyemekler

Özellikle pazar kahvaltıları için bizim çocukların en sevdiği şey krep,
bu tarif benim eski tarif defterimden, daha lise zamanından...
Amerikan gözlemesi diye bir yerde görmüş defterime yazmıştım.
Bizim akıtma onların pankeki, gözlemesi sonuçta aynı şey bana göre
isimler değişiyor ama lezzet aynı...

Bize göre de Kaan'ın yumuşak böreği, bebekken yani 2-3 yaşlarında
isimini öyle dedi ve öyle kaldı:)))


Malzemeler
2,5 su bardağı un
1 çorba kaşığı kabartma tozu
2 yumurta
2 su bardağı süt
yarım çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağ(margarin yada sıvıyağ)


Yapılışı
Bütün malzemeleri karıştırıp iyice çırpalım.
Biraz dinlendirelim ve krep tavası veya teflon tavada pişirelim.
Kıvamı biraz koyu olan bu karışımı küçük kepçe ile alıp tavaya
dökelim ama fazla yaydırmayalım.

Krepler yani gözlemeler pişince üzerine nutella,pınar beyazın çikolatalı peyniri,
bal,pekmez,beyaz peynir,tozşeker artık ne isterseniz sürüp güzelce yiyin...
afiyet olsun...:))))


KREMALI TAVUK

filizceyemekler
Kremalı tavuk büyük oğlanın en sevdiği yemeklerden,  genelde tavuk etlerini
teflon tavada kavurup kremayı eklerim ve yemek hazır olur. Bu sefer fırında
denemek istedim. Bu şekliylede güzel oldu.


1 büyük tabak kalça-tavuk cam tepsiye koyup baharatlarla karıştırıp,
tepsiye dizelim. (Baharatlar: kimyon,tarçın,tuz,karabiber,kekik,acı pulbiber)
175 derecelik fırında 25 dakika fırınlayalım.

Başka bir tencerede başamel sos yapalım.
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı ılık süt
Unu biraz kavuralım ve süt ilave edip, sürekli karıştıralım.
Biraz kaşar rendesi ekleyelim. 1 paket kremayı da ekleyip tuz ve karabiberle
tatlandıralım.
Fırından çıkartığımız tavukların üzerine kremalı sosu dökelim ve tekrar
fırına verelim. 20-25 dk daha üzeri kızarana kadar fırınlayalım.
Afiyet olsun......


KEKİKLİ HİNDİ YEMEĞİ

filizceyemekler

Yılbaşı yaklaşırken hindili tariflerde bloglarda yerlerini alacak. Ben bu hindi yemeğini
daha önce yapmıştım ama burada paylaşmak bu güne kısmetmiş.

Malzemeler
500 gr hindi kuşbaşı
1 soğan
2 orta boy patates
1 havuç
2 domates yada salça
2-3 diş sarımsak
zeytinyağ
tuz,karabiber,kekik
biraz sıcak su


Yapılışı
Hindi etini 1-2 su yıkayalım. Soğan,sarımsak,patates ve havucu ayıklayıp, yemeklik
doğrayalım. Patatesleri iri iri doğrayalım. Havucu da yarım ay şeklinde doğrayalım.
Bir tencerede önce zeytinyağ ve soğanları pembeleşene kadar kavuralım.
Havuçları ve domatesi yada salçayı ilave edelim. Hindi etlerini de ilave edip kavuralım.
Biraz su ilave edip pişmeye bırakalım. Hindi etleri tavuk etine göre biraz daha geç
pişiyor, onun için patatesleri hindi etleri biraz yumuşayınca ilave edelim.
Patatesleri eklerken su ilavesi yapalım, tuzunu ve karabiberini ekleyelim.
Patatesler pişince kekik serpiştirelim. Yemeğimiz servise hazır....
Afiyet olsun....

Yemeği güveç tenceresinde pişirirseniz daha lezzetli oluyor...