28 Mart 2014 Cuma

MUHALLEBİLİ BÖREK


Malzemeler
4 adet yufka
6-7 adet iri patates
3 su bardağı süt
125 gr tereyağ
100 gr beyaz peynir (çok tuzlu olmasın)
1 tutam maydanoz
tuz-karabiber-kırmızı toz biber


Yapılışı
Bir tencereye sütümüzü dökelim.
Ocağı kısık ateşte açalım.
Patateslerin kabuklarını soyalım.
Tek tek sütün içine rendeleyelim.
Patateslerin kararmaması için bu işlemi yapın.
Arada patateslerin sütün içine girmesi için karıştıralım.
Süt ısındıkça patatesin nişastası ile muhallebi kıvamını alıyor.
Karıştırmaya devam edelim ki tencerenin dibine yapışmasın.
Kıvamı koyulaşınca tereyağını ekleyelim ve karıştıralım.
Harcımız koyulaşınca ocaktan alalım.
Diğer tarafta peynirimizi ufalayalım yada rendeleyelim.
Maydanozumuzu doğrayalım.
Harcımız biraz soğuyunca peyniri, maydanozu ekleyelim.
Tuzunu (peynir olduğu için tuza dikkat)
ve baharatları da ekleyelim ve malzemeleri iyice karıştıralım.

Yufkamızı tezgahımıza açalım ve ortadan ikiye keselim. 
Yarım ay şeklinde yufkalarımız olacak.

İlk yarım ay yufkamızın üzerine sıvıyağ yada zeytinyağ sürelim.
Diğer yarım ay yufkayı üzerine koyalım.
Bu yufkamızın üzerine soğumuş patatesli harcımızı
dikkatlice her tarafına yayalım.
Üzerine yarım ay yufkamızı yerleştirelim.
Tekrar patatesli harcımızı yayalım.
Bu işlemi yufkalar bitene kadar tekrarlayalım.
En son yufkaya harç koymuyoruz.

Sonra geniş tarafından başlayarak dikkatlice rulo yapalım.
Ortadan keserek, yağlı kağıt ya da streç filmli
tepsiye dikkatlice alalım.

Böreği hemen pişirmek isterseniz 1-2 saat buzdolabına koyalım.
Güzel dilimlenmesi için biraz buzdolabında donması gerek.

Daha sonra kullanmak istiyorsak buzluğa kaldıralım.

Ben yaptım ve buzluğa koydum.
Buzluktan çıktıktan, biraz donuk haliyle 
dilimlemek daha kolay oluyor.

Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dilimlediğimiz
börekleri dizelim ve üzerine yumurta sarısı sürüp
fırınlayalım...

Ben bu böreği çok sık yaparım ve çok lezzetli oluyor.
İlk bloğumu açtığımda paylaştığım böreklerdendir.
ilk tarif için buraya bakın.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder