|
filizceyemekler |
|
filizceyemekler |
Cuma günü ilk aşuremi yaptım. Benim için çok heyecanlı bir çalışma oldu.
Aşure sevdiğim tatlılardan biridir. Annem yapardı, komşular yapar, yani büyükler
yapardı...
Komşularım yapıp ikram ettiklerinde güzelce yerdim. Ama kendim yapmak için
hiç bir çaba ve isteğim olmamıştı. Gözümde çok meşakatli, zor bir işmiş gibi
büyütür yapmak istemezdim.
Bu sene aşure ayı gelince içimde bir istek uyandı ve bende yapabilirim dedim.
Niyetine girdim. İnsan niyet edip isteyince zorluklar kolay oluyor.
Takip ettiğim sevdiğim bloglardan aşure tariflerine baktım.
Kendimce evimde bulunan malzemelerle yapmaya başladım.
Biraz oyalayıcı ve bir o kadar zevkli bir yapımı varmış aşurenin, öğrenmiş oldum.
Komşularıma dağıttım ve beğenildiğini görünce iyi ki yapmışım dedim.
Gerçi şekeri biraz az olmuş ama olsun, bu da benim ilk aşuremin kusuru olsun:)))
Malzemeler
3-4 su bardağı aşurelik buğday
3 su bardağı haşlanmış nohut
3 su bardağı haşlanmış kurufasulye
3 yemek kaşığı pirinç
3-4 su bardağı toz şeker ( şekeri isteğe göre artırabilirsiniz)
2 ayva
1 elma
kuru kayısı
kuru incir
kuru üzüm
ceviz
fındık
1 çubuk tarçın
kestane
bir çimdik tuz (tadı tuzu olsun diye)
nar
çörekotu
Yapılışı
Aşurelik buğdayı 1-2 su yıkayalım ve düdüklü tencerede 30-35 dk. pişirelim.
Ben kuru fasulye ve nohutu daha önce haşlayıp, defreze atmıştım, onları kullandım.
Kayısı,incir,kuru üzümü ayrı ayrı kaplarda su içinde biraz bekletelim.
Küçük küçük doğrayalım. Ayva ve elmaları da küçük küçük doğrayalım.
Kestaneleri kabuklarıyla birlkte haşlayalım ve sonra kabuklarını soyalım.
Narın da tanelerini ayıralım.
Buğday haşlandıktan sonra büyükçe aşure tenceresine alalım ve 3-4 su bardağı
sıcak su ilave edelim. Şekerini ve yıkanmış pirinci ekleyelim, yavaş yavaş nohut
ve kuru fasulyeyi de ekleyip karıştırmaya devam edelim.
Çubuk tarçını da aşuremize atalım.
Bir çimdik tuz da koyalım. Malzemeler daha önce haşlandığı için kuru kayısı
ve kuru üzümü, ayva ve elmayı da katıp karıştırmaya devam edelim.
Kıvamı zevkinize göre ayarlayıp, gerekirse sıcak su ilavesi yapalım.
Fındıkları da ister büyük, ister kırıp koyabiliriz. Kestaneleri de ilave edelim.
Aşuremizi biraz kaynatalım. Kıvamı olunca içindeki çubuk tarçını çıkartalım.
Tencerenin kapağını kapatıp biraz soğumasını bekleyelim.
Daha sonra tencerenin dibinden yukarıya doğru iyice karıştırıp, kaselere
paylaştıralım. Biraz daha soğuduktan sonra üzerini istediğiniz malzemelerle
süsleyebiliriz. Ben ceviz kırığı, kuru incir,kuru kayısı ve çörekotuyla süsledim.
Daha sonra arkadaşlarımıza,komşularımıza dağıtalım.
Dağıtmaya başladığımda yağmur da yağmaya başlamıştı,
Ben küçükken annem aşure yapıp, bitirince tencere kapağı açık olarak
Yasin duasını okuyup karıştırırdı ben de onun gibi yaptım.
Cuma günü ve yağmur bereketiyle aşurelerimi allah kabul etsin......
Bu ay aşure yapan herkesin ellerine sağlık ve allah kabul etsin:)))